Champagne-galopp på polet


Oppdatertdato: 2006-02-04 Tema: Musserende Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: http://www.lanson.fr


Oslo (NW): Rosévin og champagne øker mer i popularitet enn noen andre drikkevarer. Bedre kvalitet og større utvalg er hovedårsaken, mener bladet Vinforum.
I fjor var salgsveksten for rosévin på Vinmonopolet 33 prosent. For ekte fransk champagne var økningen 18 prosent. Det ble solgt 378 000 liter rosévin og164 000 liter champagne i Norge i 2005.
– Vi har fått en fantastisk tilgang på ulike typer champagne i det siste, og folk smaker seg fram i sortimentet. Selvbetjeningspolene har mye og si for denne utviklingen, sier redaktør Arne Ronold i bladet og nettstedet Vinforum.

Passer til mat

Champagne er en dyr drikk, som koster fra 200 kroner til flere tusenlapper for en flaske. Men folk lar seg tydeligvis ikke skremme av prisen. Bestselgeren var Möet & Chandon Brut Impérial til 309 kroner flasken, som det ble det solgt over 27 000 av i fjor.
– Nytt de siste årene er at også mange mindre produsenter begynt å levere god champagne til Vinmonopolet. I Champagne-distriktet er det hele 16 000 vinbønder, forteller Ronold.
Mange nordmenn har oppdaget at champagne har andre bruksområder enn som festdrikk og aperitiff.
– Det høye syreinnholdet i champagne gjør at det er en glimrende matdrikk. Det samme er tilfelle med mange roséviner. Syrligheten i vinen avgjør hva slags type mat den passer til, sier han.

Rosa retro

Rosévin er virkelig på vei tilbake i Norge, med over 50 ulike varianter på Vinmonopolet.
– Rosé er en internasjonal trend. Flere produsenter satser nå på denne vintypen. Salget lå i mange år unormalt lavt i Norge, og det skyldes også mye vin av dårlig kvalitet. Nå er importørene blitt flinkere til å velge ut gode roséviner, mener Vinforum-redaktøren.
Bestselgeren er fremdeles klassiske Mateus Rosé fra Portugal til 90 kroner. Ronold mener det finnes andre gode kjøp under hundrelappen, for eksempel italienske Santi Medici Rosato til 98 kroner.
Han tror veksten både for champagne og rosévin vil fortsette i år, men er mer usikker for utviklingen av andre musserende viner som ikke er champagner.
Bestselgerne blant de musserende vinene er i hovedsak spanske og italienske viner i prisklassen 80-100 kroner.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:765


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.