Biodynamisk suksess fra Sør-Afrika


Oppdatertdato: 2009-03-10 Tema: Vin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Reyneke


Omlegging til biodynamisk jordbruk ble en stor suksess for det sør-afrikanske vinhuset Reyneke Wines. Mye av inspirasjonen hentet de fra filosofen Arne Næss.

Mannen bak Reyneke Wines, Johan Reyneke, var nemlig svært inspirert av Arne Næss og Rudolf Steiners filosofi om naturlig jordbruk basert på hvordan mennesket, naturen og kosmos henger sammen.

Ekstremt miljøfokus

Av alle tilnærminger til økologisk vinproduksjon, er den biodynamiske den mest ekstreme.

Biodynamisk jordbruk tar det nemlig et hakk lenger, og vi ender opp med noe som nærmest er en religion. Her handler det ikke bare om å jobbe for full harmoni i jorden gjennom bruk av naturlig gjødsel, og fravær av kjemiske sprøytemidler. Biodynamikk innebærer også å være i balanse med universet. Alt fra såing, pløying, beskjæring og høsting styres av månens syklus og planetens bevegelser, som i oldtiden.

Medvind

Reyneke gikk mot strømmen da han for snart ti år siden valgte å satse på biodynamiske viner. Nå går det hans vei. Satsingen har båret frukt. Bokstavelig talt. I dag er Stellenbosch-produsenten Reyneke Wines anerkjent i flere land og har fått mye god omtale av vineksperter verden over. De største markedene er USA, Benelux-landene og Skandinavia. Lokalt er vinen så populær at den er utsolgt allerede et par uker etter lansering.

I tillegg til vin, er vingården ettertraktet for kvaliteten på druene. Flere kjente vinprodusenter i Sør-Afrika kjøper i dag druer fra Reyneke.

Hellig overbevist

Til tross for at skeptikerne er mange, er Reyneke hellig overbevist og er nå en av Sør-Afrikas fremste forkynnere av den biodynamiske ideologien.

Han mener at vinstokkene praktisk talt er blitt resistente mot sykdommer, takket være en bærekraftig tilnærming. I tillegg hevder han at kostnadene har blitt lavere og vinen bedre. Eller som han sier selv: - Det er ikke snakk om å ofre kvalitet for å fremme biodynamiske prinsipper. Vi får kvalitet på grunn av dem.

Anbefalte viner fra Reyneke:

Reyneke Sauvignon Blanc 2008
Pris: kr. 169,-
Druer: 100 % Sauvignon Blanc
Alkoholstyrke: 13,5 %
Land/distrikt: Sør-Afrika/Stellenbosch
Produsent: Reyneke Wines
Polnummer: 57898 (bu)
Produktbeskrivelse: Sertifisert økologisk. Vinen er laget med så liten innblanding fra vinmakeren som overhodet mulig. Dette gjør at vinen gjenspeiler terroiret - det unike ved vinmarken og druene.
Karakteristikk: Fruktig og frisk vin hvor det karakteristiske Sauvignon Blancpreget er fremtredende spesielt i smaken. Tiden med skallkontakt har gitt vinen en god munnfølelse og lang ettersmak.
Passer til: Som aperitiff, eller til skalldyr, fisk, lyst kjøtt og grønnsaksretter.

Reyneke Cornerstone 2007
Pris: kr. 174,-
Druer: 50 % Cabernet Sauvignon, 30 % Shiraz og 20 % Merlot
Alkoholstyrke: 14,5 %
Land/distrikt: Sør-Afrika/Stellenbosch
Produsent: Reyneke Wines
Vinmonopolnummer: 57897 (bu)
Produktbeskrivelse: Dette er en økologisk vin lagret 16 mnd på franske eikefat, hvorav 40 % er nye.
Karakteristikk: Duften er spekket med krydder og frukt og har litt jordlig karakter. Fløyelsbløt og saftig med god og fast struktur.
Passer til: Rødt kjøtt, lam, svin, vilt og ost.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1516


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.