Barn og smak


Oppdatertdato: 2014-04-25 Tema: Barnemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Nofima


I prosjektet, som ledes av matforskningsinstituttet Nofima, deltar representanter for norske matprodusenter samt nasjonale og internasjonale forskningsinstitutt.
– For bedre å forstå hva som former folks spisevaner, skal vi undersøke utviklingen av smaksopplevelser, smakspreferanser og matvalg hos barn. Denne kunnskapen vil gi matprodusentene viktig innsikt som igjen bidrar til utvikling av sunn mat som barn foretrekker, sier forsker og leder for prosjektet Valerie Almli i Nofima.

Utvikling av den norske smaken

Ved å følge 4-åringer over en to-årsperiode til de fyller 6 år vil forskerne se hvordan aksepten for ulike grunnsmaker (salt, søtt, surt, bittert og umami) utvikler seg i lys av familiens matvaner. I tillegg ønsker forskerne å finne svar på hvilke mategenskaper som samspiller og påvirker mataksept og matvalg for barn i alderen 6-8 år. Kunnskapen fra prosjektet skal brukes til å utvikle en praktisk smaksguide med råd om barns aksept av sunn mat rettet mot matindustrien og andre aktører.

Hovedmålet med prosjektet er å etablere forskningsbasert kunnskap om mekanismer for smaksutvikling hos barn, for å kunne stimulere forbruket av sunn mat basert på norske råvarer.

Fakta om prosjektet

Prosjektet, Utvikling av den norske smaken: Barn og preferanser for norsk mat, er et fireårlig prosjekt som ledes av Nofima ved prosjektleder og forsker Valerie Almli. Øvrige deltakere i prosjektet er INRA (Institut National de la Recherche Agronomique), Universitetet i Oslo (både Det medisinske fakultet og Det samfunnsvitenskapelige fakultet), Måltidets Hus v/NCE Culinology, Bama, Norgesmøllene, Tine, Kavli og Orkla Foods.

Prosjektet er finansiert av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter og Forskningsmidler over Jordbruksavtalen (FFL/JA), Orkla Foods, Tine Norgesmøllene, Kavli, Bama og Måltidets Hus v/NCE Culinology. Det er et kompetanseprosjekt for næringslivet (KPN) og pågår ut 2017.

Om Nofima

Matforskningsinstituttet Nofima driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Instituttet har om lag 370 ansatte og en årlig omsetning på drøyt 500 millioner kroner.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet på Averøy, i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2877
Julekaker.Lefser.
Pasta.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.