Barn ’’plyndrer’’ seg fete


Oppdatertdato: 2011-10-06 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Dag Øyvind Olsen


Oslo (NW): Mateksperter advarer mot det de kaller Plyndringstimen: Når barna kommer hjem fra skolen til tomt hus, plyndrer de kjøleskapet og får i seg mye usunn mat.
Ifølge Folkehelseinstituttet er nå hver femte 8-9 åring overvektig, og det har vært en stor økning de siste to årene.

– Ansvaret for barnas kosthold ligger i hjemmet. Også når barna er alene hjemme, sier Elisabeth Skjegstad i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Ikke minst når barna kommer hjem fra skole og SFO får de i seg mye usunt.

– Vi kaller det Plyndringstimen. Det er tiden fra da barna er alene hjemme etter skolen, til foreldrene kommer hjem. Da snokes det i skap og skuffer etter noe å spise.

Usunne fristelser

Mye av det barna putter i seg etter skoletid er langt fra sunt.

– Det går mye i sukkerbomber som kjeks og is før middag. Noen barn tilbereder også halvfabrikata som brownies, mens andre spiser nudler. Eller de har kjøpt boller på vei hjem fra skolen.
Dermed ødelegger barna appetitten før middag.

– Slike matvarer fører dessuten til et alt for høyt energiinntak. Men barna trenger påfyll, og foreldrene kan gjøre kjøkkenet plyndringsklart, oppfordrer Elisabeth Skjegstad.
Nå strekker matekspertene ved opplysningskontoret ut en hjelpende hånd til foreldrene.

– Usunne fristelser må ryddes bort, mens sunne alternativer gjøres tilgjengelig.

Gjør litt forarbeid!

– Ha ferdig oppkuttet frukt i kjøleskapet, del gulrøtter og kålrot i staver som kan stå i vannglass. Lag gjerne mager dipp som også kan stå ferdig.
Litt større barn kan gjerne lage ostesmørbrød i vaffeljernet, grove vafler eller grove pannekaker.

– Gjør litt forarbeid, lag pannekakerøre ferdig, eller legg klar grovt brød, tomat, kuttede grønnsaker og litt ost til ostesmørbrød. Vi voksne kan tross alt gjøre litt av hvert for at plyndringen skal bli sunnere, sier Elisabeth Skjegstad.
Hun sier fruktsalat med for eksempel eple, banan og appelsin er enkelt å lage. En grønn salat trenger ikke inneholde mer enn salatblader, tomat og agurk.

– Blir barna vant til å spise slike retter, legger det grunnlaget for gode kostholdsvaner, sier Elisabeth Skjegstad i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Tips til et plyndringsklart kjøkken:

  • Lag ferdig en røre til grove vafler. Det er godt med bær eller brunost.
  • Ha ferdig oppkuttet frukt i kjøleskapet, og et beger vaniljekesam. Enkel og god dipp.
  • Del opp en appelsin og en melon, legg ferdig i poser i kjøleskapet. Sett fram en skål med litt nøtter og rosiner. Det er super snacks!
  • Fyll fryseren med frukt og bær. Da er det enkelt å lage seg en forfriskende smoothie. Det er en gode idé å fryse ned frukt som begynner å bli overmoden.
  • Del gulrøtter og kålrot i staver og server sammen med tzatziki dipp.
  • Ostesmørbrød i vaffeljernet er godt. Sett frem grovt brød og litt ferdigkuttede grønnsaker sammen med litt ost og noen tomater.
  • Lag ferdig en grov, tykk pannekakerøre av havregryn, sammalt hvete og litt vanlig hvetemel, egg, lite fett og uten sukker. Så kan barna steke seg noen sunne pannekaker. Det er godt med alle typer bær til!


Oppskriftene finner du på nettstedet frukt.no

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2269Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.