Blodappelsinen skifter navn


Oppdatertdato: 2007-01-10 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Oslo (NW): Etter at blodappelsinene skiftet navn til røde appelsiner, spiser vi nesten dobbelt så mye av dem.
Fram til fjorårssesongen het de ’’blodappelsin’’, og Bama sendte ut rundt 150 000 kilo i året. Så ble de omdøpt til ’’røde appelsiner’’. Da økte salget til 255 000 kilo.

– Vekstsesongen har vært svært bra og de røde appelsinene er ekstra gode på smak i år, derfor regner vi med å øke salget med ytterligere 50 prosent, sier produktsjef Cathrine Skogland i Bama.

Uspiselig navn

Bama står for halvparten av sitrussalget i Norge og konstaterer at navneskiftet på den gamle klassikeren har vært en suksess.

– Vi syntes blodappelsiner var et unødvendig vemmelig navn på en så god frukt, derfor var det på tide å skifte. Vi tror særlig barn kommer til å spise mer av den nå som den har fått nytt navn, sier Skogland.

Kanskje ikke så overraskende hadde det gamle navnet ingenting med blod å gjøre. Rødfargen kommer av de røde pigmentene i appelsinen.

De røde appelsinene i norske fruktdisker hentes fra plantasjer på Sicilia, der de har vært dyrket siden 1500-tallet.

Humørskifte

For tretti år siden var røde appelsiner mye oftere å se på norske fruktfat enn i dag. Og surere. Det var vanlig å putte inn en sukkerbit og suge ut saften.

– Men det var før. Dagens variant er søt og god. I forhold til vanlig appelsin er den litt friskere i smaken, sier Skogland.

Pigmentene gjør at den også inneholder noe mer antioksidanter enn sin lysere slektning.

De opprinnelige røde appelsinene ble ikke bare utkonkurrert på smak, men også på grunn av økonomi. Trærne deres bærer ikke like mange frukter som vanlige appelsintrær.

Fargeklatt

Fremdeles utgjør de røde appelsinene en veldig liten del av det totale konsumet av appelsiner, som er på cirka 38 000 tonn i året. Men landets største fruktgrossist satser offensivt på dem og har tro på et comeback.

– Den har et par fortrinn. Den søte smaken og den nydelige fargen gjør den svært godt egnet til å lage ferskpresset juice av, som bør drikkes med en gang. På grunn av fargen er den også ekstra fin å bruke i sorbeter, sier Skogland.

Rød appelsin spises naturell. Den passer godt sammen med andre sitrusfrukter i fruktsalat eller sitrussalat, og brukes ellers i samme retter som vanlig appelsin.

Sesongen for røde appelsiner er kort.

– Den starter i januar og varer til april, så det gjelder å benytte sjansen nå, sier Skogland.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1009
Info.Norsk mat.
Pasta.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.