De norske laksesamuraiene


Oppdatertdato: 2011-02-27 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Colin Lam ©EFF, ©EFF


Historien om hvordan norsk laks fant sin plass på en seng av japansk ris fortelles i et timelangt program på TV2 mandag førstkommende, den 28. februar i beste sendetid fra kl. 20.00. Følg med, følg med!

Laks i sushi – en norsk oppfinnelse

Sushi er en av verdens store mattrender og en flere tusen år lang tradisjon. Laks i sushi er derimot en norsk oppfinnelse fra 80-tallet. Programmet på TV2 mandag kveld går i fotsporene til det norske "Prosjekt Japan" og ser hvordan en idé om alternativ bruk av råvarer har ført til et eksporteventyr verd flere milliarder kroner i året. Programmet viser også hvordan sushibølgen fortsetter sin seiersgang rundt i verden, alltid med norsk laks med på lasset, i mange markeder også med norsk laks i førersetet.

Det skjedde imidlertid ikke over natten, dette lakseeventyret, og var slett ingen tilfeldighet….

Slå på TV2 mandag 28. februar kl. 20.00 og få med deg hele historien i dette reisebrevet med Arne Hjeltnes som guide.

Prøv sushi.

Sushi rull

4 porsjoner

5 dl kokt grøtris eller sushiris
6 blad(er) Nori tang
0,5 stk agurk,
1 stk mango
200 gr renskåret rå fisk eller skalldyr
soyasaus
wasabi
syltet ingefær

Kok risen i vann etter anvisning på pakken. Den skal være myk og klebrig. Skjær sjømaten i strimler på ca 1 cm bredde. Skjær agurken i strimler som sjømaten.

Legg et ark tang på et sammenbrettet glasshåndkle eller en bambusmatte. Ta vann på fingrene og ta en "ball" ris som du klemmer utover tangen. Legg sjømat og agurk ev mangostrimler på risen. Rull sammen til en fast rull i håndkledet, som du gjør med rullekake. Ta vann langs endekanten av tangen og press sammen. Legg rullen til side i kjøleskap.

Når alle rullene er ferdig skjæres de i ca 2 cm skiver og legges på fat. Rør ut lit wasabi i soyasaus og dypp en sushibit i sausen før du spiser den. Syltet ingefær spises mellom bitene for å "rense" smaksløkene.

Næringsinnhold for 1 porsjon
Kalorier 289 Kcal
Protein 16 g
Karbo 38 g
Fett 7 g

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2113
Info.Kjøttdeig.
Reker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.