Begrens saltinntaket


Oppdatertdato: 2012-04-29 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Den siste tiden har flere produsenter lansert fisk- og kjøttprodukter som er tilsatt saltvann. Nordmenn flest får i seg for mye salt, og Helsedirektoratet anbefaler derfor en reduksjon av saltinntaket.

Noen av produktene som er tilsatt saltvann er også nøkkelhullsmerket, og dette har skapt reaksjoner.
- Når det gjelder Nøkkelhullet er det per i dag ikke noe krav til maksimalt innhold av salt i kjøtt- og fiskeprodukter. Dette ønsker vi å gjøre noe med. Mattilsynet og Helsedirektoratet vurderer nå sammen med myndighetene i Danmark og Sverige å innføre et saltkrav for kjøtt- og fiskeprodukter i forbindelse med en pågående revisjon av nøkkelhullsordningen, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.
Helsedirektoratet arbeider med ulike tiltak for å bidra til å begrense folks inntak av salt. I dag spiser nordmenn i gjennomsnitt 10 gram salt per dag, noe som er dobbelt så mye som helsemyndighetene anbefaler.

- Høyt inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte-karsykdommer. Vi mener det er uheldig at det tilsettes salt i rene råvarer. Helsemyndighetene er i dialog med matvarebransjen for å redusere saltinnholdet i matvarer ytterligere, sier Øien.
Denne uken møttes de tre samarbeidspartnerne i Nøkkelhullordningen, Norge, Sverige og Danmark, for å diskutere ordningen. Ett av punktene på agendaen var diskusjon om saltinnholdet i blant annet kylling- og andre kjøttprodukter, opplyser Mattilsynet.

- Da vi etablerte nøkkelhullmerket, kom vi ikke langt nok for å få på plass kriterier for saltinnhold i mange produktgrupper. Det vil være en prioritert oppgave, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2447


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.