Cognac servert med stil


Oppdatertdato: 2007-06-08 Tema: Konjakk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Bartendere fra hele verden testet sin kreativitet, kløkt og stil under Rémy Martin Bartender Style Masters. Vi bivånet den nordiske kvalifiseringen på Le Canard i Oslo, der deltakerne disket opp med de lekreste retter og drinker.

Når Remy Martin inviterer verdens beste bartendere til å teste sine kunnskaper om Cognac, er det langt mellom de kjedelige øyeblikkene for nese, munn og øyne.
Cognac til safranis, molter, ananaschips, chili, hvit eller mørk sjokolade. Eller skal det være en cognacdrink nedkjølt med nitrogen, eller kanskje en espresso brullee med cognac inntil? Kun fantasien setter grenser.

Bartender Style Masters tester og belønner nemlig bartenderes evne til å mestre alle aspekter ved jobben bak bardisken: kreativitet, kunnskap, forretningsteft, kommunikasjon, presentasjon, teknikk og noe som ikke kan læres – en naturlig stilsikkerhet.

Konkurransen går ut på at deltakerne skal lage to forskjellige kreasjoner. En drink med Rémy Martin VSOP som hovedingrediens, og en Perfect Serve, det vil si Remy Martin XO kombinert med mat som får frem det beste i cognacen. I tillegg må de konkurrerende gjennom en avansert skriftlig prøve om cognac og Remy Martin.

To oppskrifter

Rémy Martins krav til deltakerne var at de presentere to ulike drinker i finalen. En Perfect Serve, med Rémy Martin X.O. Exellence, der alle fem sanser måtte stimuleres og en longdrink som løftet kvalitetene i Rémy Martins verdenskjente V.S.O.P. Fine Champagne Cognac.

- Du kan være en flink bartender, men her må du i tillegg finne en smakskombinasjon og balanse mellom de forskjellige ingrediensene som matcher Fine Champagnecognac, forteller Romain Jourdan fra Maxxium Norge som satt i dommerpanelet.

- Karakteristikkene til en Remy Martin VSOP er blant annet en floral og fruktig duft og en smak med innslag av blant annet honning, lakris, eksotiske og modne frukter.

Kreativitet og perfeksjonisme

- Som Frankrikes ypperste merke og verdensleder i kvalitetscognac anser Rémy Martin kreativitet som en viktig egenskap hos fagfolk. Men for dem er perfeksjonisme og målbevissthet med tanke på oppgaven de eneste måtene man kan oppnå langvarig suksess, forteller Jourdan.

Engasjerte bartendere

Begeistringen for konkurransen var udelt blant deltakerne vi snakket med. Ifølge deltakerne er Remy Martin Style Masters helt spesiell fordi den tester bartendere på helt andre parametere enn det man vanligvis gjør.

Jo Jacobsen, som vant prisen for beste Nordiske deltaker i fjor, kvalifiserte seg også i år. Han mener at dette er den beste og mest innovative konkurransen i bransjen fordi den krever produktkunnskap og presentasjon. - De fleste konkurransene handler om å lage en cocktail, her er det flere hundre sider å lese.

Blant de norske deltakerne var det Anne Marte Røneid og Jo Jacobsen fra Le Canard som kvalifiserte seg til finalen. Den går av stabelen i Cognac den første uken i juni.

Her er noen av drinkene og rettene som slo best an hos dommerpanelet:Niko Autti fra Helsinki Kemp club serverte Chili-sjokolademousse. Kort fortalt er dette en ordinær sjokolademousse som er piffet opp med litt chili. En halv oppi og en hel ved siden av. Chilien gir det lille ekstra. Utrolig enkelt.

Fredrik Lundegård fra Grand Hotel i Lund serverte Espresso brullee, sigarflan fylt med krem smakssatt med svensk punsj. Toppes med aprikoskaramellsaus. Serveres til romtemperert Remy Martin VSOP. Den søte smaken i retten tar frem aromatiske toner fra cognacen.

Kim Hass fra KongC i København presenterte en smakfull Perfect Serve: Hjemmelaget ananaschips med bringebærkompott og ananasbladkompott som dip. Servert med Remy Martin XO. Som drink serverte han ”smoking gun”. En frisk, lett og ikke mist stilig cocktail.

5 cl Remy Martin VSOP
1cl vaniljesirup
1 cl eplejuice
1 cl fersk sitronjuice
1/4 teskje ingefærjuice

Alle ingrediensene shakes og helles i et glass.
Kjøles med flytende nitrogen for en visuell effekt, men mest av alt for å beholde nyansene fra cognacen uten å vanne den ned med isbiter.
Garner med en skive ingefær og en vaniljestang.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1103Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.