Blomkål var det fineste vi kunne ha


Oppdatertdato: 2009-09-26 Tema: Blomkål Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Ingrid Espelid Hovig (85) er stadig i full sving. Både med foredrag, matseminarer og konferanser, men også på kjøkkenet hjemme. Her slår hun et slag for en av sine absolutte favoritter, en klassiker i det norske kjøkken: Blomkålen.
- I min barndom var blomkål det fineste vi kunne ha. Vi hadde noen blomkålplanter i kjøkkenhagen hjemme, og det var spennende å følge med på dem og stelle dem. Vi brakk bladene over når hodene begynte å utvikle seg slik at blomstene ikke skulle få for mye lys, men vokse seg store og hvite. Sommerens blomkålsuppe er et av mine beste matminner, sier Ingrid Espelid Hovig.

Blomkålen har fulgt det norske kosthold helt siden 1600-tallet, da denne middelhavs-grønnsaken først ble dyrket i Norge. Den har vært tilberedt i utallige varianter. I Henriette Schønberg Erkens snart hundre år gamle kokebok, Stor kokebok for større og mindre husholdninger, finner man oppskrifter på flotte retter som farsert blomkål, kjøttfarse over blomkål, innbakt blomkål, kokt blomkål med ostesaus eller rekesaus – og for eksempel blomkålkarbonader.

- Vi brukte blomkål også som grønnsakstilbehør til andre retter, men da gjerne til søndagsmiddager. Senere ble blomkål brukt på stadig nye måter i mange retter; som grateng, som sufflé, stuet, stekt og som mos. Blomkål var en fantastisk sommergrønnsak. Ikke bare fordi den ernæringsmessig var så sunn, men også fordi den smakte så godt, sier hun.
Ingrid Espelid Hovig mener blomkålen er minst like aktuell som smaksrik og næringsrik mat også i dag.

- I dag er det jo enkelt for eksempel å blomkålsuppe. Med stavmikser er det gjort i en fei å få suppen jevn og fin. Før var dette en stor jobb. Med stavmikser er det også veldig spennende å bruke blomkålen sammen med andre grønnsaker, som for eksempel selleri eller brokkoli i en mos, sier hun.

Spiser du fortsatt mye blomkål?
- Ja, absolutt! Senest i går kveld var jeg i et selskap der tre av rettene ble servert med blomkål i forskjellig form. Når sesongen for norsk blomkål er her, så er det bare å bruke den så ofte som mulig. Det er da den er på sitt beste, sier hun. – Blomkål er jo grønnsakenes dronning.

Så du gleder deg over den norske blomkålen?
- Ja. Det er hyggelig når man kommer inn i butikkene og man ser de fine hvite blomkålene lyse opp i hyllene.

- Jeg bruker brokkoli eller blomkål hver dag. Det er viktig at grønnsaker hører med i det daglige kostholdet: I salater, i grønnsaksgryter, osv. Så akkurat nå - i sesongen - er det tid for å ta med seg de flotte norske blomkålene hjem. Fråts i den vidunderlige smaken, avslutter Ingrid Espelid Hovig.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1718
Julekaker.Hverdagsmat.
Lefser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.