Damp gir bedre julemat


Oppdatertdato: 2004-12-11 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Anne Manglerud


Oslo (NW): Damp gjør ribba sprø og pinnekjøttet saftig. Nå gjør flere av oss som kokkene, lager mat med damp.
– Profesjonelle kokker klarer seg ikke uten dampovner. Når juleribba dampes på forhånd, fører det til at svoren sveller og den blir sprø og deilig, sier kokk Harald Osa.
Pinnekjøtt og kalkun blir enda saftigere enn i en vanlig stekeovn når man bruker damp, fordi kjøttet ikke tørker ut.
– Maten holder seg svært saftig, den bevarer vitaminer og mineraler og det er unødvendig å tilsette så mye fett for å steke i dampovn, sier Osa.
Landets største leverandør av hvitevarer, Electrolux, opplever nå at vi vil ha ovner med mange ekstrafunksjoner.
– Det er en økende interesse for kombinasjonsovner som både har varmluft, pizza- og gratineringsfunksjon og damp, sier produktsjef Terje Eriksen i Electrolux.

Sunt og raskt

De største fordelene med damp er at det gir gode resultater og at maten er sunnere enn ved tradisjonell tilberedning. Kombinasjonen av varmluft og damp gjør at det går raskere å tilberede maten. Noe som også blir stadig viktigere i en travel hverdag.
– Tilførselen av fukt bevarer smaken, næringsstoffene og vekten på maten. Svinnet blir også minimalt, sier Eriksen.
Bruken av slike ovner er ikke komplisert. Vannet fylles på en egen tank på panelet, og dampen føres inn i stekerommet fra en generator i bunnen av ovnen.
– Restauranter har i mange år brukt dampovner for å varme mat raskt og med høy kvalitet. Det er en svært nyttig funksjon som gir gode resultater, sier Harald Osa.

For folk flest

Tidligere har slike ovner vært kostbare og forbeholdt storkjøkken. Nå har flere av de store hvitevareprodusentene som AEG, Husqvarna og Electrolux lansert multifunksjonsmodeller på det norske markedet til rundt 17 000 kroner.
– Kombinasjonsovner gjør matlagingen enklere. Pizzafunksjonen, som er en kombinasjon av varmluft og ekstra undervarme, gir pizzaen sprø bunn. Gratineringseffekten får vi når grill- og varmluft brukes sammen. Damp og kombinasjon av damp og varmluft kan brukes for å tilberede alle typer mat og bakverk, sier Terje Eriksen.
Blir det ikke forvirrende med så mange ulike funksjoner på ovnene?
– Vi har ikke fått tilbakemeldinger på det, men alle bør lese bruksanvisningen godt. Og så må man vite å bruke steketermometeret. Det sikrer full kontroll og perfekt resultat.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:460
Julekaker.Norsk mat.
Supper.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.