Brannfarlig nattmat i desember


Oppdatertdato: 2009-12-08 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Oslo (NW): Etter et julebord følger ofte en svartbrent pizza. Nattmatbrannene blir flere i julemåneden, og unge menn er mest utsatt.
– I desember rykker vi oftere ut til boliger der en beruset eier har sovnet fra hele matlagingen. Uforsvarlig nattmat utgjør en stor brannfare på denne tiden av året, sier brigadesjef Håvard Bakken i Oslo brann- og redningsetat.

– Ofte er det en nabo eller en forbipasserende på gata som melder fra til oss fordi de oppdager røyk eller hører brannalarmen. Den som bor der våkner kanskje først når vi slår inn døra, sier han.
Brennende nattmat havner i kategorien ’’tørrkoking og overoppheting o.l.’’ som utgjorde 11,4 prosent av boligbrannene i 2008, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB.
På dagtid er det ofte gamle og demente som står for brannfaren ved matlaging, ifølge brigadesjefen. På natten og i morgentimene er det derimot hjemkomne festdeltakere som sørger for at brannfolkene må rykke til denne typen branner og branntilløp.

– Mørketallene her er store. Det er veldig mange tilfeller som aldri havner i statistikken fordi brannen heldigvis blir avverget i tide, enten ved at naboer varsler direkte eller fordi at den søvnige kokken våkner i tide, sier Bakken.

Vet om faren

Nordmenn er likevel klar over faren ved å lage varmmat i fylla etter hjemkomst. Hver femte nordmann innrømmer at dette utgjør en av de største brannfarene i hjemmet i desember, viser en undersøkelse fra If Skadeforsikring.

– Mest utsatt er de unge. I aldersgruppen 18-22 år svarte nesten halvparten at de regner matlaging etter fest som en brannfare, betydelig flere gutter enn jenter, sier skadesjef Annar Krogstad i If.

– Menn og gutter er fortsatt mindre vant enn kvinner til å lage mat og har også en tendens til å drikke mer på fest. Når du da i tillegg er trøtt, begynner det hele å bli ganske brannfarlig, sier han.
Skadesjefen i If mener at avvik i folks normale mønster utgjør en brannrisiko i seg selv, som at man er oppe på uvante tider av døgnet eller at feiringen foregår andre steder enn hjemme.
Også forsikringsselskapet erfarer at det er flere tilfeller av nattmatbranner i desember enn ellers i året, selv om de ikke loggfører dem som egen kategori.

Pizzaen tar fyr

Når If skal taksere skader etter denne typen branner, varierer omfanget fra nedsoting til totalt nedbrent hus med ett eller flere dødsfall.

– En gjenglemt pizza i ovnen vil først tørke ut. Deretter blir den forbrent på toppen. Så blir den til en hard og glovarm skorpe som til slutt tar fyr. I heldige fall kveles ilden av ovnen. I verste fall øker trykket slik at ovnsdøren åpner og brannen får tilført oksygen og sprer seg, sier Krogstad.
Dersom du slipper unna med en sotskade, sitter du likevel igjen med et problem. I tillegg til at avgassene er farlige, kan lukten fra smeltet plast, gummi og syntetiske gjenstander sitte lenge i. En fullrenovering kan bli dyr.

Anbefaler brødskive

Brannvesenet inkluderer derfor gjerne matråd i fagområdet sitt på denne tiden av året:

– Spis brødskiver eller annen tørrmat når du kommer hjem fra fest. La kokkekunstene vente til dagen etter, sier brigadesjef Håvard Bakken i Oslo brann- og redningsetat.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1776Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.