Bollefest på fastelavn


Oppdatertdato: 2012-02-18 Tema: Gjærbakst Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Ingen fastelavnssøndag uten boller. Vi gleder oss til dette og storkoser oss! Men hvorfor spiser vi boller med krem til fastelavn og ikke ellers i året? Fastelavn kommer fra ordet “Fasten-abend” og betyr opprinnelig “kvelden før fasten”.

Faste er egentlig en religiøs skikk. Gjennom fasten skulle en delvis eller helt avholde seg fra å spise. Derfor var det viktig å spise mye før fastetiden setter inn. Askeonsdag, onsdag etter fastelavnssøndag, innledet fastetiden. Den varer i 40 dager frem mot 1. påskedag.

Fastelavnssøndag (fleskesøndag), fleskemandag eller blåmandag og feitetirsdag eller hvitetirsdag ble dagene før askeonsdag gjerne kalt. Søndag og mandag skulle en spise mye og feit mat. Feitetirsdag spiste man “hvit mat”, gjerne av melk og mel. Dette var overgangen til fasten.

I våre dager har fastetiden liten innvirkning på oss. Men noe av skikken henger igjen. Vi har samlet de tre dagene i fastelavn til én dag, fastelavnssøndag. Da serverer vi både det hvite og det feite. Derfor boller med krem denne dagen. I tillegg til krem kan vi også fylle bollene med mye annet godt og spennende fyll. Her får du servert noen eksempler.

Fastelavnsboller

16 boller

100 g smør
3 1/2 dl melk
1 pk (50 g) gjær
100 g sukker
1/2 ts kardemomme
1/2 ts salt
ca. 500 g hvetemel

Forslag til fyll:
3 dl kremfløte
1 ss sukker

Mandelfyll:
100 g mandler
100 g sukker eller melis
ca. 2 ss vann
eller ferdig kransekakemasse

Vaniljekrem:
Ferdig vaniljekrem

Sjokolade:
biter av kokesjokolade
egg til pensling
I stekeovnen: 220 ° C, ca. 12 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret, ha i melken og varm det til det er fingervarmt. Hell væsken over gjæren og rør til den er oppløst. Ha i sukker, salt, kardemomme og mel. Elt sammen til en lett og smidig deig. Hold eventuelt av noe mel. Sett deigen til heving under plast på lunt sted ca. 30 minuter. Ha deigen på bakebordet, del i 16 emner og trill boller. Sett bollene på bakepapir eller smurt plate, eller sett bollene tett inntil hverandre som en krans.

Hvis du vil fylle bollene med mandelmasse males mandlene og bland i melis/sukker og vann. Det blir en fast masse. Klem bollene litt flate og legg ca. 1 ts mandelmasse midt på deigen. Trekk deigen opp rundt fyllet og snurr deigen sammen. Sett bollene med skjøten ned på stekeplaten.

Vil du fylle bollene med vaniljekrem trykkes bollene litt flate og legg på ca. 1 ts ferdig vaniljekrem midt på deigen, trekk opp deigen rundt fyllet og snurr den sammen. Sett bollene med skjøten ned på stekeplaten. Det samme gjøres hvis du vil ha sjokolade i bollene. Legg en sjokoladebit på bolledeigen og trekk deigen rundt.

Sett bollene til heving på lunt sted under plast 20 - 30 minutter.
Pensle bollene med sammenvispet egg før steking.
Avkjøl bollene på rist. Skal de fylles med vispet krem må de være avkjølt. Skjær toppen av bollene og sprøyt eller legg på vispet krem.
Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.

Hetevegger

En rett som er vanlig enkelte steder på Vestlandet, spesielt i Bergen. En fin måte å bruke bollene fra Fastelavnssøndag på på "Blåmandag".

hveteboller
smør
sukker
kanel
kokende melk

Del bollene, smør på smør og dryss på sukker og kanel. Legg en bolle i hver dyp tallerken og hell på kokende melk.

Borgermesterboller

Ca. 15 stk.

