Bytt kjøttdeig. lev sunnere


Oppdatertdato: 2011-10-02 Tema: Kjøttdeig Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no, Astrid Hals


Oslo (NW): Ett av de viktigste grepene vi kan ta for å redusere fettinntaket fra kjøtt, er å bytte tradisjonell kjøttdeig med magrere varianter. Nå gjør mange nettopp det.
Det er den store middagsfavoritten i Norge. Minst én gang i uka, eller 60 ganger i året, bruker vi kjøttdeig til middag. I fjor handlet vi kjøttdeig for to milliarder kroner. I år kommer vi til å spise 33 000 tonn deig og farse av kjøtt i ulike varianter.
De siste årene har det imidlertid skjedd store endringer i vårt handlemønster. Tradisjonell kjøttdeig og middagsfarse har fått konkurranse fra magrere varianter. Det er de magre kjøttdeigene som opplever størst salgsvekst, mens de feteste farsene taper terreng.

Anvendelig

– At vi velger magrere kjøttedeiger er bra for norsk folkehelse, men vi kan bli enda flinkere, oppmuntrer matrådgiver Trine Thorkildsen i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Mens vanlig kjøttdeig inneholder opptil 14 prosent fett, har den magreste varianten, karbonadedeig, bare inntil fem prosent fett. Kjøttdeig av svin og kyllingkjøttdeig har vesentlig lavere fettinnhold enn ordinær kjøttdeig av storfe.

– Til kjøttsauser, gryter, karbonader, taco, pizza og pasta er variantene med minst fett veldig anvendelige, men for noen retter kan de bli i magreste laget, sier Trine Thorkildsen.
Til tradisjonelle hjemmelagde kjøttkaker er det vanlig kjøttdeig som er best egnet.

Sunnere kjøttdeig

I disse dager kommer det kjøttdeig med redusert fettinnhold i butikkene. Den har ti prosent fett og egner seg godt til taco og kjøttsaus, men også til kjøttkaker, hamburgere og kjøttpudding.

– Denne litt magrere kjøttdeigen er ypperlig for de som ønsker å redusere fettinntaket, uten at sunnheten går på bekostning av smak eller konsistens, sier Trine Thorkildsen.
Kjøttdeig av svin har hatt den største veksten de siste to årene, og det er en god allrounddeig som er litt lysere i fargen og litt mildere i smaken enn tradisjonell kjøttdeig.
En viktig årsak til at kjøttdeig er så populært er at det er en matvare man kan bruke i en rekke raske middagsretter.

– Tidsklemma mange opplever har vært med på å gi kjøttdeig i ulike varianter en boost de siste årene, sier Trine Thorkildsen i MatPrat.
www.matprat.no har over 200 ulike oppskrifter på retter med kjøttdeig.

FAKTA OM KJØTTDEIG

Medisterdeig inneholder rundt 25 prosent fett, mens medisterfarse har 20 prosent fett. Kjøttdeig har maksimalt 14 prosent fett. Kyllingkjøttdeig har mellom 7 og 9 prosent. Kjøttdeig av svin har 9 prosent fett. Karbonadedeig har et maksimalt fettinnhold på fem prosent. Den helt nye kjøttdeigen har maks 10 prosent fett, og kan dermed merkes med nøkkelhull.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2255
Norsk mat.Bananer.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.