De fine fem matsoppene


Oppdatertdato: 2007-09-06 Tema: Sopp Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Are Wormnes (c), www.soppsiden.net, Magnus Thor Magnusson, Opplysningskontoret for Frukt og Grønnsaker


Det er nå på tide å ta tak i soppkurven og en liten kniv. Etter det man hører skal det bli ett bra sopp år i år..

Vandring etter sopp kan være en spennende opplevelse, men husk at er viktig å plukke kun de soppene som du vet er sikre. Det har blitt registrert mange dødsfall i Norge de siste årene på grunn av feil plukking av sopp. Antall sikre sopper har nå blitt redusert fra 6 til 5 og de sikreste soppene er nå kantarell, matrisker, matblekksopp, fåresopp og blek piggsopp. Det finnes mange andre sopper som er gode og spiselige, men de sikre fem er de som enklest er å kjenne og forveksles ikke så lett med giftige sopper.

En kan ikke lære alt om sopp bare ved å lese bøker. Det beste er å dra på tur med en soppkjenner eller delta på soppkurs som blir holdt rundt omkring i landet. Det er ikke mye du trenger av utstyr når du skal på soppsanking.
En liten kurv med flat bunn er utmerket. Soppkniv er også godt å ha med seg og eventuelt en liten børste - det er nemlig best og enklest å renske soppen mest mulig før du tar den med hjem. Du bør også ha med en bok om sopper. En bok som anbefales er boken Sikre sopper av Steinar Myhr og Inger Lagset Egeland.
Her kommer så en liten oversikt over de fem sikre. Du finner også noen oppskrifter til slutt, ellers er steking av sopp i smør ofte det enkleste og beste.
Lykke til med sankingen.

Kantarell
Cantharellus cibarius
Når ung er hatten hvelvet som blir etterhvert mer eller mindre trakformet eller uregelmessig bølget. Hatten er gul og blir ofte opptil 10 cm bred. Ribbene er gaffelgrenede og som oftest forenet med hverandre via tversgående årer som løper langt ned på foten. Foten har samme som vanlig samme farge som hatten eller litt hvitere. Kjøttet er hvit med god lukt. Temmelig skarp smak. Finnes i løv- barskog og da mest under løvtrær som bjørk, eik og bøk. Kan ofte vokse i store mengder langs reinens vandringsruter i nord. Ekte kantarell er en meget god matsopp som kan tilberedes på de fleste måter. Kantarellen vokser som regel ikke alene, så se godt rundt på funnstedet om det er flere som skjuler seg i nærheten.

Matrisker / Furumatrisker
Lactarius deliciousus
Når soppen er ung har den hvelvet hatt med innrullet kant. Blir senere grunt traktformet. Hatten er svakt klebrig, slett og har er lyst oransje eller rødgrå me konsentriske mørkere områder som blir ofte grønt på eldre sopper. Hatten blir 7 - 12 cm bred. Skivene er tilvokste eller svakt nedløpende. Er den eneste soppen som har gulrotfarget melkesaft. Kjøttet blir etter hvert grønt ved inntørking. Soppen finnes som regel ved furu mens granmatriske finnes som regel ved gran. Liker seg best i kalkrik mark. Vanlig i områder med mye kalk. Hele soppen er spiselig og har noe krydderaktiv lukt.

Blek piggsopp
Hydnum repandum
Har hvelvet - flat hatt, men ofte uregelmessig bølget. Soppen er kjøttfull, nesten hvit eller med gul eller blekrød farge. Blir 5 - 15 cm bred. Piggene er nedløpende, sprø og hvite eller lyst kremgule. Foten er kraftig og kjøttfull. Er ofte litt sidestilt, hvit eller gulhvit. Blek piggsopp har fast og hvit kjøtt som er uten lukt. Har mild smak som kan ofte bli litt besk hos eldre eksemplarer. Soppen er vanlig i løv- og barskog og vokser sammenfiltret eller i rekker og ringer. Hele soppen kan spises og kan tilberedes på alle måter.

