De gode mat-ideene for påsken


Oppdatertdato: 2006-03-12 Tema: Påske Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Påsken nærmer seg og hyggelige fridager står for døren. På langt nær alle velger å reise til fjells i påsken. Undersøkelser viser at de fleste velger å ta noen rolige dager i lavlandet og forhåpentlig føle at de "møter våren" her. Uansett hvor vi tilbringer påsken, ser vi frem til hyggelige samvær rundt matbordet med gode og enkle matideer.

Pottebrød med ost
3 stk

50 g smør
6 dl melk
50 g gjær
1 ts salt
1/2 ts sukker
2 egg
150 g Jarlsberg, revet
Ca. 1 kg hvetemel

3 Teracottapotter, vanlige
I stekeovnen: 200*C, 20-30 minutter

BM! Husk å la pottene ligge i vann minst 12 timer før bruk!

Smelt smøret og hell i melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Ha i salt, sukker, egg og ost (hold av noe av osten til å drysse oppå). Elt inn mel til deigen er passe fast og "slipper" bollen. La deigen heve under plast på et lunt sted, ca. 30 minutter. Ha deigen på bakebordet og del den i antall emner du skal ha. Pensle pottene med smeltet smør. Trill deigen til runde brød og trykk dem i pottene som skal være 3/4 fulle. Pensle brødene med sammenvispet egg og dryss over resten av osten. Stek brødene. Når brødene virker gjennomstekte, kan det være lurt å ta dem ut av pottene og la dem få et par minutter ekstra uten pottene i stekeovnen slik at de blir svakt gylne.

Hvem synes ikke det smaker godt med ferskt brød? Med et vaffeljern i huset (eller på hytta ?) er det mulig å overraske med duften av hjemmebakt brød.

Brød i vaffeljern
4-5 vaffelbrød

4 dl hvetemel
1/2 ts salt
2 ts bakepulver
50 g meierismør, smeltet
2 dl melk
1 egg

Bland alle ingredienesene til en jevn røre. Hell ca. 1 dl røre i vaffeljernet og stek på middels varmt vaffeljern. Pensle jernet med smør hvis det er nødvendig. Når brødet er gyllent, er det ferdig. Vaffelbrød smaker herlig nystekt med brunost eller annet godt pålegg på.

Iskrem til fjells selv på hytte uten strøm!! Er det mulig??
Javisst - bare se her:

Fjellheimens iskrem
4-6 porsjoner

5 dl kremfløte
4 ss sukker
4 eggeplommer

Forslag til smakstilsetninger:
2 ts vaniljesukker
2 dl sjokolade, grovhakket
1 dl krokan, knust
1 dl cocktailbær, hakkede
1 dl nøttekjerner, hakkede
Sjokolade eller nøtter til pynt
Grovt salt

Visp kremfløten med halvparten av sukkeret. Visp eggedosis av eggeplommer og resten av sukkeret. Bland vispet krem og eggedosis og rør inn en eller to av smakstilsetningene. Hell blandingen i en boks eller form med lokk.Legg matpapir under lokket--det er viktig at dette er helt tett.
Grav et hull i snøen, stort nok til å få en hel bøtte nedi. Lag en salt/ snøblanding i forholdet to deler snø og en del grovt salt. Sett isboksen i bøtten og fordel saltblandingen rundt formen.
Lag isblandingen om morgenen. Da blir isen ferdig og kan spises om kvelden. Isen tas rett fra snøen, hvelves på fat og pyntes med sjokolade, nøtter eller det du ellers har for hånden.

Ingen påske uten Gamalost.
Gamalost er super Påskeost! Osten er for det første usedvanlig mager- tenk bare 1 % fett, men med masse ( 50%) protein. Alså ypperlig energi for påskens anstrengelser. Men Gamalost er først og fremst herlig pålegg som vi kan fråtse i "med god samvittighet". Gamalost passer også inn på påskens sildebord eller som tilbehør til spekemat og f.eks rømmegrøt. Gamalost i biter kan legges i marinade av f.eks akevitt, portvin ol og være spennende snacks eller riktig en godsak hjemme etter påskens trimtur.

Se på produksjonsdatoen og velg osten så ung som mulig. Da er det en lys kjerne midt i osten. Ønsker du en sterkere (mer moden) ost, er det bare å la den ligge i tett plast eller under osteklokken til den har fått utviklet seg mer. Passe moden Gamalost tilpasset den enkeltes smak, kan med fordel lagres i fryseboksen. Da kan det være lurt å dele osten i passe biter pakket i tett plast. Til forskjell fra annen ost kan Gamalost fryses til og med opptil flere ganger. Den blir fakstisk smidigere for hver gang den tines og fryses igjen!!

Raklett er på mote!
"Sosiale måltider" hvor gjestene selv er aktive er populært. Raklett er slik sosial spise. Det er en sveitsisk form for osteservering. Skiver av Vellagret Norvegia eller Sveitser eller Port Salut legges i spesielle smelteskuffer og hver gjest passer sin skuff. Smeltet ost helles over nykokte poteter, kokte grønnsaker eller som salat, tomat, sopp, reker, bacon eller skinke. Kombinasjonsmulighetene er mange. Det er bare fantasien som setter grenser! En lettvint og hyggelig matservering som unge og eldre gjerne samles rundt i påskeuken. Vi beregner 150-200 g ost pr. person.

VI ØNSKER EN GOD MATGLAD PÅSKE!!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:172
Info.Norsk mat.
Reker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.