Bruker mer olivenolje


Oppdatertdato: 2008-12-09 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Newswire)


Oslo (NW): Vi er ikke blitt helt greske ennå, men nordmenn åpner nå olivenoljeflaska over hundre ganger i året.
Gjennomsnitts- nordmannen brukte olivenolje 104 ganger i fjor, mot 89 ganger to år før og 76 ganger i 1999. Det viser undersøkelsen Norske Spisefakta 2008, der Synovate spør 4000 nordmenn om matvaner.

– En økning på nesten 40 prosent på under ti år er mye og viser at folk er stadig mer bevisste på helsen sin og hva de spiser. Det har vært mye oppmerksomhet om middelhavskostholdet og de sunne fettsyrene som finnes i olivenolje og rapsolje, sier Anne Katrine Wahl, ICA-kjedens sjef for ernæring og helse.

Blir inspirert

Wahl mener økningen er et uttrykk for at folk tar med seg kulinarisk inspirasjon hjem til eget kjøkken fra utlandet.
Det er lenge til vi tar igjen olivenland som Spania, Italia og Hellas. Mens vi nærmer oss literen, konsumerer en gjennomsnittsgreker 26 liter olivenolje i løpet av et år.
Norske matvarehyller inneholder et stadig større utvalg av olivenoljer, fra blandinger av raffinert olivenolje og jomfruolje til førsteklasses extra virgin-oljer i luksuriøse innpakninger.

– Det er tydelig at folk er nysgjerrige og følger med. Vi har nettopp introdusert en ny økologisk olje, som er en viktig del av den økologiske ’’I love eco’’-serien vår. Etter bare tre uker solgte vi mer av denne enn av markedslederen Ybarra, sier Wahl.
Nordmenn bruker også mer rapsolje. ICA har økt salget med nesten 30 prosent hittil i år.

Mindre smør

Mer olje betyr mindre smør.

– Vi har spurt folk om de har byttet ut smør eller margarin med olivenolje når de steker. Mens 38 prosent svarte bekreftende på dette i 2003, svarte 42 prosent det samme nå, sier seniorkonsulent John Spilling i Synovate.
Det er en utvikling Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) er glad for å høre.

– Det er en trend vi hilser velkommen. Ikke minst er det bra at vi velger riktig olje. Olivenolje inneholder 77 prosent enumettet fett, som er veldig bra til steking, sier Marte Byfuglien, rådgiver for kosthold i LHL.
Nordmenn svarer at de bruker soyaolje mye sjeldnere enn olivenolje. Soyaolje har et mye høyere innhold av flerumettet fett, som får samme effekt som mettet fett ved høye temperaturer.

– Mettet fett bør vi ha minst mulig av i kostholdet, sier Byfuglien.
Anne Katrine Wahl i ICA er enig:

– Ernæringsekspertene er enige om at du får i deg den mest gunstige kombinasjonen av fettsyrer ved å bruke både olivenolje og rapsolje, sier Wahl.

Merker mat

I løpet av våren vil et grønt nøkkelhull dukke opp på en rekke av de sunnere matvarene, også de sunneste oljene. Merkingen ’’Nøkkelhullet’’ er frivillig for kjedene, men anbefales av Mattilsynet og Helsedirektoratet.

– Vi har som første kjede tatt i bruk merkingen på en rekke varer, og har brukt den siden 2006. ICA ønsker å inspirere til et sunt kosthold og Nøkkelhullet er et av virkemidlene, sier Wahl.
Sverige har hatt merkeordningen Nøkkelhullet siden 1989.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1462
Julekaker.Småkaker.
Pølser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.