
Panikken brer seg i kroppen! Det er bare 3 dager til fredagen da kollegaene fra jobb kommer på besøk.
Og man har skrytt uhemmet av barskapet med alt innholdet, lagt ut om Daiquiri, Mojito og alle drinkene som man briljerer med. Og som ikke dette er nok, så kommer akkurat den kollegaen som en har fått ett godt øye til i løpet av de siste ukene. Da gjelder det selvfølgelig ikke å dumme seg ut.
Og når en da kommer hjem og sjekker barskapet, og finner en slant vodka, en halvfull dunk amigo og noe klissete likør av ubestemmelig type kjøpt på ferie i syden.
Hva gjør man da?
Selvsagt, en tur på polet, en sving innom ett glassmagasin, en tur i kolonialbutikken og ett lynkurs i drinkemiksing.
Jeg forela problemstillingen for Rune Kaarbø på Bakgården Bar og da kom de gode rådene trillende ut. Og slik at det ikke trenger å bli så fryktelig dyrt heller. For gjør man de rette tingene skal det gjøres å lage de mest kjente drinker bedre enn det du får rundt i mange barer. Og dette imponerer virkelig.
Først: Vinmonopolet
For å kunne mikse ett greit utvalg av drinker er det ikke så mye en trenger. Som en grunnstamme trengs det 1 flaske av hver av disse: Rom (helst blank), Gin, Vodka, Tequila og Cointreau (likør). Dette er ikke den store utgiften og husk at i riktig miksede drinker går det ikke så mye alkohol. Har man dette utvalget kan man mikse ett stort utvalg av drinker som; Margaritas, Daiquiri, Collins mm.
I tillegg kan det være lurt å ha litt rødvin og hvitvin, husk det er mange som foretrekker dette. For de som har god råd kan det kjøpes noen flere likører, men det er ikke nødvendig. Cointreau er en appelsinlikør, men feks andre fruktlikører kan og være kjekt å ha.
Så en tur på glassmagasinet
Noe glass og utstyr trenger man, og om man kjøper dyrt eller billig er opp til lommeboka. Men man trenger ett grunnlag i glass. Antallet avhengig av hvor mange en skal være.
Skal en gjøre inntrykk på en spesiell person så hjelper det lite med slitte kjøkkenglass. Men innkjøpet trenger ikke bli dyrt. Kjøp noen solide rocks (whisky) glass, noen longdrinkglass, noen cocktailglass (med stett for å imponere), evt noen små shotglass og noen såkalte graniteglass (dette er høye glass som er veldig solide og som tåler muddling).
I tillegg trenger man følgende ting (som man ofte finner i hyllene på glassbutikken eller en utstyrsforretning): Det viktigste er en shaker (helst med sil), en muddler (evt en kraftig skje), en blender (hurtigmikser som de fleste har) og ett lite målebeger (må kunne måle cl, se i kjøkkenskapet).
PS: En muddler er en stav som er butt i enden. Brukes til å knuse råvarer i glasset.
Så er turen kommet til matvarebutikken
Her går man litt amok i fruktdisken. Prøv å få tak i friske eksemplarer av disse: Appelsin, sitron, lime (mange), jordbær (sesong, evt frosne), bringebær (sesong, evt frosne), bjørnebær (sesong, evt frosne), evt andre hvis drinken tilsier det. Husk at det er frisk frukt som gjelder, ikke siruper og slike ting. Smaken er mye bedre ved bruk av friske råvarer. Og når en samtidig er i fruktdisken så finner en en mynteplante. Disse bladene er fine til pynt og gir en fin smak, og trengs i mojito.
Over til mineralvannshylla: Først ta med ett utvalg av diverse brustyper. Og så flere flasker soda. Bruk den vanlige. Så finner en ei flaske med cranberry juice som brukes i feks cosmopolitan. Og kanskje noen flasker øl til evt ølhunder.
Og til slutt tar en med seg en pakke demerasukker, isposer, og evt snacks som tilbehør. Om ønskelig kan det handles inn flere typer frukter som mango, melon, ananas osv. Farin og salt har man som regel hjemme, hvis ikke kjøper en det også.
Forberedelser
Det første en gjør noen dager før selskapet er å lage isbiter. Legg masse isposer i frysen, 5 ganger mer enn du tror du bruker. Det skal være mye is i skikkelige drinker. En iskje er og greit å ha, disse ligner de du finner i slike smågodt hyller i snop butikker.
Man bruker mye knust is og isbiter knuses med å legge de i ett kjøkkenhåndkle og dunke de med ett kjevle. Sørg også for å ha alle råvarer, ingredienser og redskaper innen rekkevidde.
Rengjør alle redskaper og ha klart håndklær til å tørke med.
Selve drinkemiksingen
Her kan det lønne seg å trene litt på forhånd, slik at man kan behandle redskapene. De fleste drinker enten shakes, røres eller blendes. Det brukes og muddling før feks røring.
Her er min oversikt over
tips og teknikker i baren.
Oversikt over det forskjellige
utstyret
På mine
barsider finner en også annen informasjon om drinkemiksing.
Men husk følgende enkle råd
- Bruk alltid frisk frukt og bær (frosne til nød)
- Bruk mye is
- Følg oppskriften
Følgende drinker kan det være lurt å lære seg:
Klikk for fremgangsmåte
Jeg har og en side som viser de mest kjente og klassiske drinkene.
Standard drinker
Prøv og min side for deg som har råvarer og ønsker tips:
Barskapsøk :
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:338