Bare én av tre tar folat


Oppdatertdato: 2004-11-17 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Bare én av tre gravide tar folattilskudd, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Nasjonalt råd for ernæring anbefaler folattilskudd en måned før graviditet og i de tre første månedene av svangerskapet for å redusere forekomsten av ryggmargsbrokk.
Resultatene i Den norske Mor og barn undersøkelsen viser at kun 29 prosent av kvinnene brukte folattilskudd før graviditeten. Blant kvinner med planlagt svangerskap var det 34 prosent som hadde brukt folat før graviditeten. Det gjennomsnittlige folatinntaket fra kostholdet lå på 215 mikrogram/dag i den samme gruppen. Svært få kom opp i den anbefalte mengden på 400 mikrogram/dag.

Viktigst i begynnelsen av svangerskapet
Lukkingen av beinmargen skjer helt i begynnelsen av svangerskapet. Derfor er folattilskuddet spesielt viktig de første ukene. Dersom du ikke har tatt folattabletter før graviditeten, skal du begynne så snart graviditeten antas eller er kjent.
De aller fleste kvinner i Norge får ikke i seg så mye folat gjennom maten. Derfor anbefaler Statens ernæringsråd at alle kvinner som planlegger graviditet eller som kan regne med å bli gravid, tar et daglig folattilskudd i form av en tablett som inneholder 0,4 milligram. I tillegg er det viktig å spise folatrike matvarer.

Hva er folat?
Folat er et B-vitamin som også er kjent under navnene folacin, folinsyre eller folsyre.
Folat finnes blant annet i brokkoli, spinat og andre dypgrønne grønnsaker, sitrusfrukter, bønner og grove kornvarer.

Folat er reseptfritt
Du får kjøpt folattabletter på 0,4 milligram (400 mikrogram) uten resept på apotek eller medisinutsalg.
Ryggmargsbrokk tilhører en type misdannelser som på fagspråket kalles nevralrørsdefekter. I Norge fødes det om lag 60 barn med slike misdannelser hvert år.

Mer info Her på http://www.folat.org

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:425Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.