Collins glass/longdrink glassStørre enn highball glass. Ca 30-35 cl. Brukes til store drinker og drinker med juice i. Også til alkoholsvake drinker en varm sommerdag. Og selvfølgelig til Tom Collins.Navnet longdrink brukes ofte på disse drinkene, men glassene er større. | |
Cognac og brandy glassKalles og drinkpokal. Mange størrelser. Brukes til brandy, armagnac og konjakk, men og til feks en likør on the rocks. Formet for å kjenne aromaen av konjakk. Kort stett og det skal holdes med stetten mellom lang og ringfingeren slik at hånden varmer opp konjakken. | |
Highball eller pjolter/longdrink glassEtt av de mest brukte glass. Høye og rette med lik diameter oppe og nede. Mindre enn collinsglass. Brukes til longdrinker og alkoholsvake drinker.Tar ca 20-25 cl. Noen bruker denne betegnelsen på glass opp mot 35 cl. | |
Lowball glassEr egentelig navnet på en drinketype som er sprit på is, vann eller soda i ett lite glass. Brukes til feks bloody mary og andre drinker med mye alkohol. Og drinker "on the rock's". Ligner whisky glass. Har samme stil som highballglass men kortere. Kan erstattes av whiskyglass. | |
Cocktail glassGlass til cocktailer. Også det som brukes til martinier og margaritas. Tar ca 6-15 cl. Formet for at ikke ingrediensene skal skille seg. Cocktail glass kan ha flere fasonger og kan i noen tilfelle ligne på store shotglass. | |
Martini glassLigner cocktail glass men er flatere. Brukes til martini og margaritas. Brukes ofte til cocktails. | |
Shot glassEr små, rette og kraftige. Spesielt kraftig bunn slik at de som tror de er ekte mannfolk, kan drikke opp og slå glasset i bordet etterpå. Brukes til shot's. Tar ca 6 cl. | |
Cordial/likør glassBrukes til rene likører. Små med tynn stett. | |
Irish coffee glassBrukes selvfølgelig til Irish Coffee, men og andre varme drinker. | |
Old fashioned glassEller whiskyglass brukes til whisky og annen sprit med is. Også mindre drinker. Er kraftige og rette. Ofte kraftig bunn. | |
Parfait glassKan brukes til varme drinker og drinker med iskrem og frukt. Stett for at ikke iskremen skal smelte.Bildet er lånt fra www.awesomedrinks.com og viser en Pina Colada | |
Pousse cafe glassBrukes til drinker som "bygges". Bildet er lånt fra www.wikihow.comHer er og en enkel forklaring på å bygge en drink. | |
Rødvins glassBrukes selvfølgelig til rødvin og evt annen vin. Noen bruker det til champagnedrinker. Tar ca 20 cl, men det kan variere veldig. | |
Hvitvins glassMindre og smalere enn rødvinsglass. Kan og brukes til drinker. Brukes og til sorbet. | |
Champagne glassSkal være høye og smale. Lang stett for at drikken ikke skal varmes opp av hånden, og smale for at boblene skal holde seg i champagnen. Mange bruker cocktail glass til champagne, men det er galt. Det finnes og champagneglass som er vide, men de brukes mest til champagnecocktails. | |
Sherry glassBrukes til alle slags hetviner, likører, snaps og shot's. Tar ca 6 cl. Det fins spesielle likør og snapsglass. | |
Sour glassLite glass som kan brukes til mye. Glassene kan ha forskjellige former. De kan være rette, lave og uten stett, eller de kan være som på bildet. | |
Øl glassTil øl. mange forskjellige typer. Ofte reklame for ett merke eller bryggeri. Disse er ofte høye og slanke glass. man heller i øl med glasset på skrå til halvfullt og så retter man det opp. | |
Øl seidelRommer vanligvis 0,5 liter. Brukes til øl. Større typer er mer vanlig i andre land. Men jeg skjønner ikke vitsen for øl som er dødt er ikke noe godt, så seidler fra 1 liter og oppover er bare for stordrikkere.Tips: Lagre seidlene i kjøleskapet og de holder mye bedre på det kalde ølet. | |
Punsj bolleStor bolle som ofte er av glass. Brukes når det serveres punsj eller velkomstdrink i selskap. |
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.