Brus er største juledrikk


Oppdatertdato: 2012-12-23 Tema: Vann Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Drikkeglede.no


(NW): Når familien er samlet i julen, er brus det vi drikker mest av.
Julen er den tiden på året vi drikker mest brus, og i de to siste ukene i fjor var brussalget drøyt 40 prosent høyere enn i en gjennomsnittsuke.
Julebrus i alle varianter har økt jevnt og trutt i popularitet de siste årene, enten man foretrekker en gyllen, rød eller gul variant.

– Julebrus er blitt kultur og tradisjon, og folk flest er mest glad i den varianten de er vokst opp med, sier kommunikasjonsansvarlig Anette Karlsen i Hansa Borg Bryggerier.
Ingen steder er man så glad i julebrusen sin som på Sørlandet. Den gylne julebrusen fra CB hamstrer mange så de har til påske, eller når julebrusen igjen kommer i handelen i oktober året etter.
I Vest-Agder utgjør julebrus godt over 20 prosent av det totale brussalget i ukene før jul, mens det er lavest i Oslo med syv prosent.

Alkoholfritt alternativ

Det var på slutten av 1970-tallet at landets bryggerier og brusfabrikker begynte å tappe en egen julebrus som et alkoholfritt alternativ til juleøl og sterkere drikkevarer.

– Det spennende er jo at det er blitt så mange forskjellige sorter julebrus med forskjellig smak og farge. Hver landsdel og hver by har sine favoritter, sier Anette Karlsen.
Noen steder trenger man ikke reise langt før det er ulik julebruspreferanse.

– I Fredrikstad foretrekker flertallet rød julebrus, mens folk i nabobyen Sarpsborg helst sverger til den gylne varianten.
Sukkerholdig julebrus er desidert mest populær, men julebrus finnes i dag i flere sukkerfrie varianter, i store og små flasker og til og med på boks.

Forbindes med jul

Men det er ikke bare julebrus som går unna i mørketiden.

– Vi selger 20 prosent mer i juleukene enn gjennomsnittet de andre ukene i året. Når det er høytid og helg, og hele familien er samlet, unner vi oss litt ekstra, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen i Coca-Cola
I 13 år har den velkjente Coca-Cola Caravan rullet rundt på norske landeveier for å spre julestemning.

– For mange er nissen vår selve julenissen. Han kom til verden i 1931 og er en viktig årsak til at Coca-Cola i dag er den merkevaren som forbindes mest med jul, sier Vibeke Hansen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2597Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.