Bli med på å lage Fremtidens skolebrød


Oppdatertdato: 2011-02-17 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: brodogkorn.no


Opplysningskontoret for brød og korn inviterer for tredje gang skoleelever over hele landet til å konkurrere om å lage ”Fremtidens skolebrød”. De klassiske søte skolebrødene kjenner alle, men nå er vi er ute etter nye smakfulle, sunne og grove skolebrød. Skolebrød som kan passe både til skolemat og for folk i farten. De nye kostholdsrådene oppfordrer til økt forbruk av grove kornprodukter. Gi oss deres forslag til oppskrift på slike skolebrød. Nytt av året er at konkurransen også gjelder for ungdomstrinnet.

I de nye kostholdsrådene fra helsemyndighetene blir grove kornprodukter fremhevet som et svært viktig bidrag i et sunt og helsefremmende kosthold. Det anbefales å spise grove kornprodukter hver dag. Grove kornprodukter trenger ikke være kjedelige. At de skal være grove betyr ikke at de ikke kan være minst like spennende og smakfulle som tradisjonelle skolebrød. Men vi trenger deres hjelp til å komme opp med ideer og oppskrifter til hvordan de skal se ut og smake! Fremtidens skolebrød skal inneholde mer en 50 % sammalt mel og vil derfor kunne dekke en av de anbefalte daglige porsjonene med fullkornsprodukter.
Konkurransen ”Fremtidens skolebrød” ble arrangert for første gang i 2009. Tidligere har både ”salte” bidrag smaksatt med urter, ost, gulrot og skinke som Skolelunsjbrød , Urtebrød , NachOstbrød og Hjertebrød og grove bollevarianter som Aprikoshorn , Grov-snurr og Superbrød kommet på seierspallen.

Vinnerne av konkurransen får flotte premier til seg og skolen. Skolene til finalistene vinner hver sin kjøkkenmaskin. Elevene som vinner selve finalen får hver sin blender, ypperlig til å lage sunne og gode smoothies med korn og frukt.

- Vi håper på mange nytenkende forslag som gir oss oppskrifter på skolebrød som barn og ungdom har lyst til å spise samtidig som det er sunne skolebrød. Vi tror at det trengs nye kombinasjoner av smaker og bruk av ingredienser som ikke tradisjonelt har blitt brukt til skolebrød før. Tilsetting av frukt og bær, yoghurt, kesam, krydder og andre smakssettere samt ny vri på kombinasjon av ulike meltyper, det er bare fantasien som setter grenser, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

- Barn og ungdom spiser for mye søte og fine bakervarer, og det er klart at det er fristende så godt som det smaker. Vi er ikke ute etter å ta vekk gleden med å spise søte og fine bakervarer, men vi ønsker å få alternative hverdagsvarianter som smaker godt og er mye sunnere. Så elever, foreldre og lærere, meld barna og skolen på konkurransen om Fremtidens skolebrød. Konkurransen tar utgangspunkt i kompetansemålet i skolen om at elevene skal utvikle, lage og presentere ett produkt. Opplysningskontoret for brød og korn har egnet skolemateriell på sine websider www.brodogkorn.no

Siste frist for innsending er 1. juni. Kom igjen og vær kreative. Skap Fremtidens skolebrød for dere og oss, oppfordrer Torunn Nordbø.
  • Frist for innlevering av bidrag er 1. juni 2011.
  • Tre av bidragene kommer til finale i Oslo 1. september 2011.
  • Premie: Finalelagene vinner hver sin landslagsbaker som hjelper dem med baking og presentasjon i finalen. I tillegg får skolen en premie og elevene hver sin premie.
  • Det er lov å delta alene eller i team. Hvert team kan ha maks 4 deltakere.
  • Konkurransen skal inspirere barn og ungdom til å spise grovt i hverdagen. Jo grovere brødet eller bollen er, jo mer innhold av kostfiber, mineraler og vitaminer.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2098Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.