Ved slaktetiden i gamle dager var det mye som måtte planlegges og ordnes så en fikk det som skulle til av mat før vinteren. Slaktetiden var omfavnet av folketro og det var mye som en kunne gjøre til å få mest ut av maten. En fikk f.eks. bedre og drøyere kjøtt og flesk når det var voksende måne. Derfor var det viktig å bestemme hvilken tid slaktingen skulle begynne på. I boken Norsk Mat (1965) står det at "
Kjøttet vokste i gryta og flesket svellet i panne. Speketmaten gjorde mer av seg, og pølsene fylte mere ut i skinnet" når det var flo sjø.
Av slaktingen ble det mange forskjellige typer mat. Folk lagde spekemat, saltkjøtt, flesk, speket grisehode, rullepølser, spekepølser og mye annet. Folk fikk bruk for det meste. Ku-, okse og bukkehorn ble tatt vare på og seinere brukt til hornskeier, kammer og pølsehorn. Vom og tarmer ble brukt til pølser.
En fikk også fin olje som fikk navnet beinolje av smalleggene og klauvene på sau og naut. Oljen ble brukt som smøring av rokker, klokker og andre ting.
Senetråd ble laget av ryggsenene av naut og ble den brukt bla. til sying av skinnklær og komager.
Til andre foremål ble også brukt grisebusta, kutaglet av kurumpa, hinna av rundt den nyfødte kalven, skinnet av sau, geit og kalv osv.
Ved slaktingen var det mange liter blod som en prøvde å ta vare på. Blodet ble brukt i retter som blodbrød, blodpølse, blodpannekaker, blodpudding osv. I dag er det fortsatt aktuellt å lage blodmat. Dypfryst blod kan kjøpes i de fleste stormarkeder. Husk også at blodmat sammen med f.eks fjærkre, fisk og kjøtt gir kroppen vår en del naturlig jern. Nedenfor finner du noen oppskrifter for blodmat som er vært å prøve.
Blodbrød
Blodbrød er kjent fra flere steder i Norge og var dette en av mange måter å oppbevare blod på.
En vanlig brøddeig ble laget av mel (gjerne litt rugmel), blod, salt og gjær. Deigen må heves godt og pensles med vann for stekingen. Bakes ut til brød som stekes ved svak varme. Disse brødene blir lett mørke under stekingen. Brødet avkjøles og deles opp i skiver som tørkes videre ved svak varme. Dette kunne så oppbevares tørt og kjølig på stabburet i tøypose. Når brødet skal brukes må det først bløtes opp i vann eller melk. Kan anvendes til mange forskjellige retter. Kan bla. kokes opp i kjøttkraft og spises med kjøttfett og sukker eller tyttebær.
Blodpølse
Fra Sokndal har vi denne oppskriften på blodpølse, noe som ble gjerne servet ved saueslaktingen.
- 1 liter blod
- 1 dl byggryn eller ris
- 200 g hvetemel
- 150 g nyretalg
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
- 1/2 ts støtt nellik
Fremgangsmåte: Grynene bløtes natten over i kaldt vann. Slå deretter vannet av og kok grynene i 15 minutter i nytt vann. Avkjøl. Det silte og vispede blodet, melet, hakket nyretalg, krydder og salt røres godt sammen. Rør i grynene. Røren fylles i tarmer som bare må bli 3/4 full. Pølsene må trekke i ca 5 minutter i god kraft, helst fra sausehodet. Ta pølsene opp og prikk dem med nål, for at de ikke skal sprekke. La dem trekke i 35 minutter og server med smeltet smør og kjøttet fra sauehodet. Hvis man vil ha pølsen søt, kan det tilsettes 200 g rosiner og 3 ss sukker.
Blodpannekaker
- 1 l storfeblod
- 5 dl vann
- 6 ss sukker
- 1 ts salt
- 1/2 ts ingefær
- 1/2 ts pepper
- 2 ts malt nellik
- 5 ts allehånde
- 4 store kopper hvetemel
- 5 dl vann eller melk
Fremgangsmåte: Bland blod og 5 dl. vann og alt krydderet sammen ha så i tilslutt 5 dl. vann eller melk rør om og steik det slik som du steiker pannekaker.
Blodkurv
- 400 gram finskåret flesk
- 1 liter blod
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
Fremgangsmåte: Varm opp flesket i en gryte og tilsett blod, salt og pepper. Rør til blodet har stivnet og har forandret farge. Ikke la det bli tørt Dette er oppskrift fra setesdalen. Det ble servert flatbrød, smør og poteter til denne retten. Blodkurv kan og fryses.
Blodpudding
- 1 liter blod
- 60 g sukker
- 125 g hakket nyretalg
- 10 knuste kavringer
- 2 ss hvetemel
- 2 ts salt
- 1 ts nellik
- 1 ts muskatblomme
- 70-80 g rosiner
Fremgangsmåte: Sil og visp blodet. Finhakk nyretalg og knus kavringene. Bland alt sammen til en jevn røre. Ha røren i en smurt form ca 3/4 full. Stekes i vannbad ved 175 grader til den er gjennomstekt. Prøv med en kniv. Den skal ikke farges av blodet. Ca 1-1,5 timer.
Det finnes mange andre spennende retter laget av blod på ABC Matoppskrifter. Den siste i denne artikkelen er fra Italia:
Blodpølse med tomat og hvitløk
- Olivenolje til steking.
- 2 blodpølser i tynne skiver
- 50 g smør
- 1 hakket løk
- 1 boks hakkede tomater
- 2 ts presset hvitløk
- 1 ss hakket persille
- salt og pepper
Fremgangsmåte: Varm oljen i en stor panne og stek blodpølsen lett på begge sider. Vær forsiktig så den ikke henger fast. Legg pølsene i en skål og hold de varme. Smelt smør i pannen og surr løken i 5 minutter. Ha i de andre ingrediensene. Stek i 5 minutter. Hell sausen over blodpølsen og server.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:177