Beta-glukaner -et naturlig løselig kostfiber i bygg og havre
Kostfiber er i enkleste betydning et fellesuttrykk på de delene av plantebasert
føde som ikke fordøyes i kroppen og til slutt omsettes av våre tarmbakterier.
Et begrep som ofte brukes av
Verdens Helseorganisasjon (WHO) er såkalte ikke-stivelses polysakkarider
eller Non Starch Polysaccharides (NSP) som av mange brukes
synonymt med kostfiber. NSP kan igjen deles i løselige og uløselige,
og det er de løselige delene av kostfiber som er tillagt de fleste
positive helsegevinstene.
Beta-glukan i korn er eksempler på løselige fiber, og består av lange
kjeder av glukoseenheter (derav ”glukan”). Glukoseenhetene er
bundet sammen litt annerledes enn i andre viktige glukaner som
stivelse og cellulose. Denne forskjellen i struktur gjør at de ulike glukanene
får helt forskjellige egenskaper. Stivelsen brytes ned i fordøyelsen og
gir blodsukker og energi, mens cellulose er et uløselig fiber som delvis brytes ned
av tarmbakteriene. Beta-glukan danner i hovedsak løselige fiber som ikke brytes
ned i mage og tynntarm, men som binder vann og bidrar til seighet eller såkalt
viskositet i fordøyelsessystemet vårt. Denne egenskapen beholdes helt til kjeden
blir forgjæret av våre tarmbakterier. Positive helseeffekter av beta-glukan og løselige
kostfiber generelt er knyttet til både en antatt positiv effekt på tarmbakteriene
og forhold rundt viskositet. De beste kildene til beta-glukan for norske kornsorter
i bruk er bygg (opp til 6 %) og havre (opp til 5 %). Generelt er beta-glukan i bygg
jevnt fordelt i hele kornet, mens det for havre er mer konsentrert i de ytre delene.
Dette kan gi et noe varierende innhold i produkter avhengig av møllemetode og
hvilken fraksjon man benytter seg av. Dette temaet må tas grundigere opp ved
en annen anledning.
Daglig inntak og kostholdsråd
Undersøkelser har vist at nær halvparten av inntatt kostfiber kommer fra kornprodukter.
Ifølge de nye nasjonale kostholdsrådene anbefales inntak av 25-35 g
kostfiber pr. Dag, og det er anbefalt at inntaket dekkes av fiberrike matvarer som
grove kornprodukter, frukt, bær, grønnsaker, bønner og linser. Et kosthold rikt på
kostfiber (NSP) anbefales fordi det kan redusere risiko for utvikling av hjertekarsykdommer
og type 2-diabetes, samt sannsynligvis også redusert risiko for
kreft i tykk- og endetarm. Det angis dessuten at et høyt fiberinntak muligens kan
hindre vektøkning, overvekt og fedme. De helsemessige gevinstene
av beta-glukan fra korn har i hovedsak vært knyttet til
kolesterolsenkende og blodsukkerregulerende aktivitet som
omtalt under.
De nye kostholdsrådene angående kostfiber er i enkelte sammenhenger
svært generelle, og fiber er i flere sammenhenger referert til
som NSP. Ved et inntak av den ønskede mengden kostfiber vil kun
en del av disse være bidrag fra korn beta-glukaner. De fleste av
studiene referert under viste at et inntak av minst 3 gram betaglukaner
pr. Dag er nødvendig for å få en signifikant kolesterolsenkende
effekt. Typiske verdier for beta-glukan i 100 g spiseklart brød
bakt på 40 % bygg eller havre vil være i størrelsesområdet 2 gram.
Fire brødskiver á 40 gram per dag vil dermed oppfylle dette behovet.
Det nordiske kostholdet gir også inntak av beta-glukan
gjennom produkter som grøt og frokostblandinger med innslag av
bygg og havre.
Helsepåstander og europeiske myndigheter
En tidligere påstand om en generell vektreduksjon som følge av
inntak av beta-glukan ble ikke godkjent av EFSA (European Food
Safety Authority) i 2009, men det ble derimot akseptert at det var
vitenskapelig hold i påstanden om at inntak av beta-glukan fra
både bygg og havrepreparater kan bidra til å opprettholde normale
kolesterolverdier. Her ble det presisert at beta-glukanet
kunne komme både fra bygg og havre, men at det skulle være
minimalt eller ikke prosessert. Hva som legges i minimal er ikke
klart definert. Det sveitsiske baserte firmaet CreaNutrition AG
sendte så inn søknad til de europeiske myndighetene/EFSA for å få
godkjent helsepåstander angående beta-glukan fra havre. Dette
ble etter vurdering av en rekke kliniske studier, imøtegått i desember
2010 og er koblet opp mot påstander om deres kolesterolsenkende
egenskaper. Nedsettelse av LDL-kolesterol anses som en
helsemessig gunstig effekt som kan medvirke til redusert risiko for
utvikling av hjerte-karsykdom.Påstanden om at beta-glukan fra korn kan bidra til å opprettholde
normale verdier av blodglukose ble avvist av EFSA i 2010 på grunn
av utilstrekkelig vitenskapelig dokumentasjon.
