Bulgaria tilbake på vinkartet


Oppdatertdato: 2005-09-02 Tema: Vin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Lørdag 3. september øker Vinmonopolets utvalg av bulgarsk vin fra 4 til 14 produkter. En av verdens eldste vinnasjoner kan endelig tilby kvalitetsvin igjen, etter betydelige omstillinger og nyinvesteringer på hjemlig mark.
– Dette er gode og lettdrikkelige viner til en rimelig penge, sier vinsjef Cathinca Dege hos vinimportøren Amundsen.


I 2000 vedtok Bulgaria ny vinlov etter modell fra EU. Dermed ble det også fart på invest-eringer og utvikling av nye vinmarker. I den tidligere kommuniststaten hadde det offentlige monopol på vinproduksjon fra 1950 til 1991. I dag er de fleste av vingårdene privatisert.
– Det er hyggelig at en gammel og stolt vinnasjon gjør seg gjeldende i det norske markedet igjen. Dette er god, forbrukervennlig vin for pengene, sier vinsjef Cathinca Dege i Amundsen.

Lange tradisjoner

Bulgarias vinhistorie går 3500 år tilbake i historien! Trakerfolket hadde med seg vinplanter fra Syria, og utviklet tidlig avanserte metoder for vinproduksjon. Trakisk vin ble berømt blant annet gjennom Homers Iliaden. «En bonde er ulykkelig og trist hvis han ikke har sin egen vingård,» skrev den bulgarske forfatteren Georgi S. Rakovski. Vindyrkingen blomstret i Bulgaria helt til landet ble okkupert av det Ottomanske rike (Tyrkia) på 1400-tallet. Først på 1900-tallet ble vindyrkingen gjenopptatt, inntil all produksjon ble underlagt statsmonopolet.

Rimelig rødvin

Amundsen lanserer 3. september rødvinene Tsar Assén Rubin (69,50) og Tsar Assén Mavrud (74,90). Begge kommer fra Assenovgrad i den sydlige delen av Bulgaria.
Rubin-druen er en krysning mellom italienske Nebbiolo og franske Syrah. Vinen er frisk, fruktig og velegnet som aperitiff og til pasta, salater og lette retter av kylling og svin.

Kvalitetsdrue

Mavrud er en lokal høykvalitetsdrue, som har vært dyrket i Bulgaria siden oldtiden. Den er regnet som en av de beste druene i landet, og gir robuste og fyldige viner. Tsar Assén Mavrud har rubinrød farge med flott aroma av mørke bær og en anelse krydder.
Samtidig lanseres hvitvinen Menada Chardonnay (72,90) fra Rozvo Dolina (Rosenes dal), som ligger ved foten av Balkan-fjellene sentralt i landet. Vinen dufter friskt av modne epler og sitrus. Passer som aperitiff og til lette fiskeretter, skalldyr og salater.

Tsar Assén Rubin kr 69,50 Vnr. 2080601 Tsar Assén Mavrud kr 74,90 Vnr. 2080701 Menada Chardonnay kr 72,90 Vnr. 2082901

Tsar Assén Rubin

2004 - Vinzavod Assenovgrad - Bulgaria

Produsenten

Bulgaria har både vinproduksjon og vinsalg i mange år vært kontrollert av staten. Vinfremstilling gjennom det statseide Vinprom og salg av vin gjennom det statseide Vinimpex. I 1991 ble statsmonopolet opphevet og i årene som fulgte ble mange av vinkjellerne privatisert. Vinzavod Assenovgrad ble etablert i 1947 etter en sammenslåing av flere små private kjellere. De fleste vinmarkene deres ligger ved foten av Rhodopi fjellene som omgir byen Assenovgrad.

Område

Assenovgrad – i den sydlige delen av Bulgaria. Ca 35 % av all vin fra Bulgaria kommer fra den sydlige regionen. Klimaet er kontinentalt med varme somre og milde vintre.

Druetype

100 % Rubin – en lokal drue fra Bulgaria. Druen ble oppdaget i 1960 årene og er en krysning mellom italienske Nebbiolo og franske Syrah.

Produksjon

Moderne vinifikasjon og gjæring ved temperaturkontroll i rustfrie ståltanker.

