Hva er cøliaki?
Cøliaki er en tarmsykdom som skyldes at kroppen reagerer på glutenproteinet. Gluten finnes i alle våre vanlige kornslag - hvete, rug, bygg og havre. Personer med cøliaki skal i utgangspunktet holde seg unna disse og produkter som inneholder slike ingredienser på livstid. Senere års forskning har imidlertid avdekket at havre antageligvis kan benyttes av voksne cøliakere, men stadig vekk anbefales barn å holde seg unna samtlige fire kornslag.
Hos personer med cøliaki vil glutenproteinene skade slimhinnen i tynntarmen slik at denne ikke klarer å suge opp næringsstoffene i mat og drikke normalt. Vanlige symptomer på cøliaki er diaré og andre fordøyelsesplager som magesmerter og oppblåsthet, i tillegg blir gjerne avmagring og vekttap følgesvenner sammen med trøtthet og andre mer generelle symptomer.
Ved ubehandlet cøliaki vil den dålige oppsugningen av næringsstoffer føre til mangel på flere viktige næringsstoffer. Dette kan være alt fra jern til kalsium og som følge av dette vil man kunne risikere å utvikle for eksempel anemi (blodmangel) eller benskjørhet.
Hvordan stille diagnosen?
Diagnosen cøliaki må stilles av en lege. Det er vanlig å gjøre en såkalt tynntarmsbiopsi, det vil si at man tar en vevsprøve fra tynntarmen som vil kunne påvise unormaliteter. Det finnes også blodprøver som kan gi en pekepinn på om en person har cøliaki eller ikke før man går videre til å ta en vevsprøve fra tarmen.
Dersom cøliaki påvises må man stå på en livslang glutenfri diett. Mange vil heller ikke tåle melkeprodukter den første tiden fordi tynntarmen forbigående mangler det enzymet som skal bryte ned melkesukkeret (laktosen). Etter en tid på diett blir imidlertid tarmen frisk igjen og da vil de fleste tåle melkesukker igjen. Det er svært viktig at personer med cøliaki passer på å få i seg nok kalsium, for dette mineralet er blant de stoffene som kroppen neppe har klart å oppta i tilstrekkelige mengder da tarmen hadde skader som følge av inntak av gluten. Meieriprodukter er en god kilde til kalsium, det samme er også mørkegrønne bladgrønnsaker og brokkoli. Man må imidlertid innta grønnsaker i store mengder før man får i seg nok kalsium til å dekke dagsbehovet.
Hvorfor er personer med cøliaki mer utsatt for benskjørhet enn andre?
Dersom man har gått rundt med ubehandlet cøliaki i mange år, vil resultatet kunne være at man over en lengre periode har hatt en altfor dårlig oppsugning av de fleste næringsstoffer. Kalsium og vitamin D er eksempler på næringsstoffer man vet det kan bli mangel på og begge er svært viktige for at skjelettet vårt skal utvikle seg normalt.
Kalsium er en viktig bestanddel av skjelettet og vitamin D er nødvendig for at kalsium skal suges opp i tarmen. Vitaminet er også nødvendig for at selve mineraliseringen av skjelettet, det vil si at arkitetekturen i skjelettet vårt skal bli riktig. Med mangel på to så viktige stoffer vil man finne at en god del personer med cøliaki har lavere bentetthet enn resten av befolkningen. Det er gjort en studie på dette som er omtalt i siste nummer av Tidsskrift for den Norske Lægeforening. Der kan man lese at benskjørhet ble påvist blant 36 % av pasientene som var med i undersøkelsen og at 22 % hadde lavere bentetthet enn normalt. Det vil si at nesten 60 % av pasientene i studien hadde en bentetthet som lå under det normale. Man fant at mange hadde lave verdier av vitamin D og av et hormon som heter PTH som indikerer at nivået av kalsium i blodet er for lavt.
Det gjenstår å se om personer som starter på glutenfri diett kan gjenvinne noe av benmasse slik at det blir en normalisering av skjelettet eller om tilstanden ikke er mulig å endre. Her trengs det mer forskning. Det som uansett er svært viktig er at personer som har fått diagnosen lever på riktig diett som samtidig sikrer et fullverdig inntak av alle næringsstoffene kroppen har behov for og at personer med mistenkt cøliaki gjennomgår en omfattende utredning.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:827