Vitenskapelige grunnlag for helsepåstander
Den kolesterolsenkende effekten av havre beta-glukan henger
sammen med en økt viskositet i tynntarmen etter inntak.
Begrepet viskositet er et uttrykk for løsningers grad av seighet eller
motstand mot flyt, og en økning av denne medfører redusert
reopptak av gallesyrer fra tarmen. Dette medvirker til økt syntese
av gallesyrer fra kolesterol og redusert konsentrasjonen av LDLkolesterol
i blodet. Økningen i viskositet i tarmen henger sammen
med beta-glukankonsentrasjon, molekylstørrelse og løselighet.
Molekylstørrelsen av beta-glukan kan avta ved prosessering av
matvarer slik som ved baking, noe som vil resultere i en reduksjon,
evtuelt et fullstendig tap av kolesterolsenkende aktivitet.
Den blodsukkerregulerende aktiviteten og effekt på insulinrespons
er mindre dokumentert, men også denne antas å henge
sammen med beta-glukaners evne til å øke viskositeten. Et viskøst
mageinnhold forsinker tømmingen av denne, noe som medfører
forsinket opptak av glukose fra tynntarmen og dermed en regulering
av blodsukkernivå. Denne effekten avhenger, i likhet med den
kolesterolsenkende aktiviteten, både av molekylstørrelse og konsentrasjon
av beta-glukan. I tillegg ser det ut til at effekten varierer
med matvarens form slik som tykkelsen på havre- og byggryn
(flak). Dersom beta-glukankjedene under tillagingen (industrielt
eller i hjemmet) delvis er nedbrutt til kortere kjeder vil viskositeten,
og derved den gode effekten, bli nedsatt. Man kan delvis
kompensere dette ved å øke innholdet av beta-glukan eller betaglukankilde
tilsvarende.
Påvisning av beta-glukanmengde og molekylstørrelse
Til daglig kan innholdet av beta-glukan i ulike produkter beregnes
ut fra råstoffenes sammensetning og møllenes datablad.
Dersom man tar hensyn til tilsatt vann og tørrstoffinnhold vil disse beregnede
verdiene være pålitelige. Står man ovenfor en ukjent melprøve kan mengden betaglukan
bestemmes i henhold til aksepterte metoder hvor man tar i bruk enzymer
som bryter ned beta-glukan til glukose som man så ”teller” opp og regner seg tilbake
til beta-glukan. Slike analyser er pålitelige og strengt tatt ikke kompliserte,
men ganske tidkrevende. De utføres blant annet. ved Nofima.
Når det gjelder den
viktige egenskapen relatert til kjedelengde og tilhørende viskositet, er disse målingene
ikke trivielle. Det finnes kun et fåtall laboratorier i verden som utfører slike
analyser, men det finnes ikke fullt standardiserte metoder eller referanseprøver for
å kontrollere nøyaktigheten av slike analyser. Ved Nofima arbeides det med tilpasninger
av metodikk for å registrere endringer i kjedelengden og derved potensiell
viskositet til beta-glukanene etter ulike prosesstrinn som fermentering, baking og
ulike varmeprosesser.
Hvordan kan kvaliteten påvirkes under daglig prosessering og bruk?
Det er kjent at beta-glukan kan brytes ned av naturlige enzymer som finnes i
kornet. Disse kan aktiveres under for eksempel bløtlegging og surdeigsprosesser.
Å få en oversikt og en kontroll på slike fenomener er helt nødvendig for at betaglukanene
fra både bygg og havre skal opprettholde sine positive egenskaper også
når de er del av et ferdig produkt.
Referanser/litteratur for videre lesing:
European Food Safety Authority, EFSA Publikasjonene 2009; 7(9):1254, 2010;
8(2):1482 og 2010; 8(12):1885.
Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi
og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Nasjonalt råd for Ernæring 2011.
Gemen, R., deVries, J.F. og Slavin J.L.: Relationship between molecular structure of
cereal dietary fiber and health effects: focus on glucose/insulin response and gut
health. Nutrition Reviews 2011; 69(1):22.
Forsknig relatert til helseeffekter av fiber er støttet av NFR i prosjketet INFIGUT
samt Fondet for Landbruksavgifter
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2224