Begrens bruken av solsikkekjerner


Oppdatertdato: 2003-10-16 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Mange betrakter solsikkekjerner som sunt, men de inneholder også betydelige mengder kadmium og bør ikke spises i store mengder.

Kadmium (Cd) er et meget giftig tungmetall, som finnes naturlig i miljøet. Utvinning og anvendelse av kadmium, både som metall og ulike kjemiske forbindelser, har ført til økende forekomster i miljøet. Kadmium kan suges opp gjennom rotsystemet hos planter, og vil derfor kunne påvises i planter og dyr.

En undersøkelse fra Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) viser at gjennomsnittlig innhold av kadmium i solsikkekjerner er 0,8 milligram per kilo.

Christina Bergsten i SNT har studert brødoppskrifter, undersøkt hvor mye brød vi spiser og regnet ut at de som spiser mye brød kan få i seg opp til 15 gram solsikkekjerner i uka.

- Folk som spiser mye brød - og bare brød som inneholder solsikkekjerner - vil på denne måten fylle opp ca. 15 prosent av "tolerabelt ukentlig inntak" for kadmium, konkluderer Christina Bergsten. De som er glad i slikt brød, bør derfor være litt forsiktig med annen mat som inneholder kadmium, som for eksempel innmat fra vilt.

Fødevaredirektoratet i Danmark har gitt følgende kostholdsråd om solsikkekjerner, råd også SNT stiller seg bak:

  • Solsikkekjerner bør ikke spises i større mengder, for eksempel som snacks.
  • Solsikkekjerner bør ikke brukes til fremstilling av melkeerstatning til melkeallergikere.
  • Solsikkekjerner kan godt brukes i begrenset omfang i brød, men du bør ikke kun spise brød med høyt innhold av solsikkekjerner. Generelle kostholdsråd om å spise variert gjelder også for brød.
  • Solsikkeolje og solsikkemargarin inneholder svært lite kadmium, og kan brukes uten begrensning.
Kan skade nyrene
En voksen person bør ikke få i seg mer enn 0,42 milligram kadmium per uke i gjennomsnitt (tolerabelt ukentlig inntak). For mye kadmium kan skade nyrefunksjonen. Svært høye nivåer kan også gi nedsatt reproduksjonsevne og osterskader. Kadmium mistenkes også for å være kreftfremkallende. Det er det totale inntaket av kadmium gjennom alt du spiser over tid som har betydning for helsen.

Andre kilder til kadmium
Tidligere analyser har vist at mel, rotfrukter og skalldyr er matvarer som kan inneholde betydelige mengder kadmium. Planteetende dyr skiller ut ca. 70 prosent av den kadmiummengden som finnes i fôret med avføringen. De resterende 30 prosentene lagres i lever og nyrer. Mengden kadmium øker derfor med dyrets alder.

Hva gjør SNT?
SNT vil undersøke forbrukernes inntak av kadmium nærmere, for å vurdere eventuelle kostholdsråd til folk flest, eller for å gi ytterligere råd til eventuelle risikogrupper.

(Kilde: Nærkontakt nr 3, 2003)


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:50
Norsk mat.Kjøttdeig.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.