Borddekking


Oppdatertdato: 2012-05-09 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Det er mange måter å dekke ett bord på og mange variasjoner alt etter hva som skal serveres, anledning, årstid, gjester osv. Men noen regler går igjen og disse skal jeg ta for meg her. Når det gjelder farger, duker, pynt osv, så overlater jeg det til andre, men gjør det enkelt og med litt kontraster. Og jeg anbefaler ensfargede hvite tallerkner, særlig til gourmet mat, da maten gjør seg absolutt best på disse. Først vil jeg se på selve kuverten.

Kuvert

Kuverten består av det gjesten trenger for å innta måltidet: glass, bestikk, kuvertasjett og serviett. En god regel er at kuverten bør være minimum 50-60 cm bred, avhengig av stolbredde og meny. Det bør da være grei avstand mellom hver gjest.

Bestikk
Bestikket plasseres utenfra og innover i den rekkefølge det skal brukes. Det vil si at kniv legges på høyre side og gaffel på venstre. Knivbladet skal vende innover. I de tilfellene det bare brukes skje eller gaffel skal disse legges ved den hånden som griper de, høyre. Dessertbestikk legges ovenfor tallerkenen med skjeens skaft til høyre, gaffel til venstre. Bestikk kan også ligge på den tallerkenen som de skal brukes til, f. eks. forhåndsdekket med forrett. Bestikk kan og byttes ut ved bytte av retter.

Eksempel ved 3 retters meny. Suppe, hovedrett og dessert. Suppeskje og kniv til høyre, gaffel til venstre og dessert skje over. Tilsvarende med forrett, hovedrett og dessert. Kniv forrett ytterst til høyre og gaffel ytterst til venstre.
Ved flere retter fylles det på hver side. Men som sagt hvis det blir for mange kan det byttes bestikk underveis, eller ved servering av ny rett.
Det følger ofte med en smørkniv til kuvertasjetten.
Ofte brukes det gaffel til dessert, feks kaker og den skal da kunne gripes med venstre hånd.

Tallerkner
Under tallerkenen kan det brukes dekketallerken. Til venstre ligger en smør og brød tallerken(kuvertasjetten). På denne ligger og ofte servietten. Vanlig tallerken kan være dekket på, men settes ofte på når det er tid for den retten. Ofte kan en og sette på forretten der denne er kald før gjestene kommer. Når tallerknene er brukt, fjernes de og erstattes av nye til neste rett. Kuvertasjetten fjernes evt før dessert. Det er og viktig at alle kuverter står på linje og at det er like stor avstand mellom de.

Glass
Glass brukes fra høyre mot venstre. Der det brukes forskjellige drikke til de enkelte rettene skal man begynne med det ytterst til høyre. Vann/farris glass kan stå litt bak til høyre eller til høyre. Det skal alltid serveres vann med rødvin.
Men glass kan og plasseres i en gruppe. Pga plassen så ikke sett på mer enn 3-4 glass på hver kuvert.

Hovedregler for servering
Dette gjøres fra høyre. Legge på tallerkner, glass, kniv og skje. Skjenke drikke og servere tallerken retter. Rydde vekk glass og tallerkner.

Fra venstre gjøres følgende: Legger på mat fra fat eller by frem fat. Legge på gaffel.

Serveringsmetoder:
Enten by frem brett og gjesten tar mat selv, servitøren kan legge på tallerknene, maten kan serveres ferdig på tallerkene, eller maten kan tilberedes ved bordet.

Bestikk til hva?

Følgende brukes til de forskjellige retter:
  • Kalde og varme forretter: Liten kniv og gaffel.
  • Suppe: Brukes skje. Gaffel ved mye tilbehør i suppen.
  • Kuvertasjett: Butt smørkniv.
  • Fisk: Tretinnet gaffel med bredbladet kniv.
  • Kjøtt: Firtinnet gaffel med skarp kniv. Feks egen biffkniv med tagger.
  • Dessert: Skje og evt gaffel som tillegg.
  • Hummer, kreps og krabbe: Bruk hummergaffel og evt hummertang. Legges på kuvertasjetten. Her er det og lurt med en skyllebolle, også til reker. Plasseres på en asjett oppe til venstre for hovedtallerken.
  • Østers: Bruk en østersgaffel.
  • Frukt: Liten kniv og gaffel.
  • Ost: Liten kniv og gaffel.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:263Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.