Castillo de Molina Reserva på Bag-in-box!


Oppdatertdato: 2009-11-21 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Flaskevarianten av Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva har lenge vært å finne i hyllene på Vinmonopolet. Lørdag 7. november lanseres denne deilige vinen også i 3-liters kartong. Et perfekt vinvalg til sesongens retter av rødt kjøtt, lam og vilt. Prøv den for eksempel til denne spennende oppskriften på hjort- eller rådyrstek med grønnsakrisotto og portvinssjy!
Viña San Pedro ble grunnlagt i 1865 av brødrene Bonifacio og José Gregorio Correa Albano. Brødrene var blant de første som plantet stiklinger av franske druevarianter i Chile, og Chile i dag kan takke dem for at landet er helt fritt for den fryktede vinlusen phylloxera. Vinstokkene ble nemlig importert før skadedyret gjorde sitt inntog i Europa. Ved hjelp av strenge importlover og egne planteskoler er Chile i dag det eneste vinlandet av betydning som ikke behøver å pode alle sine vinranker på amerikanske røtter.

Chile har et stabilt klima og fantastiske forutsetninger for å dyrke vin. Både teknikk og vinmaking er på et høyt nivå, og i dag produserer Chile flere av verdens toppviner.
Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva er laget av utvalgte cabernet sauvignon-druer fra Viña San Pedros beste vinmarker i Cachapoal Valley. Vinmarkene ligger ved foten av de snødekte Andesfjellene, hvor den kjølige brisen fra fjellene og fuktige vinder fra Stillehavet resulterer i viner som er kjent for sin friskhet og eleganse.

Druene plukkes for hånd, og fraktes til kjellerne i Molina for sortering og avstilking før de plasseres i store fat for kald-masserasjon (uttrekk av farge og smak) i to dager før gjæringen settes i gang. Etter temperaturkontrollert gjæring får vinen ligge på restene av drueskallene i to til tre uker før den tappes på franske eikefat for lagring i 12 måndeder.
Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva har en intens rubinrød farge, en rik og kompleks duft med innslag av fat og sjokolade, og en elegant fruktighet av solbær og plommer. Smaken er fyldig og konsentrert med rik frukt og myke velbalanserte tanniner. Tydelig fatpreg og lang, elegant ettersmak av solbær og plommer.

Våre smaksnotat om vinen

Vi prøvde denne vinen sammen med svineribbe, som faktisk var noe den taklet rimelig bra. Vinen er lite syrlig og ikke så rund som det andre alternativet vi hadde. Dette er tydeligvis en vin til kjøtt og ikke kosen etterpå.
Den har en dyp rød farge og lukter sølbær, vanilje og fruktig bær?. Den har etter vår mening vanilje i smaken samt litt lakris i forbindelse med maten.
Vinen er ung og kjennes slik ut. Den er litt sjur på tunga og litt tanniner. Det er heller ikke så lang ettersmak.

Ett lite forsøk ble gjort senere på kvelden med denne vinen, samt Masi Passo Doble og en Kiwi Cuvee til sjokolade. Dette er jo noe vi her hjemme syntes smaker fint og her var det Kiwi Cuvee og Masi som stakk av med seieren. Så disse 2 passer og til sjokolade, samt engelsk konfekt! Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva passet ikke til dette, og det er nok greit å holde seg til maten.

Fakta

Sakset fra vinmonopolet

Navn: Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva 2007
Pris: Kr 113.00 for en helflaske og kr 379,00 for 3 liters
Varenummer: 11780
Varetype: Rødvin
Utvalg: Hovedsortiment
Land/distrikt: Cachapoal Valley, Chile
Drueblanding: 90% Cabernet Sauvignon og 10% Syrah
Alkohol 14,0 % vol
Sukker: 2,2 g/l
Syre: 5,20 g/l
Fatlagring: 12 mnd på franske eikefat
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: Viña San Pedro
Konklusjon: En vin som passer til kjøtt. Svin, vilt og annet rødt kjøtt. Ikke noe særlig til kos. Siden vinen er kommet i 3 liter er det gunstig innkjøp når en skal være mange til en kraftig kjøttmiddag. Det var ikke alle i panelet som likte denne.Hjort- eller rådyrsstek med grønnsaksrisotto og portvinssjy

En flott søndagsmiddag med viltkjøtt, kremet risotto og portvinssjy.

