Bringebærsalget rett til værs


Oppdatertdato: 2011-07-28 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no, Dansukker, Dag Øyvind Olsen


Oslo (NW): Salget av ferske bringebær er mer enn doblet på fem år. Nå er den norske bringebærsesongen her for fullt, men vær rask, for om en måned er den over.
– Bringebær er jordbærets herlige lillesøster her i landet. Det er et anvendelig gourmet-bær som kan brukes til utrolig mye forskjellig. Salgskurvene for bringebær i butikk peker rett oppover, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I fjor ble det solgt 922 tonn bringebær i Norge, mot 411 tonn i 2006.

– Vi spiser mest norske bær, men også importen øker. Vi kan nå få ferske bringebær i butikkene hele året. Den norske sesongen varer fra midten av juli til siste halvdel av august. Det er i den perioden vi spiser desidert mest bringebær, sier Britt Kåsin.

Bringebær til middag

Folk flest spiser gjerne bringebær sammen med fløte, krem, is eller vaniljesaus. Bærene egner seg ypperlig i kaker. Helsebevisste bruker ofte bringebær på toppen av kornblandinger til frokost. Britt Kåsin oppfordrer oss til å forsøke bringebær også på nye måter.

– Den søtsyrlige smaken fra bærene er en virkelig god match til salt spekemat, og det ser sommerlig lekkert ut. Bærene hever også smaken i vanlige grønne salater til middag.
Moste bringebær til grillmat og i marinader er andre smaklige varianter.
Bringebær skal oppbevares kaldt, men det er viktig å temperere dem før servering. Først da får man fram smak og aroma for fullt.

– Ta bærene ut av kjøleskapet minst to timer før servering, oppfordrer Britt Kåsin.

Skaper fest

Bringebær gjør seg også godt i fruktsalater, og i glasset, enten man drikker smoothies eller boblende drikke.

– Bærene ser flotte ut i glass boblende sommerdrikke som kullsyret vann eller musserende vin. De skaper fest. Dessuten er det veldig godt.
Flere oppskrifter og inspirasjon til hva du kan bruke bringebærene til, finner du på www.frukt.no
Ifølge tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt var det bringebær sammen med jordbær, blåbær og mango som hadde størst salgsøkning målt i verdi i 2010. Av de 922 tonnene med bringebær som ble solgt i fjor, var 599 tonn norskprodusert.

– Både vi og produsentene venter en fortsatt raskt stigende salgskurve for bringebær i årene som kommer. Bær generelt blir stadig mer viktig i vårt kosthold, sier informasjonssjef Britt Kåsin i OFG.
Bringebær bør vi spise mye av nå i sesongen, mener hun.

– De er fulle av antioksidanter, er rike på c-vitaminer, magnesium og kalium. Og så smaker de sommer-herlig!

Bærterte med eggekrem

Terten inneholder 208 kcal pr 100 gram og gir ca 8 stykker

Tertebunn:
200 gr hvetemel
1 ss sukker
150 gr smør
1 stk eggeplomme
2 ss vann

Eggekrem:
4 dl melk
1 dl kremfløte
1 stk vaniljestang
6 stk eggeplommer
1 dl sukker
3 ss maisenna

Garnityr:
Ca 500 gr jordbær eller bringebær

I stekeovn ved 200 °C

Tertebunn:
Ha mel og sukker i en bolle, gjerne i en matprosessor. Smuldre i smøret. Tilsett eggeplomme og vann og bland deigen raskt sammen. Trykk deigen tynt og jevnt ut i en paiform (24-26 cm). Klem den godt inntil og jevnt opp langs kanten av formen. Prikk bunnen med gaffel. La formen stå kjølig minst 45 minutter. Stek paibunnen i ovnen 12-15 minutter, til den er gjennomstekt og svakt gyllen. Avkjøl.

Eggekrem:
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen ”sprekke”. Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann. Rør av og til slik at kremen blir jevn og ikke danner snerk.

Servering:
Fyll paibunnen med eggekremen og legg på rikelig med rensede bær.

Bringebærpai

Paien inneholder 299 kcal pr 100 gram og gir ca 8 stykker

150 gr margarin/smør
1,5 dl sukker
2 ts vaniljesukker
1 stk egg
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
5 dl bringebær / andre friske bær
Ca 3,5 ss sukker

Rør margarin / smør, sukker og vaniljesukker hvitt. Ha i egget og rør en liten stund. Bland mel og bakepulver og rør det i. Smør røren ut i en smurt og strødd form, helst med løs bunn, ca. 22 diameter. Strø bærene og sukkeret over. Stek kaken på nederste rille ca. 45. min. ved 175 grader. Server kaken med lunken sammen med vaniljeis.

Mousse av bringebær og vanilje

Mousseen inneholder 204 kcal pr 100 gram og gir 4 porsjoner

5 dl bringebær
0,75 dl Sukker
1 plate(r) gelatin
0,5 ss Vaniljesukker
2,5 dl kremfløte

1. Kok sukkeret og halvparten av bringebærene i en kasserolle til en mos. Kjør bærmosen i en mikser og sil bort kjernene.
2. Bløtlegg gelatinarket i rikelig med vann. Kryst ut vannet og rør gelatin og vaniljesukker inn i den varme bringebærsausen og la det avkjøles.
3. Pisk kremen. Vær nøye med å piske den lett, ettersom moussen skiller seg dersom kremen piskes for hardt.
4. Når bringebær?gelatinblandingen begynner å stivne, er det bare å vende inn den piskede kremen og sette det hele i kjøleskapet i minst 2 timer.
5. Legg resten av bringebærene på tallerkener. Lag små kuler av moussen ved hjelp av en skje som dyppes i varmt vann. Garner med melis.

Rørte bringebær

Syltetøyet inneholder 151 kcal pr 100 gram

2 liter bringebær
Ca 7 dl sukker

Rens bærene, men skyll dem helst ikke. Legg bær og sukker lagvis i en romslig bolle. Rør om med en kraftig sleiv til bærene har moset seg og sukkeret er oppløst. Bruk gjerne husholdningsmaskin.

Dette syltetøyet holder seg best om det fryses. Da holder både smak og vitaminer seg lenger - og da behøves ikke konserveringsmiddel. Bruk vanlig fryseemballasje.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2217Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.