Chapel Hill Sparkling Chardonnay Brut


Oppdatertdato: 2004-12-30 Tema: Musserende Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: desken.no


Nyttårsvinen er ungarsk

Denne musserende vinen fra Ungarn er den beste i sin prisklasse. Her får du mye bobler til nyttår for 79,90.
Sparkling Chardonnay er en frisk, lett og kremete vin med hissige bobler og mye smak av sitrus.

Spesialist på hvitt

Ungarn har vært en spesialist på hvitvin helt siden det var innlemmet i romerriket. Under kommunisttiden var det Ungarn som produserte hvitvin til alle østblokklandene på samme måte som Bulgaria produserte rødvin. I tillegg til gode hvite viner, produserer landet også mye musserende vin. Flere av disse har funnet veien til norske polhyller. Internasjonal presse har gitt vinene fra Chapel Hill svært god mottakelse. I tillegg har vinene fått flere internasjonale utmerkelser.

”Chapel Hill” ble etablert i 1980 og eies nå av Henkell & Söhnlein. Vinene produseres med moderne teknikk av Balatonboglar, et tidligere statseid kooperativ som ble privatisert i 1980. Chapel Hill eier selv ca. 440 hektar vinmarker i tillegg til 2000 hektar under kontrakt med Balatonboglar.

In i Sverige

Ilona Kállay, eksportsjef i Henkell & Söhnlein Hungaria som eier ”Chapel Hill”, forteller at hun har tro på det norske markedet. Norge ligger nemlig rett ved siden av Sverige og der har hun hatt stor suksess. Av den totale eksporten går over 40% til Sverige. Der solgte hun 250 000 flasker Sparkling Chardonnay i fjor.

Smak og behag

Navn: Chapel Hill Chardonnay Brut
Karakteristikk: Lysegul farge med grønnskjær. Rund og fruktig aroma med mye eple og sitrus.
Best til: Passer utmerket til nyttårsaften og andre feiringer og fester. Kan også drikkes til lyst kjøtt og fisk og annen lett mat, eller før maten som en forfriskende og appetittvekkende aperitiff.
Druer: 100% Chardonnay
Land/distrikt: Ungarn, Balatonboglar
Produsent: Henkell & Söhnlein Hungaria
Importør: Eurowine AS
Alkoholstyrke: 12%
Pris: kr 79,90
Pol nr. 13947

Om vinlandet Ungarn

Ilona Kállay forteller stolt at landets vinhistorie går helt tilbake til romertiden.
- Nå lager vi moderne 'ny-verden' viner som er mer elegante og fruktige. Dette gjør vi for å tilpasse oss forbrukerne på eksportmarkedet, men også lokalt. I Ungarn har for eksempel kostholdet endret seg veldig de siste årene. Vi får nå varer fra vesten. Vinene vi lager nå passer bedre til denne typen mat, og det er den nye teknologien som gjør det mulig.
- Vi fermenterer vinene på metalltanker. Vi mener at dette tar vare på fruktigheten, friskheten og gir en kompleks gjæringsprosess.

Solkongens valg

Vin har vært i høysete i ungarsk kultur i nesten 2000 år og har overlevd invasjon av mongoler og tyrkere. Landet er viden kjent for sine søte Tokaji-viner. Ludvig XIV, solkongen, påså alltid at kongelige fester hadde ungarsk Tokaji på bordet. Etter andre verdenskrig stagnerte vinindustrien. I alle fall kvalitetsmessig. Enorme mengder vin ble eksportert til de tidlige østblokklandene. Det ble ikke stilt kvalitetskrav. All vin ble kjøpt.
Mot slutten av 80-tallet fikk Ungarn igjen tilgang til handel med resten av verden. Landets vinindustri har vært gjennom en stor moderniseringsprosess for å kunne møte de høye kvalitetskravene til kresne vestlige forbrukere. Og det smaker og lukter faktisk litt australskinspirert.

Musserende klima

Landets 22 vinregioner produserer mest hvitvin, men også endel rødt. Den totale produksjonen er nå 4 millioner hektoliter hvorav 1 million går til eksport. Landet er lite, men har flere klimatiske soner. De aromatiske og friske hvitvinene blir best når de kommer fra de kjølige regionene i nord. Dersom du er på jakt etter en god ungarsk rød bør du se mot sør der du finner et varmere klima.
Kalláy sier at Ungarns mikroklimatiske soner er perfekt for dyrking av friske druer som er en helt essensiell råvare i produksjonen av musserende viner.

Godt nyttår!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:486
Norsk mat.Kaffekos.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.