Matblekksopp
Coprinus comatus
Hatten er hvit og avlang som ung og har eventuelt noen grå egg. Får senere kraftig skjell. Har hvit overflate og avlang, sylindrisk form. Hatten brer seg mer og mer ut med alderen. Soppen blir opptil 20 cm høy og 3-6 cm i diameter. Toppen av hatten har et klebrig område som er som oftest noe mørkere en resten av soppen. Skivene er hvite som unge og blir senere rosa og til slutt svarte. Foten er kraftig, slett og hvit men en ring som sitter lavt og som faller til slutt av. Har hvitt kjøtt og fin lukt. Mild i smak. Finnes som regel på næringsrik og kulturpåvirket jord, gressplener, parker osv. Soppen er lite holdbar men meget god matsopp med en særegen aroma. Svarte deler fjernes før bruk.

Fåresopp
Albatrellus ovinus
Kan forveksles ved første øyekast med blek piggsopp. Soppen har porer og ikke pigger som piggsoppene. Fargen er hvit, gråhvit eller gulhvit. Kjøttfull sopp og glatt og tørr. Soppen kan bli temmelig stor, opptil 20 cm. Hele soppen kan spises og den kommer opp gruppevis. Finnes i granskog.

Skogsoppgryte
1 stor aubergine i skiver
250 g kantareller eller annen sopp
1 ss smør/margarin
2 tomater, flådd eller delt i 4
1/2 løk,hakket
1 hvitløkbåt, finhakket
salt
pepper
1/2 dl hvitvin
persille, hakket

Dryss salt på aubergineskivene, og legg dem på et kjøkkenpapir. Rens soppen og tørk den. Smelt smøret, og stek alle grønnsakene og soppen i en stor stekepanne. Dryss på salt og pepper, og hell på vin. La retten trekke under lokk ca. 10 min. Ta av lokket, og la den surre videre 10 min. Dryss med persille, og server med grovt brød.

Pizza med sopp
Deig:
400 g hvetemel (finbakst)
2,5 dl vann
1 ts salt
2 ts sukker
1 pose tørrgjær
2 ss olivenolje (matolje)

Fyll:
300 g blandingssopp stekt på forhånd
1 boks hakkete tomater
4 ss grovhakket persille
2 fedd finhakket eller presset hvitløk
pepper
3 ts salt
oregano-blader
200 g ost

1 stekebrett eller 3-4 pers.

Lag en smidig deig av de nevnte ingrediensene. Sett til heving i ca 20 minutter. Bland soppen med de hakkete tomatene, persillen, hvitløk og krydder. Kjevl deigen slik at den dekker et helt stekebrett. Fordel fyllet på deigen og dryss oregano blader over. Dekk fyllet med raspet ost og stek ved 250 grader i 12-14 minutter.

Oppskriften kan utvides med for eksempel skinke, bacon, kokt egg, salami og oliven. Serveres rett fra ovnen.

Spagetti med matriske
400 g spaghetti
200 g matriske
2 fedd hvitløk
2 ss hakket persille
100 g revet parmesan
1 dl olivenolje
salt
pepper

Rens soppen veldig nøye, matriske er ofte markspist. Skjær soppen i små terninger. Varm en stekepanne til den begynner å ryke. Tilsett olje og soppen, stek meget raskt (beste måte å tilberede matriske). Tilsett hvitløk, salt og pepper.

Reduser varmen og surr i 15 minutter.

Kok spagettien etter produsentens anvisning. Sil av kokevannet og ha spagettien tilbake i kasserollen. Ha soppen, parmesan og persillen i og bland godt. Serveres med salat og pariserloff.

Kyllingbryst med kantareller
4 pers

4 stk kyllingbryst
300 g kantareller
60 g sjalottløk
4 ss finhakket persille
2 glass tørr hvitvin
5 dl kremfløte
salt
hvetemel
smør

Ha salt og pepper på kyllingbrystene. Vend i hvetemel og stek i brunet smør. Sett i stekeovnen ved 80 grader. Hakk sjalottløken og skjær soppen i småbiter, stek dem i samme pannen som du stekte kyllingbrystene. Ha hvitvin i pannen og kok til vinen er redusert til minst 50%. Tilsett kremfløte og kok til sausen har den rette konsistensen. Smak til med salt og pepper, tilsett persille og ha kyllingbrystene i sausen. Gi et oppkok og server på et passende fat.

