Cava Tsantalis 2001


Oppdatertdato: 2007-06-27 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Helt gresk

Man kan lett la seg lure av navnet, men denne gangen betyr ikke ”cava” at vinen er en spansk musserende. Tvert i mot er Cava Tsantalis en frisk og syrlig rødvin fra Hellas som er best til mat.

Syren kommer nok først og fremst fra Xynomavro – en mørk og svært syrlig drue. Navnet betyr merkelig nok også ”syrlig og svart”. Syren gjør at vinen kan lagres en god stund. Vi har ikke prøvd selv, men denne kan fint lagres i noen år til. Druen er en av hoveddruene i Makedonia nord i Hellas.
Produsenten Tsantali sies å være en av de beste på Xynomavro og spiller en viktig rolle i gresk vinhistorie. Tsantali-familien har tradisjoner som strekker seg langt tilbake i tid. Allerede i 1890 begynte familien med vinproduksjon, og startet med destillering av ouzo og tsipoura i Øst-Trakia, et historisk og geografisk område i Sørøst-Europa.

Ifølge produsenten hadde selskapets grunnlegger, Evangelos Tsantali, dyp respekt for landskapets skjønnhet og også et sterkt kvalitetsengasjement, en tradisjon som opprettholdes den dag i dag.

Også i moderne tid har Tsantali vært en god ambassadør for gresk vinproduksjon. Den første eksporten av Tsantali-vin fant sted i 1973, og lanseringen av vinene Agioritikos i 1975 og Makedonikos i 1983 ble store kommersielle suksesser. Disse to ble kjent som Hellas første varemerker.

Smak og behag:

Navn: Cava Tsantalis 2001
Land/Distrikt: Hellas
Pris Vinmonopolet: 99 kroner
Varenummer: 13584 (bestilllingsutvalg)
Druer: 60% Xynomavro, 40% Cabernet Sauvignon
Karakteristikk: Dyp rød farge. Fruktig og rund aroma med innslag av svisker, bær og vanilje. Snev av fiken. Gode syre. Myke tanniner. Lang og krydret ettersmak.
Passer til: Trenger mat. God til de fleste typer kjøtt og fjærkre. Kan med hell prøves til orientalske retter. Egner seg godt til krydret mat.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1135
Grillmat.Lavkarbo.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.