De gode brødene


Oppdatertdato: 2010-10-02 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: brodogkorn.no


Hva dufter og smaker vel bedre enn et rykende ferskt og nybakt brød? Deilig til både frokost, lunsj og kvelds. Velger du et grovt brød får du samtidig i deg masse fiber, og nyttige næringsstoffer som vitaminer, jern og mineraler. Her er tre grove oppskrifter, prøv deg frem og finn din favoritt.

Matpakkebrød

Tidsforbruk: over 60 min

Vanskelighetsgrad: middels

Ingredienser:
1 l skummet kulturmelk
500 g sammalt hvete, grov
200 g sammalt hvete, fin
400 g sammalt rug, grov
150 g sammalt rug, fin
1 dl lettkokte havregryn
1 dl havrekli
3 dl vann
1 pk gjær
400 g hvetemel
2 ts salt

Fremgangsmåte:
Bland sammen melk, sammalt hvete fin og grov, sammalt rug fin og grov, havregryn og havrekli til fordeigen. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 30 minutter.

Varm vannet til det er fingervarmt, 37 oC. Smuldre gjæren og rør den ut i vannet. Tilsett gjærblandingen og resten av ingrediensene i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca. 45 minutter

Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg brødene i smurte 2 liters former. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted i 35-40 minutter.
Når brødene er ferdig hevet pensler du dem med sammenvispet egg og snitter forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv i brødene. Dryss over havrekli.

Stek brødene på nederste rille ved 200 ºC i 50-60 minutter. Avkjøles på rist.

Nøttebrød

Tidsforbruk: over 60 min

Vanskelighetsgrad: middels

Ingredienser:
7 dl skummet melk
1 pk gjær
2 ss sukker
2 ts salt
3 ss olivenolje eller rapsolje
2 dl havregryn
1 dl hvetekli
700 g grovbakstmel
150 g hvetemel
100 g valnøttkjerner eller hasselnøttkjerner

lunkent vann til pensling

nøtter til pynt

Fremgangsmåte:
Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i melken. Tilsett sukker, salt, olje, havregryn og kli. Ha i mel til deigen blir smidig og fin. Lag ikke deigen for fast. Elt den godt i kjøkkenmaskin eller for hånd. Bland nøttekjernene i til slutt . Dekk bakebollen med plast og la den heve i 30–40 minutter.

Ta deigen ut på melet bakebord. Lag et stort rundt brød og legg i en smurt rund springform. Eller del deigen i to, form emnene til avlange brød, og legg dem i godt smurte 1 ½ -litersformer. Pensle med lunkent vann og pynt med nøttekjerner. Dekk med klede og etterhev brødene i 20–30 minutter.

Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i ca. 50 minutter. Hvelv brødene ut og bank på underskorpen for å høre om brødene er ferdigstekt. Det skal høres en hul lyd når de er ferdige. Avkjøles på rist.

Bondens hverdagsbrød

Tidsforbruk: over 60 min

Vanskelighetsgrad: middels

Ingredienser:

Fordeig:
8 dl skummet melk
200 g hvetekli kruskakli
300 g siktet rugmel

Øvrige ingredienser:
2 dl skummet melk
1 pk gjær
3 ss rapsolje
800 g hvetemel
2 ts salt

egg til pensling

rugmel til pynt

Fremgangsmåte:
Bland sammen ingrediensene til fordeigen. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 30 minutter.

Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren og rør den ut i melken. Tilsett gjærblandingen og resten av ingrediensene i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca. 45 minutter.

Del deigen i to like store emner. Form avlange brod. Legg brødene i smurte 2-litersformer. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted i 35–40 minutter. Når brødene er ferdig hevet, pensler du dem med sammenvispet egg og snitter forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv. Dryss over rugmel.

Stek brødene pa nederste rille ved 200 °C i 50–60 minutt er. Avkjøles pa rist.

Bondens hverdagbrød med røkelaks:
8 skiver Bondens hverdagsbrød
16 skiver røkelaks
kremost med purre
frisk gressløk

Skjær brødet i tynne skiver, og smør dem med kremost. Legg skiver av røkelaks på halvparten av skivene. Dryss over hakket gressløk. Legg på de andre skivene. Trykk skivene lett sammen, og del dem i to fra hjørne til hjørne (diagonalt).

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1976Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.