BARE BURGERE


Oppdatertdato: 2005-05-03 Tema: Bok Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Gus Filgate


Nå foreligger en den fristende kokeboken "BURGERE", hvor alle tenkelige varianter av denne enkle og populære retten er presentert. I tillegg finnes oppskrifter på ulike brødtyper og tilbehør av ymse slag.

Ikke noe er vel bedre enn en god burger? Hemmeligheten ligger i den enkle grunnideen. Kna sammen litt kvervnet storfekjøtt og krydder, legg det på grillen og server i rundstykke med pickles, tomatketchup, sennep eller hva annet du måtte finne på - og vips! Har du det perfekte måltid: næringsrikt og mettende og en kombinasjon av søtt/salt/surt til glede for smaksløkene. Dessuten er burgeren rask å lage og kan spises med hendene, noe særlig barn, men også vi voksne trives med. Og hjemmelaget er best!

I denne boken finner du mer enn seksti burgeroppskrifter, fra klassiske amerikanske versjoner med storfekjøtt til gresk souvlakiburger, middelhavsburger med sverdfisk og midtøsteninspirert gresskarburger med couscous. Spennende ideer til relisher og annet tilbehør er altså heller ikke glemt. Ingen av oppskriftene er vanskelige eller tidkrevende, og alle kan spille rollen som fristende hovedrett i ethvert måltid, enten det er sommerens grillparty, en travel hverdagsmiddag eller en mer festlig anledning. Hva med mignonburger Rossini med gåselever og trøffelglasur, eller den mer vanlige klassisk amerikansk hamburger og osteburger.

Klassisk hamburger med «full pakke»

800 g grovmalt storfekjøtt, kjøleskapskaldt
1/2 løk, finhakket
1/2 hvitløkfedd, presset
1 ss hakket bladpersille
1/2 ts dijonsennep
1/2 ss worcestershiresaus
1 eggeplomme
salt og nykvernet pepper
solsikkeolje til steking

TIL SERVERING • 4 BURGERBRØD, DELT OG RISTET

«FULL PAKKE» • RØMMESAUS MED PEPPERROT OG GRESSLØK • TABASCO- OG SPISSKUMMENKETCHUP • SYLTEAGURK • AVOKADO I TERNINGER • RØDLØK I RINGER • AIOLI MED SENNEP

1 Ha det avkjølte kjøttet i en stor bolle sammen med løk, hvitløk, persille, sennep og worcestershiresaus.
2 Rør eggeplomme, salt og pepper godt inn i deigen. Sett den i kjøleskapet i en time.
3 Form 4 jevnstore burgere med fuktede hender.
4 La kullgrillen etter en grillpanne bli rykende varm..
5 Pensle burgerne med litt olje, legg dem på grillen og stek dem i 3-4 minutter på hver side. De skal være godt brunet på utsiden med rosa kjerne i midten.
6 Server burgerne i ristet burgerbrød med alt eller noe av tilbehøret etter smak.

Rømmesaus med pepperrot og gressløk

1 dl rømme
1/2 ss revet pepperrot (gjerne fra tube)
1 ss klippet gressløk
Rør sammen ingredienser og server.

Aioli med sennep

1 dl aioli
1 ts dijonsennep
salt og nykvernet pepper

Rør sammen ingredienser og server.

Klassisk amerikansk osteburger

800 g grovkvernet storfekjøtt, kjøleskapskaldt
1 løk, finhakket
salt og nykvernet pepper
solsikkeolje til steking
8 skiver ost, f.eks. cheddar
75 g isbergsalat, strimlet
2 bifftomater i skiver
1 løk i skiver

TIL SERVERING • 4 BURGERBRØD, DELT • 2 SS MILD SENNEP • 4 SS MAJONES • 2 SYLTEAGURKER I SKIVER • POMMES FRITES •TOMATKETCHUP

1 Arbeid sammen kjøtt og løk i en stor bolle, tilsett salt og rikelig med pepper. Sett deigen i kjøleskapet i en time,
2 Form deigen til 4 jevnstore burgere og pensle dem godt med olje.
3 La kullgrillen eller en grillpanne bli rykende varm og stek burgerne i 3-4 minutter på hver side, til de er nesten svidd over det hele.
4 Sett stekeovnsgrillen på høyeste temperatur.
5 Legg burgerne på grillrist og legg over osteskivene. Sett burgerne under grillen til osten er smeltet.
6 Rist brødene, smør sennep på bunnene og majones i lokkene.
7 Dekk bunnene med strimlet salat, legg på burgerne, løk- og tomatskiver. Topp med agurk og legg over lokket.
8 Server pommes frites og tomatketchup ved siden av.

Fakta

Forfatter Paul Gayler
Tittel BURGERE Fra klassisk amerikansk hamburger til thailandsk kyllingburger
Til norsk ved Tordis Bølgen og Elvy Karterudseter
Fotografier ved Gus Filgate
143 s. ib.
Kr 249,Cappelen

Med denne boken inntar burgeren sin velfortjente plass i det gode selskap – og på alle bord. Dens rykte som udiskutabel junk food blir ettertrykkelig avsannet, for her er det burgeriske gourmetopplevelser som venter deg.
Prøv selv – på ditt eget kjøkken – og bli overbevist!
Burgere er populær mat verden over, men en burger kan være mye mer enn en flat kjøttkake i brød. Det er et hav av forskjell mellom industrifremstilte hamburgere og de saftige hjemmelagde. De hjemmelagde kan både smake himmelsk og utgjøre et mettende og sunt måltid. Nå har en ny generasjon topp kjøkkensjefer gjenoppdaget denne gamle favoritten og skaper den om til gourmetmat.
Briten Paul Gayler er en av dem, og med inspirasjon fra hele verden og kjøkkensjefkollegaer presenterer her 100 varierte og lekre burgeroppskrifter. Boken er ordnet i seks avdelinger. Etter litt historikk gir Paul Gayler oss grunnprinsippene for tilberedning av velsmakende burgere. Så komnmer:

Klassisk kjøtt – burgere basert på storfekjøtt, både tradisjonelle hamburgere og burgere med ny og spennende vri.
Mer kjøtt – burgere av lammekjøtt, svinekjøtt, kalvekjøtt, kylling, kalkun, fasan, vaktel, struts og vilt.
Fisk – burgere med sjømat som hovedingrediens: laks, torsk, tunfisk, krabbe, hummer og reker.
Vegetar – bønner, linser, kikerter, korn, nøtter og grønnsaker.
Tilbehør – sauser, salsaer, relisher, salater, brød, poteter, grønnsaker.

Paul Gayler stiller i fremste rekke i den nye generasjonen britiske kjøkkensjefer. Han har erfaring fra en rekke velrenommerte restauranter rundt om i Europa. For tiden er han sjefskokk på hotellet The Lanesborough ved Hyde Park i London, hvor han regjerer over et kjøkken med 35 underkokker og en restaurant som kan bespise 100 personer samtidig.
Han har skrevet en rekke bøker og utmerker seg ved sin kreative tilnærming til både tradisjonell og ny kokekunst. I Storbritannia er han også godt kjent fra TV-skjermen.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:584



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.