Behov for mer økologiske grønnsaker


Oppdatertdato: 2013-04-08 Tema: Økologisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Det er nå behov for å øke den norske produksjonen av økologiske grønnsaker. Senere sesongstart og tidligere sesongslutt for økologiske grønnsaker kan gi verdikjeden utfordringer med å opprettholde salget.
Av de økologisk produserte lagringsgrønnsakene er det for tiden kun norsk løk, kål og kålrot igjen på lager hos de store grossistene. Gulrot tok slutt i forrige uke, mens lagrene av andre grønnsaker ble utsolgt tidligere. Sen sesongstart og tidlig avslutning for økologiske frilandsgrønnsaker er fortsatt en stor utfordring for grossistene og for verdikjeden, fordi stabile leveranser av et produkt er av stor betydning for å opprettholde salget.

Stor etterspørsel i markedet

I sesongen 2012/2013 opplevde man lange perioder med underskudd på økologiske varer, og det var vanskelig å oppdrive gode, importerte økoprodukter. På grunn av stor etterspørsel i markedet er det nå behov for å øke produksjonen av norske økologiske grønnsaker på friland.

Økologisk produksjon i Norge

Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket skal være økologisk i 2020. Målsettingen innebærer at 15 prosent av det samlede norske jordbruksarealet og det samlede husdyrholdet, skal være økologisk. Videre innebærer det at 15 prosent av det totale norske forbruket, målt i omsetningsverdi, skal være økologisk. Det legges vekt på at økningen i forbruk skal skje på basis av norske varer for de produkter det er forutsetning for å produsere i Norge.

For å øke norsk produksjon av økologiske varer må utkomme fra økologisk produksjon være minst på linje med øvrig landbruksdrift. For å sikre dette er det avgjørende å ha et marked som etterspør varene til en god pris, og å ha særskilte støtteordninger for økologisk produksjon.

Les mer om økologisk matproduksjon i Meld. St. 9 (2011–2012) Landbruks- og matpolitikken

Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket skal være økologisk i 2020. (Foto: Mona Olsrød/Fylkesmannen i Vestfold)

Om Statens landbruksforvaltning

Statens landbruksforvaltning (SLF) skal ta hånd om direktoratsoppgaver for Landbruks- og matdepartementet (LMD).

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2649
Info.Sommermat.
Pasta.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.