
Blåskjell og reker hører sommeren til, og med det gode utvalget vi har her i Norge er det masse muligheter til enkle, kulinariske opplevelser i sommer.
Men skjell er som regel bedre tidlig på våren og utover høsten.
Både blåskjell og reker kan grilles på en enkel måte.
Prøv en av rettene under når samleren i hustanden kommer hjem med råvarene. Alternativt kan det kjøpes blåskjell.
Men husk at blåskjell kan være giftige. Følg med på varslet hos matportalen, som har nytt varsel hver fredag.
Først den enkle varianten. Her kan det og brukes andre skjell som O-skjell, hjerteskjell, kamskjell og sandskjell.
Grillede blåskjell
2 porsjoner
20 levende blåskjell
aluminiumsfolie
2 fedd hvitløk
hvitløkssmørloff
Skrubb og skyll blåskjellene og pakk de inn i aluminiumsfolien. Legg et par fedd hvitløk sammen med skjellene. (På forhånd har du gnidd inn folien med smør).La det ligge på grillen til de har åpnet seg.Server med loff og hvitløksmør.
Blåskjell er også godt kjent som dampet i hvitvin. Denne retten kan godt lages ut på bålet med en gryte og noen få ingredienser.
Blåskjell i hvitvin
3 porsjoner
30-40 blåskjell
1 løk
persille
hele pepperkorn
litt salt
2 1/2 dl hvitvin
saus:
2 sjalottløk
1 ss smør
1 dl kremfløte
salt
hvit pepper
Børst skjellene godt og skyll dem i rennende vann. Kast skjell som ikke lukker seg når du banker på dem.
Legg skjellene i gryte sammen med løken i skiver og krydderiene. Hell over hvitvinen.
La dette dampe ca 5 min. eller til skjellene har åpnet seg.
Ta vekk det ene skallet når skjellene er så kalde at du kan behandle dem.
Saus:
Damp finhakket sjalottløk i smør. Sil laken skjellene er kokt i, hell den over løken og kok den litt inn. Tilsett kremfløte og smak til med salt og pepper.
Varm blåskjellene og server dem på store tallerkener overdrysset med hakket persille. Saus, brød og smør serveres ved siden av.
Her en lignende oppskrift
Hvitvindampete blåskjell
4 porsjoner
40 friske, levende blåskjell
2 dl tørr hvitvin
1 liten løk i skiver
1/4 laurbærblad
1/2 ts timian
4 hele hvitpepperkorn
4-5 stilker persille
Børst eller skrap blåskjellene rene. Kasser de som er åpne.
Kok opp vin, løk og krydder.
Legg blåskjellene i gryten, og la dem koke kraftig under tett lokk. Rist litt på gryten et par ganger, og la den koke til alle skjellene har åpnet seg.
Ta eventuelt av det ene halve skallet ved serveringen, med det er ikke nødvendig. Klipp over persille.
Den gode kraften i gryten siles og gjemmes til suppe eller saus.
Server gjerne ristet brød og smør til.
Reker kan fint grilles og de passer ypperlig på ett grillspyd sammen med andre råvarer. Prøv sammen med stykker av fast fisk på grillspydet. Her er det viktig med en god marinade/grillolje.
Reker i folie på grillen
Pr porsjon
250 g reker med skall
smør/olje
aluminiumsfolie
Smør et stykke aluminiumsfolie. Pakk rekene inn i folien og la de ligge et par minutter å bli lunkne. De smaker som nykokte. Loff og hvitløksmør eller aioli smaker godt til. Tips Både kreps, hummer og krabbe som er kokt kan behandles på samme måte, bare lunes på grillen.
Indonesisk grillede reker
4 porsjoner
Reker:
700 g rensede reker
Rekemarinade:
2 ss vegetabilsk olje
2 ss vann
1 ss sitronsaft
1 ts brunt sukker
1/2 ts salt
1/2 ts rød pepper saus(evt chilisaus)
2 fedd hvitløk knust
Dip saus:
1,25 dl peanøtt smør
1,25 dl vann
1 ss brunt sukker
1 ss sitronsaft
1/2 ts salt
1/2 ts rød pepper saus
1 liten fedd hvitløk knust
Forbered sausen først med å mikse alt sammen til en jevn konsistens.
Bland marinaden til rekene og ha de rensete rekene oppi. Bland godt og la det stå i en time. Ta de ut og behold marinaden.
Tre rekene inn på grillspyd men ikke for tett. Grill ved medium varme på grillen. Roter hele tiden og stryk mer marinade på noen ganger under grillingen.
Server med dip.
Denne retten er nok beregnet med store rå reker, men burde gå fint med store kokte hos oss.
Reker på spidd
4 porsjoner
500 g store rensede reker
200 g friske sjampinjonger
2 grønne paprikaer
Marinade:
1 dl olje
1-2 ss sitronsaft
1/2 ts worcestershiresaus
tabasco
2 ts paprikapulver
salt
hvit pepper
Rens sjampinjongene. Skjær paprikaene i biter.
Tre sopp, paprika og reker på spidd. Legg spiddene i marinaden og la dem ligge der i ca 30 minutter.
Ta spiddene opp. La dem renne godt av og grill i 6-8 minutter.
Server med sitronbåter, pepperrotsmør og ristet brød til.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:626