Daiquiri. udødelig klassiker.


Oppdatertdato: 2005-07-22 Tema: Rom Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


De fleste har nok hørt om Daiquiri, men færre har smakt denne klassikeren. Drinken som ble udødeliggjort av Ernest Hemingway, den store forfatteren som døde i 1961 etter å ha tilbrakt deler av livet på Cuba.
Jeg tok en tur på Bakgården Bar i Kristiansand og smakte meg gjennom flere av disse.

Hemingway
Nå var det ikke Hemingway som fant opp Daiquiri'n, det ble nok sørget for av andre, men han gjorde den kjent pga av sine drikke vaner under sitt opphold på Cuba, hvor han satt i baren Floridita og drakk denne drinken. Det sies at han hadde ett betydelig konsum og at han selv brukte en variant med grapefruktjuice i som erstatning for sukker. Rykter sier og at han brukte doble Daiquiri som ble kalt den legendariske "papa doble".

Og den legendariske doble Daiquiri(papa doble) som Hemingway drakk er som følger:

9 cl Appleton White Jamaica Rum
4,5 cl frisk limejuice
4,5 cl frisk grapefruktjuice
3 cl Maraschino Likør

Alt dette kjøres i blender med is til det har en jevn masse og serveres i ett collins glass. Pynt med limeskive. For bruk i cocktailglass del på 3.

Historien
Selve opprinnelsen til Daiquiri må vi tilbake til 1896 for å finne. Det var en amerikansk ingeniør Jennings Cox, som i provinsen Oriente på Cuba jobbet i en jerngruve som bar navnet Daiquiri. Da han fikk besøk av amerikanske gjester, var han gått tom for gin og hadde ikke lyst til å servere den lokale rommen "straight up". Derfor brukte han rom, limesaft og sukker og dette falt i god smak. Denne drinken skal shakes og det var først i 1920 årene at den frosne varianten ble til, som er så populær idag.
Den originale ble en lokal spesialitet frem til 1909, da den amerikanske Admiral Lucius W. Johnson besøkte Cox og ble dermed denne drinkens talsmann. Johnson introduserte drinken i Washington og flere andre steder og har nok en stor del av æren for at den er så populær i dag.

Men originalen er som følger.
4 cl lys rom
Saften av 1/2 lime
1 cl sukkerlake evt 1 ts melis

Dette shakes med is og siles ned i ett avkjølt cocktailglass. Pyntes med en limeskive. Den ekte daiquiri skal være en søtlig opplevelse med en sur ending.

Dagens daiquiri
Det var først i 1920 årene at den frosne varianten som er så populær idag ble til. Denne varianten kjøres i blender med is til en slushaktig konsistens. Dette kan selvfølgelig gjøres med den opprinnelige, men det brukes ofte frukt/bær tilsetninger nå. Det er derfor vi får alle disse forskjellige variantene. men og den originale kan tilsettes frukt/bær og serveres som en shaket drink. Feks prøv denne varianten her.

Blackberry Daiquiri
3 friske bjørnebær
Saften av 1/2 lime
4 cl hvit rom
1 cl De Kuypers blackberry
1 ts melis

Mudles først i shakeren. Shakes så med is og helles ned i ett avkjølt cocktailglass. Pynt med limeskive
Denne varianten kan brukes med andre frukter som blåbær, boysenbær, pasjonsfrukt, mango, fersken, multer, jordbær, ananas, banan, aprikos osv.

Den frosne varianten kan lages av de samme bær og fruktene, med is i en mikser.
Frozen daiquiri
4 cl hvit rom
saften av 1/2 lime
1 ts melis
knust is

Dette kjøres i mikser til en jevn slush. Her kan en bruke smakstilsetning som diverse bær og frukter som over. for både den frosne og den vanlige kan frukt/bær smaken forsterkes av 1 cl likør av samme frukt/bær type.

Den frosne som ryktene sier at Hemingway drakk når det var varmt er som følger:

1 ts sukker
Saften av 1/2 lime
Noen dråper Maraschino likør
5 cl av Havana Club Añejo 3 Años Rom
Knust is

Ha is i en blender og hell på det andre. Kjør i 20 sekunder og server i cocktailglass med sugerør.

Som dere ser er dette drinker som alle kan lage og det er ikke noe Hokus Pokus. Det eneste man trenger er en flaske rom, noen limefrukter, melis og evt frukt tilbehør. Is er og ett must. Og nå er det jo sesong for frukt og bær og her setter kun fantasien grenser. Men husk hvis det er veldig varmt ute. Bruk avkjølte glass og gjerne avkjølt shaker også. Og bruk ikke sour mix skal en lage den skikkelige Daiquiri'n, det er bare frisk lime som teller.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:320


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.