Cockburns Special Reserve Port


Oppdatertdato: 2006-03-12 Tema: Hetvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Varmende portvin

Vinteren gir seg ikke. I alle fall ikke i Oslo der gradestokken har frosset fast på minus ti. Vi kom frem til at det eneste fornuftige å anbefale denne uken er en fyldig og søt portvin.

Portvin inneholder mye sukker. 100 gram sukker per liter gjør at dette ikke er forenelig med slanking mot sommerformen, og neppe en god drikk for diabetikere. Men for oss som tror vi har kontroll på helsen, er det ingen vei utenom.

Til dessert

Et måltid avsluttes best med portvin, og kanskje aller helst når det er vintertid og innetid da portvinen er en perfekt følgesvenn til desserter. Sjokolade og portvin er kanskje den mest klassiske kombinasjonen, men mange mener at sjokoladen ødelegger portvinenes smak. Så det får testes ut på egen risiko.
Vi anbefaler heller å prøve denne til for eksempel crème brûlée. Om du ikke er glad i søtsaker, man trenger jo ikke å overdrive sukkerinntaket, så prøv den til en kraftig Roquefort, Gorgonzola eller en Stilton.

God kvalitetskontroll

Kvaliteten på portvin har holdt seg på topp lenge. Årsaken ligger i at portvinsprodusentene er flinke til å begrense tilbudet. Det holder prisene oppe og fokus kvalitet er i høysete. Douro, der portvinen lages, har et statlig kontrollorgan som deler ut karakter til hver enkelt vinmark avhengig av alle forhold, druetype, jordsmonn og høyde over havet. Det er også kun druer fra den nordlige delen av Dourodalen som kan benyttes i Portvin. Dette er komplisert, men hovedfordelen med kontrollorganet er at det påser at produsentene ikke overproduserer. På den måten unngås lave priser og lav kvalitet.

Historisk og søt

Portvin er sterkvin med røtter tilbake til 1600-tallet. Den lages ved at brennevin tilsettes i produksjonen i for å stanse gjæringsprosessen og på den måten beholder man et høyt sukkerinnhold. Portvin er en blandingsvin som inneholder ulike druetyper fra ulike årganger.
Det er amerikanske Jim Beam som i dag eier Cockburns. Jim Beam ble grunnlagt av Jacob Beam i 1795 og er en av USAs eldste bedrifter. Flaggskipet til bedriften er Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Ved siden av denne fører selskapet blant annet cognac, gin, vodka, rom, tequila, og en rekke viner.
Cockburns Special Reserve Port er relativt rimelig, men god portvin som inneholder om lag 30 ulike grønne og blå druesorter. Vinen har modnet på eikefat i fire til fem år.

Smak og behag:

Navn: Cockburns Special Reserve Port
Land/distrikt: Portugal/Douro
Pris: 179,50 kroner (75 cl)
Polnummer: 6290
Alkoholstyrke: 20 prosent
Druer: 37% Barroca, 25% Touriga Nacional, 19% Roriz, 19% Touriga Franscesa, med flere.
Produsent: Beam Global Spirits and Wine
Vurdering: Fargen er dyp rød. Vinene er fyldig med preg av tørket frukt og røde bær. Den har et snev av sjokolade i ettersmaken. Og selvfølgelig er den søt…
Passer til: Det er godt å nippe til portvin eller matche den med kraftig ost og desserter: Vi anbefaler likevel å være forsiktig med sjokolade, som kan ødelegge smaksopplevelsen. Noen drikker også vin til saftig biff, det kan gå bra, men der får du ingen garantier fra oss.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:789
Grillmat.Dressinger.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.