De gode norske vintergrønnsakene


Oppdatertdato: 2007-01-30 Tema: Rotgrønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kim Holthe


En klassiker som alltid gjør suksess - fransk løksuppe.

Fra gammelt av var kål, kålrot, purre, løk og gulrot de grønnsakene vi hadde tilgjengelige på denne årstiden og som sørget for nødvendig vitamintilskudd og energi gjennom lange, kalde og mørke vintre. Det gjør de fremdeles.

Om vinteren er vi ekstra utsatt for forkjølelse, luftveisinfeksjoner og influensa. Vær smart og gi kroppen din litt ekstrahjelp i vinterkulda. La deg inspirere av de gode tradisjonelle vintergrønnsakene.De inneholder nødvendige vitaminer, mineraler og fibrer. De gir oss også viktige antioksidanter som styrker immunforsvaret og derved forebygger infeksjoner og sykdommer. Vintergrønnsakene gir deg energi og ekstra overskudd på den tiden av året du kanskje trenger det mest.

Mye mat for pengene

Be venner på en god suppe, lag en varm og mettende gryte som søndagsmiddag etter en skitur, eksperimenter med grønnsakene i woken eller spis de rett og slett rå. Grønnsakene er tilgjengelige over alt, de har lang holdbarhet og de passer godt for slunkne lommebøker og gode nyttårsforsetter. Vintergrønnsakene er også herlige i råkost og salatbollen. Finsnittet hodekål som blandes med appelsinbiter, noen rosiner eller strimlede svisker er en meget smakfull blanding. Dressingen kan være rømme- eller oljebasert. Finsnittet rødkål som blandes med appelsinbiter, hakkede nøtter eller mandler med en rømmedressing er også kjempegodt på denne tiden av året og stappfullt av C-vitaminer.

Hjelper deg å holde nyttårsforsettene

Vintergrønnsaker er ypperlig mat for alle som vil gå inn på en slankere og sunnere linje i det nye året. Strimler av kålrot og gulrot er kjempegode rå; som mellommåltid, som tilbehør til nistepakka eller som snacks sammen med en god dipp. De gir metthetsfølelse og demper behovet for søtsaker.
En klassiker som alltid gjør suksess er fransk løksuppe. Her presenterer vi en kjempegod oppskrift hvor det meste kan gjøres ferdig på forhånd.

Fransk løksuppe

4 løk i skiver
2 ss smør
2 ss olivenolje
2,5 ss hvetemel
1,5 l kjøttkraft eller annen buljong
ca. 1 ts salt
ca. 1 ts pepper
4 skiver loff
50 g reven hvitost

Smør og olje blandes i varm panne. Løkskivene freses til de er gylne og møre. Rør i melet og spe med kraften. La suppen koke 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper. Hell suppen over i ildfaste porsjonsskåler.

Legg et stykke med ristet loff i hver suppeskål og dryss så over reven ost på toppen. Skålene settes inn i ovn ved 250 °C. Beregn ca. 10 minutter. Suppen serveres rykende varm.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:758
Grillmat.Lavkarbo.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.