Beste klippfisk og bacalao kåret i Kristiansund


Oppdatertdato: 2010-07-04 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no, Anders Tøsse Kilder: Eksportutvalget for fisk


Brødrene Aarseth A/S på Ellingsøya utenfor Ålesund laget årets beste klippfisk. Samtidig ble beste bacalao for private og restauranter kåret i Kristiansund under Klippfisk- og bacalaofestivalen i byen.
Første uka i juni er i klippfiskens tegn i klippfiskbyen. Hvert år siden 2000 har Norges Råfisklag, Kristiansund kommune, Eksportutvalget for fisk og Nordmøre Fiskebåt arrangert en seriøs og sterkt faglig konkurranse mellom alle landets klippfiskprodusenter.

– Klippfisk av beste kvalitet gir bedre pris og i tillegg fornøyde og lojale kunder. Derfor er det viktig å premiere kvalitet knyttet til en unik råvare som klippfisk, mener Ingebjørg Moe fra EFF. Hun var en av dommerne, sammen med Wenche Andersen (fra TV2), kokk Harald Osa (fra Stiftelsen Norsk Matkultur), Jorulf Straume fra FHL og Kjell Jensen fra Mattilsynet. Jahn Otto Johansen er arrangementets høye beskytter og var konferansier under bedømmingen.
Hele 18 klippfiskbedrifter fra hele landet deltok i konkurransen, som er ny rekord siden starten i år 2000 og konkurransen var knallhard.
Årets beste klippfisk ble denne gangen laget av Arnt Olav Aarseth sin bedrift Brødrene Aarseth.

– Vi legger vekt på å holde høy kvalitet i alle ledd i produksjonen, sier vinner Arnt Olav Aarseth fornøyd. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen delte ut prisen på en tilstelning ved ærverdige Lossiusgården.
Senere i uka kjempet private og restauranter i hver sin klasse om å lage den beste bacalaoen. Her kommer hver enkelt med sin gryte, etter å ha fått tildelt fisk og ramme for hva som kan være med. Lisbeth Krakeli stakk av med seieren for private, mens Smia Fiskerestaurant vant proffklassen.

– Vi bruker klippfisk til bacalao eller andre retter nesten daglig. Derfor blir det til at jeg spiser klippfisk bare på jobb, sier Simone Roth. Etter tre år i Kristiansund føler den tyske kokken seg vel til rette med klippfisken.

– Denne prisen henger høyt, så det er stas å vinne, sa Simone Roth etter seieren og overrekkelse av pokal.
Etter at dommerne var ferdig, var det opp til publikum som var samlet i den gamle Milnbrygga å gjøre opp sin mening om de ulike bacalao-grytene.

Og her en god bacalao oppskrift fra matoppskrift.no.

6 porsjoner

Hver porsjon har 815 kcal

1 kg utvannet klippfisk
1 kg poteter
2 stk stor løk
Ca 3,5 dl olivenolje
1 boks(er) hermetiske tomater, 500 g
0,5 boks(er) hermetiske paprika
1 liten boks tomatpuré
0,5 stk spansk pepper eller 1/4 ts tørket

Rens fisken for eventuelt skinn og ben, og skjær den i passe store porsjonsstykker. Skrell potetene og skjær dem i tykke skiver. Skrell løken og skjær den i tynne skiver.
Bruker du frisk spansk pepper, så hakk den i små biter.
Begynn så med med å brenne av oljen i en passe stor gryte: Det vil si at oljen varmes til det damper av den, så trekker du gryten til side og lar oljen avkjøles.
Legg så i klippfisk, poteter, løk og tomater lagvis. Du kan bruke friske, flådde tomater i stedet for hermetiske, men da må du tilsette ca 4 dl vann. Ha i tomatpuré og paprika og dryss spansk pepper over. La gryten stå og småkoke på svak varme i en drøy time, gjerne lenger. Rist den lett på platen av og til, men ikke rør den til grøt!

Og så en knall oppskrift som får topp karakterer av dere. Sendt inn av Maria Teresa Notstad

Portugisisk Klippfiskkaker

4 porsjoner

Hver porsjon har 180 kcal og det er kun kakene.

250 gr klippfisk
200 gr poteter
0,5 stk løk, finhakket
1 fedd hvitløk ( for de som ønsker det)
2 stk egg
Ca 2 ss 'salsa'som er flat persille
salt og pepper etter behov ( smak før steking)og litt muskat.
olje til fritysteking.

Klippfisken vannes ut en dag eller lenger hvis skivene er store. Kokes og renses for skin og bein. Kjør litt i foodproscessor eller riv i fibrene på fisk. ( det blir finere resultat i foodprocesor. Potetene skrelles, kokes og moses når de er kalde. Bland ifisk, most potet, finhakket løk, krydder, hvitløk og piskede eggene. Ha i salt og pepper og bland massen godt - helst med hendene. "Pastéis" formes med to spiseskjeer litt avlang fasong og friteres i rikelig med godt varm olje. Legges på kjøkkenpapir som trekker fett etter steking.
Kan serveres med ris og salatt men er også kjempe fine til å servere kalde ved fester

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1915Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.