Smakskommentar

Denne friske og fruktige rødvinen har en fin rubinrød farge, Den dufter friskt av røde bær med en svakt preg av krydder. Den er lettdrikkelig og lett å like.Drikk den gjerne lett avkjølt ved 12 – 14°C til apertif, pasta og salater, lette retter av kylling og svin. Eller ganske enkelt alene.

Fakta

Navn: Tsar Assén Rubin 2004
varenr: 2080601
land: Bulgaria
Type: Rødvin
Distrikt: Plovdiv
Pris: 69,50
Størrelse: 0,7 l

Tsar Assén Mavrud

2004 - Vinzavod Assenovgrad - Bulgaria

Produsenten

I Bulgaria har både vinproduksjon og vinsalg i mange år vært kontrollert av staten. Vinfremstilling gjennom det statseide Vinprom og salg av vin gjennom det statseide Vinimpex. I 1991 ble statsmonopolet opphevet og i årene som fulgte ble mange av vinkjellerne privatisert. Vinzavod Assenovgrad ble etablert i 1947 etter en sammenslåing av flere små private kjellere. De fleste vinmarkene deres ligger ved foten av Rhodopi fjellene som omgir byen Assenovgrad.

Område

Assenovgrad – i den sydlige delen av Bulgaria. Ca 35 % av all vin fra Bulgaria kommer fra den sydlige regionen. Klimaet er kontinentalt med varme somre og milde vintre.

Druetype

100 % Mavrud – en lokal drue av høy kvalitet fra Bulgaria. Denne druen har vært dyrket i Bulgaria siden oldtiden. Den er regnet som en av de beste druene i landet og gir robuste fyldige viner. Den dyrkes rundt byene Plovdiv og Assenovgrad.

Produksjon

Moderne vinifikasjon og gjæring ved temperaturkontroll i ståltanker.

Smakskommentar

Tsar Assén har rubinrød farge med en flott aroma av mørke bær og en anelse krydder. Vinen er bløt og fyldig med god frukt. Behagelig ettersmak.

Fakta

Navn: Tsar Assén Mavrud 2004
varenr: 1366101
land: Bulgaria
Type: Rødvin
Distrikt: Assenovgrad
Pris: 74,90
Størrelse: 0,7 l

Menada Chardonnay

2004 - Domaine Menada - Bulgaria

Produsenten

I Bulgaria har både vinproduksjon og vinsalg i mange år vært kontrollert av staten. Vinfremstilling gjennom det statseide Vinprom og salg av vin gjennom det statseide Vinimpex. I 1991 ble statsmonopolet opphevet og i årene som fulgte ble mange av vinkjellerne privatisert. Domaine Menada ble etablert i 1947 ved å slå sammen to vinkooperativer Loza og Sila, som ble etablert tidlig i 1920 årene. Domaine Menada ble privatisert i 1994. I 2002 ble det kjøpt opp av den franske gruppen Belvedere som eier flere andre vinhus i Bulgaria. I de fire seneste årene er det blitt investert store summer i teknologi og vinmark. Domaine Menada fremstår i dag som en av de mest moderne kjellere i Bulgaria.

Område

Rozvo Dolina – Rosenes dal. Denne dalen ligger i Sub-Balkan regionen som ligger ved foten av Balkan fjellene og nord for Sredna Gora fjellene. Denne gunstige plasseringen mellom to fjellkjeder gir meget gode klimatiske forhold og gjør området godt egnet til dyrkning av hvite druer.

Druetype

100 % Chardonnay

Produksjon

Druene avstilkes og presses forsiktig. Temperaturkontrollert gjæring i rustfrie ståltanker.

Smakskommentar

Denne friske og fruktige Chardonnayen har en lys gylden farge. Den dufter friskt av modne epler og sitrus. Den har god friskhet og middels fylde. Den er lettdrikkelig og lett å like. Drikk den gjerne som aperitiff, til lette fiskeretter, reker og blåskjell og salater.

Fakta

Navn: Menada Chardonnay
varenr: 2082901
land: Bulgaria
Type: Hvitvin
Distrikt: Rozova Dolina
Pris: 72,90
Størrelse: 0,7 l

Kilder:
Amundsen og vinmonopolet

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:667
Norsk mat.Kjøttkaker.
Kaffekos.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.