I forbindelse med Bjørnson-året 2010 deler Opplysningskontoret for Meieriprodukter her en oppskrift på en semulepudding som er laget
i en løveform. — Dette var en veldig populær dessert hos Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson i deres hjem på Aulestad, forteller
Matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Anne Margrethe Langhus.
Bjørnson-året markeres med gjenåpning av det nyrestaurerte Aulestad, nye utstillinger både på Aulestad og Maihaugen, folkefest og
festforestilling og med "Aulestadspillet", 15. Mai.
- For de som ønsker å markere Bjørnson-året hjemme på sin egen måte, er det jo en ide å servere denne løvepuddingen som faktisk har
sin opprinnelse fra Bjørnsons hjem på Aulestad, forteller Anne i Melk.no.
Pudding er en tradisjonell dessert som man kan lage i mange varianter og en dessert som er brukt i mange år.
- Før ble ofte puddingene laget av matrester, slik som brødpuddingen som egentlig ble laget ved at gamle brødrester ble lagt i en
form, så ble den utviklet videre ved å helle litt melk og egg over og steke den i ovnen, og slik ble brødpuddingen til, forteller
Anne i Melk.no.
Ypperlig dessert til 17. mai
Pudding er en dessert med lange tradisjoner og historie. Det sies blant annet at brødpudding ble servert som dessert hver eneste dag
den våren i 1814 da Eidsvollsmennene var samlet for å gi landet en egen grunnlov.
- Carsten Anker på Eidsvoll var en gjestfri herre og inviterte daglig samtlige delegater fra hele landet til middag. Og da ble det
altså servert brødpudding hver eneste dag, sies det. Kanskje det er til inspirasjon når du skal servere en dessert i forbindelse med
17. Mai også, avslutter Anne i Melk.no.
Løvepudding
Dette er en enkel semulepudding som er laget i en løveform. Hos Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson på Aulestad var dette en veldig
populær dessert.
6 porsjoner
Tar ca 40 - 60 min
Middels vanskelig
Ingredienser
1 l melk
1 ½ dl semulegryn
2 stk gelatinplater
2 stk egg
2 ss sukker
100 g mandler
50 g kokesjokolade
Fremgangsmåte
Kok opp melken. Dryss i grynene under omrøring i den kokende melken. Kok grøten på middels varme under omrøring til grynene er møre,
ca 20 minutter. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Ta platene ut av vannet, ha de i den varme grøten og rør godt.
Visp eggene lett sammen og tilsett eggene under omrøring i den varme grøten. Ha til slutt i sukker, grovhakkede mandler og hakket
kokesjokolade.
Rør i grøten slik at sjokoladen begynner å smelte og grøten får et marmorert utseende.
Pensle formen med et tynt lag smeltet smør eller olje, så slipper puddingen lettere formen når den velves.
Fyll grøten i formen
og dekk den med plastfolie. Sett formen kjølig så puddingen stivner, gjerne natten over. Hvelv puddingen forsiktig ut av formen og
server den med friske bær, rød saus eller karamellsaus.
Brødpudding
Brødpudding fikk sin plass i historien i 1814. Den ble nemlig servert hver eneste dag da Eidsvollmennene var samlet for å skrive
Norges Grunnlov.
4 porsjoner
Tar over 60 min
Middels vanskelig
Ingredienser
100 g lyse rosiner
½ dl rom evt romessens
250 g daggammel loff
125 g sukker
100 g smør
6 stk egg
5 dl helmelk eller lettmelk
1 ts vaniljesukker
2 ts sitronsaft
1 ts malt kanel
1 stk eple
vaniljesaus
Fremgangsmåte
La rosinene trekke i rom (event romessens blandet med vann) i noen timer eller over natten.
Skjær loffen i terninger og fordel dem på en stekeplate. Rist dem i stekeovnen ved 225 grader i ca 5 minutter til de er tørre. Pisk
sammen sukker, smeltet smør, egg, melk, vaniljesukker, sitronsaft og kanel i en stor bolle. Skrell eplet og skjær det i små
terninger.
Ha dem i bollen sammen med brødterninger og rosiner. La væsken trekke inn i brødet. Fyll blandingen over i en 1½ liters brødform som
er kledd med bakepapir i bunnen. Stek brødpuddingen i vannbad nederst i stekeovnen ved 175ºC i ca 1 time.
Servér den varm eller lun med vaniljesaus.
Her er også noen andre gode puddinger
Sjokoladebrødpudding
Dette er en fantastisk enkel og god oppskrift på en sjokoladebrødpudding. Ta vare på gamle brødrester, tørk de godt og bruk de i en
brødpudding slik som denne.
4 porsjoner
Tar over 60 min
Denne er lett
Ingredienser
2,5 dl tørket brød
4 dl melk
2 stk egg
4 ss kakaopulver
1 dl sukker
Fremgangsmåte
Bløtlegg brødet i melken i ca 15 minutter. Visp eggene lett sammen og tilsett de i melkeblandingen sammen med de øvrige
ingrediensene. Hell blandingen i en smurt ildfast form (ca 15 x 20 cm). Stek puddingen i forvarmet ovn ved 160 °C i ca 50 minutter.
Server puddingen varm med med vaniljesaus.
Byggrynspudding med bærsaus
Det supre produktet byggris er sundt og lett å variere med i ulike retter, her har vi laget en deilig varm dessert.
4 porsjoner
Ca 40 - 60 min
Denne er lett
Ingredienser
1 pose byggris (Møllerens)
3 stk egg
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker
3 dl matfløte
1 dl rosiner
Bærsaus:
1 ½ dl vann
1 dl sukker
2 dl dypfryste bringebær (eller andre bær)
Fremgangsmåte
Kok byggrisen etter anvisningen på pakken. Visp sammen egg, sukker, vaniljesukker og matfløte. Bland inn kokt byggris og rosiner.
Hell blandingen i smurt ildfast form (ca 15 x 20 cm). Stek puddingen på 200 °C i forvarmet ovn i 20 minutter. Puddingen er ferdig
når overflaten er fast og stiv.
Server byggrynspuddingen varm med rød saus eller friske bær.
Bærsaus:
Kok opp vann og tilsett sukker.
Rør til sukkeret har løst seg opp (sukkerlake).
Tilsett sukkerlaken i en hurtigmikser eller foodprosessor.
Tilsett røde bær og kjør det hele sammen.
Sausen kan siles eller den kan være som den er.
Sherrypudding
En pudding som passer fint til jul og selvfølgelig 17 mai, konfirmasjoner og bryllup.
8 porsjoner
Tar over 60 min
Middels vanskelig
Ingredienser
11 stk gelatinplater
5 dl helmelk
5 dl kremfløte
1 stk vaniljestang
4 stk egg
2 ss sukker
1 dl søt sherry
Fremgangsmåte
Bløt gelatinplatene i kaldt vann ca. 5 minutter.
Del vaniljestangen på langs og kok den opp sammen med melk og fløte. Sil fra vaniljestangen.
Visp eggedosis av egg og sukker. Klem vannet ut av gelatinen og løs den opp i den varme melkeblandingen. Bland i eggedosis og
sherry. Rør litt til puddingen begynner å tykne. Hell den over i glassbolle og la den stå kjølig til den skal serveres.
Server puddingen med kirsebærsyltetøy eller rød saus til.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1892