Cocktails: Fra tørt til søtt


Oppdatertdato: 2004-12-26 Tema: Drinker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken.no


I år 1900 var cocktails som regel gin-baserte, tørre, med litt vermut og gjerne litt sherry. I dag er det vodka, fruktlikør og juice som er hovedingrediensene. Utviklingen har skjedd gradvis, og i dag er en cocktail nærmest en halvsøt longdrink.

Bartendere lærer av hverandre og det er sjelden at det ikke lekes litt med forskjellige oppskrifter. En cocktail er så mye mer enn bare en Cosmopolitan. Bare på denne ene cocktailen har det vært en enorm utvikling fra den så dagens lys som en blek-rosa homsedrikk i USA på begynnelsen av 80-tallet.

Den gang besto en Cosmopolitan av 6cl vodka, 1 cl Cointreau, en halv friskpresset limefrukt og 1 cl tranebærjuice. Altså mye alkohol og lite blandevann. I dag er fargen dypere, nesten mørkerød og ingrediensfordelingen er også nesten ikke til å kjenne igjen. Når man i dag blander en Cosmopolitan bruker man gjerne 50-50 med vodka og Cointreau, kun litt limefrukt og mye tranebærjuice. Resultatet er søtere og mer fargevakkert – nesten mørkerødt.

Sur oppskrift

Selv om moten har forandret seg med krig og fred, er hovedprinsippet i alle cocktails fortsatt det samme. Retningslinjene for å lage en god cocktail er ikke like strenge som de var, men de aller fleste cocktails er også i dag basert på sour-oppskriften. Kan du sour-oppskriften kan du 200 cocktails. Du blir rett og slett kongen av alle vorspiel ved å kunne en enkel resept. Dette går utpå at syre og sødme må ballanseres på en helt spesiell måte. Mye sødme fremhever fruktsmak, men det trenger ikke nødvendigvis å gjøre det ferdige produktet søtere. Syrlige ingredienser som sitron eller lime trekker vekk den søte smaken, men fruktsmaken som sukkeret fremhever er fortsatt i behold.¨

Best med appelsinsmak

Cocktails og drinker har forandret seg med årene. Mens noen ingredienser har forsvunnet og nye er kommet til, er det noen som alltid har vært der. Appelsinlikøren Cointreau er en av dem.

Vinner med anis

God appelsinsmak fra likøren kan lett forsvinne om ikke cocktailen blir blandet på rett måte. I en bartenderkonkurranse om best bruk av Cointreau var det en deltaker som skilte seg ut blant de 13 finalistene. Ifølge dommerkomiteen, som besto av NRKs Per Sundnes og Liv Karin Røisland fra utestedet Gamle major på Majorstuen i Oslo, var det coktailen ”wild card” som slo best an med ”Dream Coin” på en andreplass.
Per mente at flere av drinkene inneholdt for mye sprit.
- Æ forstår det hvis dem bare skal selges i Nord-Norge.
Det var drinker med ananas, med Snapple, vaniljesaus, bjørnebær. M.a.o. noe for enhver smak. Dommerne var allikevel enige om at det var et forslag som skilte seg ut.
- Det er vinneren, dette er drinken som får fram smaken Cointreau best, sa de to.

Vinneren: Wildcard

2 cl Cointreau
1,5 cl Bols Gin
2,0 cl Sourz Pineapple
0,5 cl Vaccari Sambuca

Rist alt og sil over i et cocktailglass. Dekorer med en limeskive på glasskanten.

Det er allikevel en del byløver og løvinner som faller mot de virkelig gamle klassikerne. Istedenfor å gå i dybden på ”taperne” i cocktailkonkurransen, ser vi nærmere på noen av de store klassikerne. Om du vil ha din appelsinlikør ubesudlet, drikker du den on the rocks eller med tonic. Ellers kan du prøve en av de undernevnte.

Side Car

Side-car er en cocktail med opprinnelse fra rett etter krigen og ble solgt på Harry’s New York Bar i Paris. Den ble skapt til en eksentrisk offiser som alltid ankom baren i motorsykkel med sidevogn.

3 Cl Cognac (gjerne en VS)
1 Cl Cointreau
½ Sitron
Melis.
Ristes med is, før den siles.

Cointreau Caipirinha

4 cl Cointreau
Del en halv lime i biter og press disse i glasset sammen med Cointreau
Fyll med knust is

Golden Dream

2 cl Galliano
2 cl Cointreau
2 cl appelsinjuice
2 cl krem

Hell ingrediensene i en shaker. Rist og server i cocktailglas

White Lady

4 cl Gin
2 cl Cointreau
4 cl sitronjuice

Hell ingrediensene i en shaker
Rist og server i cocktailglas
Pynt med ett rødt cocktailbær

Cosmopolitan

2 deler vodka
2 cl Cointreau
4-6 cl tranebærjuice
(presset sitron eller lime)

Røres eller ristes ettersom du vil ha drinken klar eller grumsete. Server i martiniglass med en sitronskive som garnityr.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:485Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.