Bryllupets kakebord


Oppdatertdato: 2004-05-19 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


Det lyner i blitzer når et brudepar tar det første stykket av bryllupskaken sammen. Kaken blir en naturlig del av motivet og bør være nesten like vakker som bruden selv!

Det er mange tanker i hodet i forkant av et bryllup – massevis av følelser, selvfølgelig, - i tillegg puslespillet med alle de viktige detaljene rundt bryllupsseremonien og selskapet. Mange av forberedelsene til bryllupets kakebord kan gjøres unna i god tid. Start med å sette opp en liste over hvilke kaker du har tenkt å bake. Bak deretter alle kakebunnene og legg dem i fryseren. Husk å merke hver enkelt bunn med kakens navn. Ta bunnene opp fra fryseren et par-tre dager før bryllupet og tin dem sakte på et kjølig sted.

Mange steder i landet er det vanlig at slekt og venner bidrar med en kake til bryllupets kakebord. Kom gjerne med forslag til hva de kan bake, og husk på å skrive ned hvem som baker hva, slik at du ikke ender opp med mange like kaker. En flott bryllupskake i flere etasjer er litt tidkrevende å lage, men fullt overkommelig. Start flere dager i forveien med å farge den marsipanen som skal brukes til marsipanroser og -grønt. Sett av et par kvelder til selve roseproduksjonen. Rosene tåler godt å stå tildekket med plast på et kjølig sted i en uke eller to. Dermed står egentlig bare monteringsjobben igjen. Det vil si å fylle kakebunnene med krem eller fromasj og dekke dem med krem og marsipan. Selve monteringen tar noen timer og bør gjøres dagen før bryllupet.

Bryllupskake i 3 etasjer
Til 40 personer

Stort sukkerbrød:
7 egg
210 g sukker
110 g hvetemel
100 g malte mandler
1 ts bakepulver

Middels sukkerbrød:
4 egg
120 g sukker
60 g hvetemel
60 g malte mandler
1/2 ts bakepulver

Lite sukkerbrød:
2 egg
60 g sukker
30 g hvetemel
30 g malte mandler
1/3 ts bakepulver

2 dl lett utvannet madeira,
melk eller fruktsaft til dynking

Frisk fromasj:
Viktig! Del oppskriften i to og lag den i to omganger.

12 egg
4 dl sukker
12 dl kremfløte
4 dl konsentrert limejus
1 potte sitronmelisse
1 potte mynte
28 plater gelatin

1-2 kurver grovhakket jordbær

Pynt:
6 dl kremfløte
1 ss sukker
ca. 2 kg marsipan
rød, gul og grønn konditorfarge

Lag ett og ett sukkerbrød. Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Bland forsiktig inn siktet hvetemel, malte mandler og bakepulver. Røren til stort sukkerbrød fylles i form på 28 cm i diameter, mens middels sukkerbrød fylles i en form på 20 eller 22 cm i diameter. Røren til det minste sukkerbrødet fylles i en smurt formkakeform som rommer 1 liter. Stek bunnene ved 160 °C i ca. 20 minutter for den minste, ca. 30 minutter for den mellomste, og 50-60 minutter for den største. Avkjøl kakene på rist.

Fromasjoppskriften må deles i to og lages i to omganger. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Visp eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte. Smak til med konsentrert limejus og hakket sitronmelisse og mynte. Hell vannet fra gelatinplatene og løs dem opp i 1/2 dl kokende vann. Hell den oppløste gelatinen i kremblandingen i en tynn stråle under omrøring. Gjenta fremgangsmåten for den andre halvparten av fromasjen.

De to største kakene fylles og pyntes direkte på kakestativets fat (som eventuelt er dekket med kakeservietter), mens den minste plasseres på toppen etter at stativet er skrudd sammen.

Del stor og middels kakebunn i tre lag og dynk alle lagene med madeira. Fordel et lag med grovhakkede jordbær på den nederste bunnen i hver kake. Hold av litt jordbær og litt fromasj til den minste kaken. Fordel resten av fromasjen på de to største bunnene. Legg på topplagene.

Skjær det lille sukkerbrødet i strimler/skiver. Kle en liten bolle som er ca. 14 cm i diameter med kakeskivene. Fyll opp resten av bollen med fromasj. Ha på et tynt lag jordbær og avslutt med et lag sukkerbrød. Sett bollen kaldt til fromasjen har stivnet før kaken hvelves.

Farg ca. 1/4 av marsipanen. Mest rød iblandet gult til ferskenfarge og noe grønt til stengler. Pisk kremfløte og sukker og dekk alle tre kakene med krem, oppå og på sidene. Kjevle ut marsipanen til de to største lokkene først. Legg marsipanen midt over kaken og strekk den forsiktig ned rundt kanten og skjær av overflødig marsipan.

Mål ut midten på de to største kakene og hul ut med en teskje, slik at det blir plass til midtstangen. Det er en fordel å være to om arbeidet. Den øverste platen skrus på ovenfra før den minste kaken settes på. Pynt med marsipanroser, blader og stengler. Med et kakestativ som dette, godt sammenskrudd, kan kaken med fordel fraktes helt ferdig til bryllupslokalet.