Nudler eller ris passer best til.

Toast med morkelsaus
4 pers

8 skiver formloff
30 g smør
Saus:
350 - 400 g ferske eller 35 - 40 g tørkede morkler
80 g finhakket sjalottløk
1/2 gl. Portvin
1 buljongterning
2 dl crème fraiche
1 ts fransk sennep
3 ss kuttet gressløk
salt
pepper

Bløtlegg morklene (tørkete). Kutt morklene i 1 cm store biter og vask 4-5 ganger. Hakk løken og fres i litt smør. Tilsett morkler portvin og buljongterning. Damp under lokk i 10 minutter. Tilsett crème fraiche og kok til konsistens av en stuing. Smak til med salt og pepper.

Ha brødskivene i en toaster eller stekeovn. Smør litt smør på skivene. Legg toast på fat eller tallerk, ha sausen over og dryss kuttet gressløk på toppen. Server straks med en lett grønn salat.

Kremlesuppe
4 pers

500 g kremler
1-2 fedd hvitløk
1 middels stor hakket løk
2-3 skiver bacon
3 poteter
2 buljongterninger
100 g spagetti
40 g olivenolje
revet ost
salt
pepper
persille

Rens kremlene og vask dem hvis det er helt nødvendig. Skjær kremtene i skiver. Skrell og finhakk løken. Skjær bacon i fine strimler. Skrell potetene og skjær dem i små terninger. Varm oljen i en kasserolle, tilsett løken, fres den, men ikke brun den. Tilsett bacon og fres litt videre.
Ha soppen i kasserollen og rist litt. Soppen vil nå safte seg. Fyll på med ca. 1 liter buljong eller vann (ved sistnevnte brukes buljongterninger), ha i potetterninger og press hvitløken i suppen. Kok i 10 minutter.
Brekk spagettien i ca 5 mm lange stykker (alternativt pasta som er spesiallaget for supper) og ha den i suppen. Kok i ytterlige i 0 minutter, tilsett finhakket persille og smak til med salt og pepper.

Denne suppen kan en gratinere som en fransk løksuppe. Varm ovnen (eller grillelement i ovnen) til ca 250 grader. Ha suppen i ildfaste suppeskåler, ha rikelig med ost på toppen og gratiner suppen i ovnen. Bruk ost som smelter lett.

Villmarkssuppe
4 pers

1 liter skogsopp (kantareller, skrubb, piggsopp e.l.)
1 løk
1 liter buljong eller god kraft
salt og pepper
persilledryss

Til denne suppen er det nødvendig å ha en hurtigmikser. Rens og forvell soppen i en gryte og la det surre sammen med løkskiver i noen minutter. Ha det så over i hurtigmikseren og la kniven gå til sopp og løk er finhakket - nesten mos. Hell tilbake i gryten. Tilsett buljongen. Smak til med salt og pepper. La suppen koke et par minutter. Dryss persille over ved servering

Blomkål med grønn soppsaus
1 blomkålhode
vann
salt, 1 1/2 ts pr. l vann

Saus:
1/2 liter kantareller og/eller piggsopp
1 løk
1-2 ss olje eller margarin
4 dl blomkålkraft
1-2 ss smør eller margarin
1 1/2 ss potetmel
persille
dill
gressløk

Kok blomkålen i lettsaltet vann.

Rens soppen og skjær den i biter. Hakk løken. Varm margarin eller olje og fres soppbitene sammen med løkhakket. Ha i grønnsakkraften og la alt koke i ca 10 minutter.

Tilsett smøret og la det smelte. Bland maisenna og hvetemel med litt kaldt vann i en kopp. Hell denne jevningen i gryten or rør om. La det koke opp.

Tilsett til slutt rikelig med klipt persille, dill og gressløk.

Server sausen for seg eller hell den over blomkålen like før du serverer retten.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:330
Norsk mat.Vafler.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.