½ pk. (25 g) gjær
1 ½ dl kald melk
1 egg
100 g smør, romtemperert
4 ss sukker
Ca. 300 g hvetemel

Fyll:
75 g smør
1 ts vaniljesukker
60 g (1 dl) mandler, malte
4 ss sukker

Pynt:
egg til pensling
mandelflak

I stekeovnen: 225 °C, ca. 12 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen. Tilsett kald melk, og løs gjæren opp i melken. Ha i egg, smør i klatter, sukker og mel. Elt deigen myk og smidig. Kjevle deigen til et rektangel, ca. 30 x 20 cm. Smør smør over deigen. Dryss på sukker blandet med vaniljesukker og malte mandler. Rull sammen fra langsiden, og skjær med spiss kniv biter ca. 2 cm tykke. Legg dem i muffensformer. Sett formene på stekeplate. Dekk dem med plast og la dem heve ca. 1 ½ time. Pensle bollene med sammenvispet egg og dryss på mandelflak og stek dem. Avkjøl på rist.

Kanelboller

ca. 16 stk.

75 g smør
2 dl kaffefløte
1/2 pk.(25 g) gjær
1/2 ts salt
4 ss sukker
1 egg
ca. 400 g hvetemel

Fyll:
75 g smør
1 dl sukker
1 1/2 ts kanel

I stekeovnen: 225 °C, ca. 12 minutter

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og tilsett fløten, la blandingen bli fingervarm. Hell væsken over gjæren og rør til den er oppløst. Ha i sukker, salt, egg og så mye mel at deigen blir passe fast og smidig. La deigen heve på lunt sted under plast, ca. 30 minutter. Ha deigen på bakebordet og elt den godt. Trill en pølse og del den i ca. 16 emner. Trill bollene og legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate. La dem heve under plast på lunt sted ca. 30 minutter. Bland ingrediensene til fyllet slik at det blir kremaktig. Lag en fordypning i hver bolle. Fyll fordypningen med smørkrem. Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem gylne. Avkjøles på rist.

Solskinnsboller

ca. 16 stk.

100 g smør
3 ½ dl melk
50 g (1 pk.) gjær
100 g sukker
1 ts kardemomme
ca. 600 g hvetemel

ca. 2 dl ferdig vaniljekrem

melisglasur
kokosmasse

I stekeovnen: 225 °C, 12 - 15 minutter

Smelt smøret og tilsett melken. La blandingen bli fingervarm før du rører gjæren ut i den. Tilsett sukker, kardemomme og så mye mel at deigen er passe fast, smidig og glatt. Elt deigen godt. La deigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse.
Elt deigen lett og trill den til en pølse, del den i ca. 16 jevnt store emner. Trill dem som til boller og klem dem litt flate. Lag en fordypning midt i bollen og ha i ca. 1 ss vaniljekrem.
Etterhev solskinnsbollene under plast på lunt sted ca. 15 minutter og stek dem. Avkjøl på rist før melisglasur smøres rundt vaniljekremen og kokosmasse strøs på.

Bollekake

2 kaker

100 g smør
3 ½ dl melk
50 g (1 pk.) gjær
100 g sukker
1 ts kardemomme
ca. 600 g hvetemel

eggpensling
eventuelt noen hakkede mandler og perlesukker

Kakeform, ca. 22 cm i diameter

I stekeovnen: 225 ° C, ca. 15 minutter

Smelt smøret og tilsett melken. La blandingen bli fingervarm før du rører gjæren ut i den. Tilsett sukker, kardemomme og så mye mel at deigen er passe fast, smidig og glatt. Elt deigen godt og sett den til heving på lunt sted under plast ca. 30 minutter.
Ha deigen på bakebordet og elt den lett og trill den til en pølse. Del i 16 like store emner og trill til boller. Sett bollene tett sammen i smurt form, fordelt på to former. Etterhev under plast på lunt sted ca. 20 minutter. Pensles og dryss over hakkede mandler og sukker. Stekes gylne.

Ved servering settes hele bollekaken frem på bordet og bryt av bollene.
Server gjerne vispet krem og rørte bær til bollekaken.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:153



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.