Mange er historiene om champagne og fortsatt er dette en av de viktigste vintyper vi har. Det er få som er mer omspunnet med myter enn champagne.
Etter å ha testet litt og lest mye får vi ta en titt på hva som ligger bak begrepet champagne og hvordan den fremstilles.
Hva er champagne?
Champagne er kort sagt en musserende vin som lages i ett avgrenset distrikt i Frankrike. Det heter Champagne distriktet og ligger nord i Frankrike. For at en musserende vin skal kunne kalles Champagne må den være produsert her. Musserende vin som lages utenfor dette distriktet har andre navn.
Det er ca 15.000 produsenter av druer her og mye av produksjonen leveres til de såkalte champagne hus hvor vinen produseres.
Lignende cognac er det streng kvalitets kontroll og regler for produksjonen. Dette gjelder for råvarer, produksjon, lagring osv.
Champagne er blitt vinvalget når noe skal feires i vår tid.
Historie
Historien går helt tilbake til årene etter kristus, hvor munkene lagde vin som ble brukt under messer. Men vinen ble ikke musserende før ved slutten av det 17 århundre.
I begynnelsen begynte den naturlige gjæringen om høsten, dempet seg om vinteren og tok seg opp når varmen kom om våren. Da hadde vinen beholdt noe av sukkeret til våren. Men dette skjedde i vintønner og det var først når ettergjæringen skjedde på flasker at boblene holdt seg i vinen.
Vinmarkene
Champagne distriktet er kjent for en spesiell god kalkrik jord. Området ligger nærme den nordlige grensen for vindyrking og klimaet er hardere en i sør. Området er delt opp i flere områder.
Vindruene består av 3 typer og all champagne blir lagd av en eller flere av disse 3. Pinot Noir, Pinot Meuniere og Chardonnay druer.
Vinmarkene strekker seg over 34.000 hektar.
Fra vinteren og frem til høsting så steller en med vinrankene.
Høsting
Høstingen begynner normalt ca 100 dager etter blomstring, og normalt i andre halvdel av september. Druene høstes for hånd siden det er viktig at de er hele til de blir presset. Det er ikke lov med maskiner.
Druene blir så fraktet til pressene hvor de presses sort for sort.
Produksjon
Vindruene blir så satt til gjæring og går gjennom den første gjæringen. Etter denne blir vinen så blandet og kjellermesteren lager de forskjellige vinene som skal videregjæres på flaske til champagne. Her tilsettes litt sukker slik at gjæringen fortsetter på flasken litt. Denne prosessen er noe av det viktigste ved hele champagne prosessen.
Lagring og etterarbeide
Når flaskene er korket, blir de lagret horisontalt ved en temperatur mellom 9 og 12 grader. Når gjæringen er overstått legges flaskene til lagring for minimum 15 mnd. 3-4 mnd før de skal ut på markedet, fjernes restene av gjæren som er i flasken. Dette er en omstendelig prosess som kalles riddling. Her skal flaskene legges med tuten ned og snus på en spesiell måte over tid. Så fjernes restene av gjæren vanligvis med å fryse enden av flasken, åpne den og ta ut den frosne vinklumpen med gjærerestene. Det tilsettes litt vin, brandy og evt sukker for å tilpasse smaken og flasken korkes og det settes på ståltråd.
Typer av champagne
Champagne deles inn
- Extra Brut (Brut Sauvage) - Veldig tørr
- Brut - Tørr
- Extra Dry - Medium tørr
- Sec - Litt søt
- Demi Sec - Søt
- Doux - Veldig søt
De store champagne husene produserer og en "luxury cuvées," som deres beste champagne type.
Kjente merker er:
Laurent-Perrier
Perrier-Jouët
Taittinger
Charles Heidsieck
Deutz
Joseph Perrier
Moët & Chandon
Mumm
Philipponnat
Piper-Heidsieck
Pol Roger
Pommery
Bollinger
Lanson
Delamotte
Gosset
Heidsieck Monopole
Henriot
Krug
Louis Roederer
Vueve Clicquot
Bruk
For at champagne skal få den riktige oppmerksomheten må den drikkes av riktig glass. Den idelle typen er tulipanformet og med innsving for å holde på boblene. Champagneglass må heller ikke vaskes med vaskemidler da det kan hindre boblene å boble.
Champagne brukes oftest ved feiring av ett eller annet, men er og godt som en aperitif, som vin til en lett forrett, og det kan og mikses forskjellige cocktails med champagne. Dette kommer i en annen artikkel.
Champagne skal være ca 10 grader ved servering. Det vanligste er å kjøle flasken ned i en champagne kjøler som og flasken blir stående i under måltidet.
Ved åpning av flasken skal man ha kontroll på korken. Åpne flasken forsiktig tett inntil deg og bruke ett håndkle rundt den. Og ikke pek mot gjestene.
Smell og sprut kan en overlate til Michael Schumacher and friends.
Kilde: http://www.champagne.fr
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:445