Ny og bedre nonne
Mange kjenner allerede den søte tyske hvitvinen Blue Nun og det er ikke til å stikke under en stol at ikke alle har like gode minner fra da de drakk den på 80-tallet. De senere årene har hvitvinen imidlertid blitt tørrere og vi har med stort hell prøvd den til asiatisk mat.
Vinen er en klassiker for folk flest, men den har ikke fått mye skryt av vinjournalistene. Noen har et forhold til vinen på grunn av lav pris og høy kvalitet. Andre har ublide minner fra 70- og 80-tallet om et lite minneverdig møte med en søt og klissete vin. Men mye har skjedd siden den gang. Oppskriften er ny og vinen har fått mindre sødme og mer frukt. Inntoget av orientalske matretter på det norske kjøkken gjør at vinen i tillegg har fått en rekke nye kombinasjonsområder.
Kvalitetsdropp
På 60- og 70-tallet produserte tyske vinprodusenter stadig mer vin pr. hektar. Kvaliteten sank betraktelig. Vinen ble mindre intens og mye søte og klissete viner ødela for ryktet. Det stadig dårligere omdømmet omfattet etter hvert nesten all tysk hvitvin. Prisfall presset så kvaliteten ytterligere ned, og tok med seg de tyske kvalitetsvinene utfor stupet. Men nå er tysk hvitvin på full fart tilbake. Særlig i Storbritannia har Blue Nun på ny blitt en suksess med salgstall som overgår dem fra 70-tallet.
Godt til asiatisk
Det er i alle fall på tide at den jevne forbruker innser at restsødme ikke nødvendigvis er negativt. Skal man ha vin til orientalsk mat er den så å si umulig å komme utenom. Restsødmen demper blant annet sterk kryddersmak som man finner i en rekke orientalske retter. I tillegg går den godt til enkel mat som pommes frites med hvitløk og tabaskokrydret dipp, eller til skalldyr og fisk.
Etablert i 1875
H. Sichel Söhne som står bak Blue Nun ble etablert i 1875 av H. Sichel Söhne selv. Etter sigende var det hans omfangsrike nettverk av kontakter som har fått bedriften dit den er i dag. Blue Nun så dagens lys i 1921 og er fremdeles Tysklands mest eksporterte vin, men stilen har det siste året blitt litt tørrere enn hva Blue Nun har vært kjent for. Man finner i dag fasilitetene til Sichel i Traben-Trarbach i Rhindalen.
Smak og behag:
Navn: Blue Nun 2003
Land/distrikt: Tyskland/Rhindalen
Pris: 75,-
Drue: Müller-Thurgau, Riesling, Silvaner, Kerner, Gewurztraminer
Alkoholstyrke: 8,5%
Produsent: H. Sichel Söhne
Vurdering: Lys gul med grønnskjær. Fruktig hvitvin med preg av eple. Passer ypperlig til krydret asiatisk mat, samt til endel fiske- og skalldyrretter.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:660