I stedet for å kjøpe pynt for å sette på toppen av bryllupskaken kan du lage flott dekorasjon selv. Visp 1 eggehvite med 2-3 dl melis til en tykk marengsmasse. Ha massen i en sprøytepose med et lite hull og sprøyt ut massen på et bakepapir til hjerter med gitter. La hjertene tørke midt i stekeovnen ved 90 °C i 1-2 timer. Marengshjertene kan gjerne lages i god tid sammen med marsipanrosene. Hjertene og rosene festes på kakene med litt marengsmasse eller krem.

Multeiskake
Mandelbunn:
150 g (2 ½ dl) mandler
150 g (2 ½ dl) melis
4 eggehviter

Multeis:
6 plater gelatin
6 eggeplommer
150 g sukker
2 dl kremfløte
3 begere multeyoghurt

Mal mandlene fint i en mandelkvern eller matprosessor. Bland mandelmassen med melis. Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn. Hell røren i en smurt form (ca. 24 cm i diameter) og stek nederst i stekeovnen ved 160 °C i 25-30 minutter.

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i ca. 5 minutter. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Pisk kremfløten og bland sammen med yoghurt i eggedosisen. Hell vannet fra og løs opp én og én plate i 1/2 dl kokende varmt vann (vannet skal ikke koke). Rør til all gelatin er oppløst. Hell gelatinen i tynn stråle ned i isblandingen, under forsiktig omrøring. Frys kaken i springform. Anrett kaken på fat mens den er frossen. Pynt eventuelt kaken med multer og kremtopper.

Ostekake med jordbærhjerte
Bunn:
75 g smør
100 g hvetemel
1 ss sukker
1 eggeplomme

Fyll:
250 g kremost naturell
3 dl lettrømme
3 egg
1 eggehvite
1 dl sukker

Gelelokk:
1 pk. jordbærgelé
1 kurv jordbær

Bland smør, hvetemel, sukker og eggeplomme til bunnen. Trykk deigen ut i en form. Pensle deigen med litt av eggehviten og stek bunnen sprø og gyllen, ved 175 °C i 15 minutter.
Rør sammen alt til fyllet og hell det over den stekte bunnen (som fortsatt er i formen). Stek ostekaken videre til fyllet er stivt, 150 °C i ca. 50 minutter. Avkjøl.

Lag jordbærgelé etter anvisningen på pakken, men bruk 1 dl mindre vann enn det som er oppgitt. La geléblandingen avkjøles til den er kald, men ikke stivnet. Mens geléen blir avkjølt lager du jordbærhjertet. Skjær jordbærene i tynne skiver. Legg jordbærskivene forsiktig på ostekaken i taksteinsmønster (delvis over hverandre) til det danner et stort hjerte.

Hell helt avkjølt jordbærgelé forsiktig over ostekaken. La kaken stå rolig til geléen er stiv eller flytt kaken svært forsiktig og sett den kjølig. Løsne geléen langs kanten med en varm kniv. Ta ostekaken ut av formen og legg den på et serveringsfat. Pynt fatkanten med blader av sitronmelisse.

Marsipanterte med eggekrem og frukt
Marsipanterte:
1 kg ferdig marsipanmasse
Kle en rettkantet paiform med bakepapir i bunnen. Trykk ut marsipanmassen i bunnen og oppover sidene.
Stek ved 160 °C i 20-30 minutter.

Eggekrem:
4 dl melk
1 vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker
4 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 ss maisenna

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen "sprekke". Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann.

Frukt til pynt:
"Kjærlighetsfrukten" pasjonsfrukt, kiwi, physalis, jordbær, mango, papaya eller andre typer frukt og bær. Ta terten ut av formen når den er avkjølt, fjern papiret og anrett den på fat. Fyll terten med eggekrem og pynt med utvalgte frukter (evt. bær).

Marsipanrose-skole
  • 1. Start 1-2 uker før bryllupet med å farge all marsipanen som skal brukes. Kjøp gjerne latexhansker på apoteket for å beholde hendene pene til den store dagen. Ikke farg all marsipanen til rosene i samme farge, men lag et par nyanser i den samme tonen. Roser er gjerne mer konsentrert på farge innerst, mens de ytterste kronbladene er blekere.

  • 2. Start med marsipanrosene. Du trenger lyspære, litt smør, melis, kniv, kjevle og et kjevleunderlag. Gni litt smør på lyspæren til det er jevnt fordelt. Trill små kuler av marsipan og gni marsipanen med lette, sirkelrunde bevegelser til en runding som er bladtynn i ytterkanten. Rull den mest fargede marsipanen sammen som til en roseknopp. Fortsett på samme måte med de øvrige rosebladene med lysere og lysere marsipan. Til én stor marsipanrose går det omtrent 6 roseblader. Lag gjerne noen roseknopper også. Til disse holder det med 3 små kronblader per knopp.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:251
Norsk mat.Wok.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.