Brown Brothers Shiraz 2008


Oppdatertdato: 2010-02-16 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Nydelig viltvin med solbærsmak

Her har dere en vin vi har prøvd 2 ganger, til rådyr og kylling, nemlig Brown Brothers Shiraz 2008. Den passer nydelig til rådyr, men ikke så god til kylling. Men dette er en vin med så utpreget solbærsmak at den kan nesten brukes som trening i vinsmaking.
Til rådyret hadde vi og en Peter Lehmann Barossa Shiraz 2006 som jeg har anbefalt tidligere. Og her var begge vinene gode, men med veldig forskjellig smak.

Maten vi spiste

Rådyrmiddagen var det Rune som sto bak og dette er en årviss foreteelse på hytta som vi alltid ser frem mot. Dette har vi spist før og vet at dette er solid og god mat. I år overrasket Rune med pannestekte poteter og grønnsaker ved siden av. Jeg tror nok at noen andre har hatt litt påvirkning på han ved valg av tilbehør.
Selve låret ble brunt og stekt i flere timer som en vanlig stek. Rådyr smaker ganske mildt og er ikke så kraftig som elg

Kyllingretten vi hadde senere en gang var stekte fileter med pesto og pasta. Dette er en enkel rett som jeg ofte lager, og kyllingfiletene er snadder etter 20 min i stekeovnen, penslet med krydder.

Brown Brothers Shiraz 2008

Dette er en vin som er mørk rød, med lukt av solbær samt noe tre(spon). også vanilje mente noen. Solbæret kommer igjen i smaken sammen med sagsponet!
Vinen er tung nok til å passe til vilt, men samtidig en vin som er grei til fugl og kanskje ost. Litt syrlig ettersmak men behagelig.
Men en god vin til rådyr selv om Peter Lehmann Barossa Shiraz 2006 kjemper godt for 1 plassen. Men Brown brothers shirazen er så utpreget i smaken at den bør forsøkes pga det.

Unødvendige fakta

Her må det være ett stjerneeksempel på solbærsmak i vin. Smak på denne og en skjønner at vin kan smake bær. Vi har faktisk og begynt å lure på hvordan i all verden en vin lagd av druer kan smake solbær, eller andre bær/frukter, men tror vi overlater det til ekspertene.
En annen ting vi innledet diskusjon på er den sagesponsmak i vinen. Høres ekkelt ut, men er faktisk god. Etter å ha sett noen ekspertuttalelser så er det nok det som kalles eikepreg, og vi kan nok være enige i at det var eikespon!

En tredje diskusjon som ble tatt opp er hvilken av vinene som er penest! Her kom vi nok inn på farge, og ble enige om at de helt mørkerøde vinene med klar farge er de peneste. Denne skårer høyt der, men det var en annen som tok Miss wine prisen denne kvelden, og det kommer vi tilbake til igjen i neste anbefaling

I forbindelse med at oss glade amatører blir mer og mer bevandret i vinverdenen, så innfører vi noen nye karakteristikker av vinene:
Sjurhet på tunga: Beskrivelse av tanninene. Mye sjurhet betyr mange tanniner.
Henger på glasset: Når en roterer vinen i glasset er dette hvor lenge den henger på siden. Har med fylde og alkohol å gjøre.
Peiskosfaktor: Her sier det seg selv. 1 til 6. Også populært kalt "sjekke faktor" blant de som er modus for det.


Fakta

Sakset fra vinmonopolet og vårt testpanel

Navn: Brown Brothers Shiraz 2008
Pris: Kr 139,90 for en helflaske
Varenummer: 2602
Varetype: Rødvin
Utvalg: Hovedsortiment
Land/distrikt: Australia, Victoria
Råstoff: 100 % Shiraz
Alkohol 14,5 % vol
Sukker: 1,7 g/l
Syre: 5,9 g/l
Lagring: 18 mnd lagring på eikefat
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: Brown Brothers
Konklusjon: Nydelig rødvin til vilt.
Sjurhet på tunga: Nei
Henger på glasset: Ja
Peiskosfaktor: 4+ (litt tvilsom da mange ikke liker den utpregede bærsmaken. Hør med de utkårede først så en ikke går på en smell her.)

Om vårt testpanel

Dette er en vennegjeng med undertegnede i spissen som har ett helt vanlig og avslappet forhold til vin. Vi tester forskjellige viner på en folkelig måte, uten for mange fremmedord og tekniske uttrykk, som kanskje kan være ett alternativ til andre vintester i media. Disse er ofte preget av høy saklighet, unødvendige fakta, briljering med egne kunnskaper, nye viner fra slippene og nesten bare bestillingsutvalget. Vi vet at ikke mange gidder å bestille vin for bruk til maten på en fredagskveld.

Fakta
 • Vi er som regel 4-6 personer og har forskjellig bakgrunn. 2 med faglig bakgrunn innen mat og drikke, samt en kokk ved enkelte anledninger.
 • Vi tester vinene "live", dvs. Vi koser oss med vin og ofte mat til. Ikke som del av en vinsmaking med mange forskjellige viner.
 • Vi har egen kokk som disker opp når det er nødvendig og han føler for det.
 • Vinene blir prøvd til ymse mat og kommer som regel fra det vanlige utvalget på polet, ikke bestillingsutvalget.
 • Vi prøver og nyheter når det er noe interessant
 • Vi satser på viner i medium prisnivå, hvorav mange er kjente blant store deler av befolkningen.
 • Vi prøver å smake viner med folkelig smak, som dekker det meste av befolkningen og våre lesere
 • De som synes vi er for lite sofistikerte kan bruke andre medier
 • Vi kjøper vanligvis vinene selv.
 • Vi spytter ikke ut vinene
 • Jeg legger ut mange av inntrykkene som florerer over bordet, både seriøse og litt useriøse.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1828Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.