Bedre lam enn i fjor


Oppdatertdato: 2012-10-22 Tema: Lam Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no, Synøve Dreyer


(NW): Årets lammesesong blir langt bedre enn i fjor, viser nye kvalitetsmålinger. Lammene har mer kjøtt på beina. – I fjor var lammene litt mindre enn vanlig. Det skyldtes at det regnet for mye i beitesesongen, sier Even Nordahl, markedssjef i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Beiteforholdene betyr mye for dyras vekt og kvaliteten på kjøttet. Når det er vått i været, holder lammene seg mer i ro og spiser mindre.

– Det har regnet en del i år også, men totalt sett har forholdene vært bedre enn ifjor. Tall vi har innhentet fra Nortura viser at lammevekta har økt i alle distrikter. Gjennomsnittsvekt per slakt er så langt på 20,1 kilo, mot 19,3 i fjor.
Det er allerede god tilgang på ferskt lammekjøtt i butikkene over hele landet, men det er først nå den travleste perioden begynner. Slaktingen vil foregå helt til slutten av oktober.

– De første ukene ligger nok slaktingen litt etter i forhold til i fjor. Dette regner vi med å ta igjen de neste ukene, og kanskje vil sesongen vare litt lenger enn vanlig, sier Nordahl.

Høy kvalitet

Tidligere gikk toppklassifiseringen for kjøttfylde og fettsammensetning i kjøttet under betegnelsen stjernelam. Nå er det en felles europeisk klassifisering av lammene som gjelder.

– I år får 86 prosent av lammene karakter som tilsvarer stjernelam. Det er en kraftig økning fra i fjor, da 76 prosent av lammene fikk toppscore, sier Even Nordahl.
Klassifiseringen bygger på en skala der man ser på fordelingen mellom kjøtt, fett og bein.
Kjøttkvaliteten på norske lam har generelt bedret seg betydelig gjennom mange år.

– Det skyldes ikke minst at bøndene er blitt flinkere til å plukke ut avlsdyr, og at de er mer bevisste på å gi lammene best mulig beiteforhold.

Deler tips

Utvalget av ferske norske lammeprodukter i butikkene øker for hvert år. Selv om fårikål, lammesteik og pinnekjøtt er de store favorittene, finnes det nå også mye mer å velge mellom for den som vil ha fileter og koteletter.
Magnus Tvedt-Øresland, kokk og fagansvarlig for lammekjøtt i MatPrat, tror mange kvier seg for å gå i gang med store stykker av kjøtt, som et lammelår.

– De innbiller seg nok at det er vanskeligere enn det er, ikke minst ungdom som har lite kjøkkenerfaring. Derfor jobber vi for at yngre generasjoner skal bli kjent med de fantastiske råvarene vi har tilgang på, og kanskje strekke seg litt lenger, sier han.
I høst samler MatPrat folks egne tips om tilberedning av lammekjøtt og deler dem gjennom Facebook og på matprat.no. Noen av tipsene er også presentert i form av filmsnutter.

– Enkle råd kan ofte gi enda bedre matopplevelser. Norsk lammekjøtt har unik struktur, mørhet og smak. Det er en fantastisk råvare som kan brukes på mange spennende måter, sier Magnus Tvedt-Øresland.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2540
Slanking.Bananer.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.