Barneskoleelever gode matpakkeforbilder for ungdom


Oppdatertdato: 2011-10-25 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Mens frokostspising jevnt over er høy i alle aldersgrupper, er lunsjvanene sterkt betinget av alder. Medbrakt matpakke og melk til lunsj avtar kraftig etter hvert som barna blir eldre, mens mat kjøpt på - og utenfor skolen øker tilsvarende. Ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Hanne Hennig Rustad frykter at dårlige drikke – og matpakkevaner fører til at barn og unge får i seg for lite av dagens viktige næringsstoffer.

Unge forbilder

87 % av barn mellom 8 og 11 år spiser frokost hver dag. Hele 78 % av disse barna spiser også matpakke hver dag viser Norges største barn- og ungdomsundersøkelse gjennomført av Synovate våren 2011. Dette avtar kraftig når barna blir eldre. 39 % av 12-15 åringene spiser matpakke daglig, mens kun 24 % av de mellom 16-24 år gjør det samme, viser undersøkelsen.

- Barn er flinke til å spise nistemat og drikke melk til nistematen frem til de går i 5 -6. klasse. Deretter går både melk - og matpakkekonsumet jevnt nedover. Det er de yngste som er flinkest til å drikke melk, spise frokost og spise matpakke, forteller Hanne i Melk.no.
Det er bekymringsverdig at både melkedrikking og matpakkespising beveger seg nedover med alderen fordi de er begge viktige kilder til mange næringsstoffer barn og unge trenger hver dag. Årsaken til nedgangen kan nok være flere: Økt valgfrihet og tilgang til mer penger og kjøp av andre produkter utenfor skolen når barna blir eldre kan være noe av forklaringen. På ungdomsskolen har man mye større frihet til å velge hva man skal spise og drikke enn før, og mange mener nok at den tradisjonelle nistematen med melk ikke er spennende nok.

- De fleste er mer opptatt av hva matpakken inneholder fremfor hva som drikkes til. Likevel skal en være bevisst på hvordan ulike drikker gir kroppen tilskudd av ulike næringsstoffer. Det er synd at så mange unge dropper skolemelk når de kommer på ungdomsskolen. I denne alderen trenger de spesielt kalsium som du finner i melk og meieriprodukter. Særlig gjelder dette jenter hvor hele 70 % av jenter i 13 års alderen ikke får dekket sitt daglig anbefalte inntak, fortsetter Hanne i Melk.no.
Ernæringsfysiologen oppfordrer unge og voksne til å være bevisste på hva de drikker til matpakken. Om valget faller på vann, melk eller juice har mye å si for hvor mye nyttig næring kroppen får i seg til lunsj. Enda større forskjell blir det hvis man velger usunne drikker som iste, brus, saft eller lignende.

- En standardmatpakke av to skiver grovbrød med pålegg gir kroppen både fiber og jern. Det du drikker til disse skivene utgjør store forskjeller i inntak av andre nyttige vitaminer og mineraler som kroppen trenger å få i seg i løpet av en dag, forteller Hanne.
Vann er det vanligste for norske barn/ungdom å drikke til lunsj. 784 000 drikker vann til lunsj minst 3-5 ganger per uke, viser undersøkelsen. 44 % av barn i alderen 8-15 år drikker melk til lunsjen/matpakken hver dag, mens tallet er nede i 19 % for gruppen i alderen 16-24 år.

- Velger du vann, blir det ikke overraskende færrest kalorier i lunsjen. Innholdet av fett er nokså likt og verken vann, appelsinjuice eller ekstra lett melk inneholder tilsatt sukker. Matpakken med juice inneholder mest karbohydrater og vitamin C, mens velger du melk til matpakken gir du kroppen mer proteiner enn de andre alternativene.

- For barn og unge som skal vokse er proteiner viktig, og kombinasjonen av melk og brød gir en veldig god sammensetning av forskjellige proteiner. I tillegg gir melken omtrent tre ganger så mye kalsium som juice, og kalsium er viktig for skjelett og tenner. Velger ungdom en kartong skolemelk til matpakken og inkluderer ost på en av brødskivene vil hele dette måltidet gi halvparten av det kalsiumet ungdom mellom 10-13 år trenger hver dag, forteller Hanne i Melk.no.
Undersøkelsen viser at hele 818 000 barn og ungdom mellom 8 og 24 år spiser frokost hver dag (67 %). Dette er et godt utgangspunkt for å snu dårlige matpakkerutiner. Hanne fremhever viktigheten av at foreldrene er bevisste på at barnas vaner endres seg over tid. Har man gode frokostrutiner i familien er det enklere å kombinere dette med å lage en god og næringsrik nistemat for dagen.

- En matpakke kan man gjøre både spennende, god og næringsrik uten at det trenger å være vanskelig eller mye jobb. Sørg alltid for å ha flere påleggssorter som ost, kjøtt- og fiskepålegg i kjøleskapet i tillegg til rikelig med frukt og grønnsaker. Varier også brødet du tar med, grove vafler kan smake godt og bidra til variasjon. Husk at restemat også kan egne seg for matboksen, avslutter Hanne i Melk.no.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2279
Norsk mat.Skalldyr.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.