Ingredienser
6 porsjoner

1 kg benfri hjort- eller rådyrsstek
1 ts salt
1 ts svartpepper
1 dl vann

Risotto
250 g broccolibuketter
2 pastinakk, ca 200 g
1 stor rødløk
1 ss smør eller rapsolje
2 1/2 dl grøtris
6 1/2 dl vann
1 ts salt
1 1/2 dl matfløte
1 1/2 dl revet vellagret ost

Portvinssjy
3 dl stekesjy + kjøttbuljong
2 1/2 ss portvinsgelé
3 ss romstemperert smør, gjerne usaltet

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175°. Legg steken i en ildfast form og krydre med salt og pepper. Stikk inn et steketermometer så spissen kommer midt i den tykkeste delen av steken. Hell vannet i bunnen av formen. Stekes nederst i ovnen til termometeret viser 75°, ca 1 1/2 - 2 timer, avhengig av fasongen på steken. Ta ut steken et par ganger under stekingen og øs stekesjy over. Mens steken står i ovnen kan du forberede grønnsakene til risottoen. Skjær broccolien i mindre biter. Skrell pastinakk og løk og skjær i terninger. Ta ut den ferdige steken. Dekk med folie og la steken hvile mens du gjør klar tilbehøret.

Risotto:
Sett opp steketemperaturen til 225°. Legg grønnsakene i en langpanne og topp med smør og rapsolje. Ristes midt i ovnen ca 15-20 min. Fres risen i smør eller rapsolje i en kasserolle. Tilsett vann og salt og la koke under lokk på svak varme ca 15 min. Tilsett matfløte og la trekke ytterligere 5 min. Ta kasserollen av varmen og rør inn osten. Bland forsiktig inn de ristede grønnsakene.

Portvinssjy:
Mål opp og sil sjy og buljong i en kasserolle. Rør inn portvinsgeléen, la det få et oppkok og rør til geléen har smeltet. Ta kasserollen av varmen og avkjøl litt. Visp ned smøret i små porsjoner.
Skjær steken i tynne skiver. Servér med risotto och portvinssjy.

Tips:
Hjort- og rådyrstek selges både med og uten nett. Nettet brukes for å gi steken en jevnere fasong. Nettet skal sitte på under steking og tas bort før servering. Oppskriften passer til stek både med og uten nett.

Om vårt testpanel

Dette er en vennegjeng med undertegnede i spissen som har ett helt vanlig og avslappet forhold til vin. Vi tester forskjellige viner på en folkelig måte, uten for mange fremmedord og tekniske uttrykk, som kanskje kan være ett alternativ til andre vintester i media. Disse er ofte preget av høy saklighet, unødvendige fakta, briljering med egne kunnskaper, nye viner fra slippene og nesten bare bestillingsutvalget. Vi vet at ikke mange gidder å bestille vin for bruk til maten på en fredagskveld.

Fakta
 • Vi er som regel 4-6 personer og har forskjellig bakgrunn. 2 med faglig bakgrunn innen mat og drikke, samt en kokk ved enkelte anledninger.
 • Vi tester vinene "live", dvs. Vi koser oss med vin og ofte mat til. Ikke som del av en vinsmaking med mange forskjellige viner.
 • Vi har egen kokk som disker opp når det er nødvendig og han føler for det.
 • Vinene blir prøvd til ymse mat og kommer som regel fra det vanlige utvalget på polet, ikke bestillingsutvalget.
 • Vi prøver og nyheter når det er noe interessant
 • Vi satser på viner i medium prisnivå, hvorav mange er kjente blant store deler av befolkningen.
 • Vi prøver å smake viner med folkelig smak, som dekker det meste av befolkningen og våre lesere
 • De som synes vi er for lite sofistikerte kan bruke andre medier
 • Vi kjøper vanligvis vinene selv.
 • Vi spytter ikke ut vinene
 • Jeg legger ut mange av inntrykkene som florerer over bordet, både seriøse og litt useriøse.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1757


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.