De norske nypotetene er her


Oppdatertdato: 2008-06-16 Tema: Poteter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Oslo (NW): Kongen har allerede fått. Denne uken blir norske nypoteter tilgjengelige for oss andre også, melder Bama.
Allerede 22. mai ble de første tidligpotetene avlevert Slottet.

– Nå kjører vi ut for fullt. I løpet av denne og neste uke vil norske nypoteter være å få tak i de fleste steder i landet, sier Espen Gultvedt i Bama.
Potetsjefen hos landets største frukt- og grønnsaksgrossist følger nøye med på været for tiden.

– Sesongen så langt har vært veldig bra, avlingene er fine. Potetene er blitt tidlig modne på grunn av varmen sørpå, sier Gultvedt.

Spis dem fort

Potetene som Bama sender ut til butikkene denne uken kommer hovedsakelig fra produsenter på Sørlandet og i Vestfold. Neste uke får de selskap av poteter fra Østfold, Trøndelag og Sogn.
Gultvedt minner om at nypoteter er ferskvare.

– Det betyr blant annet at de ikke har dannet et ordentlig skall, slik som lagringspoteter har. De bør derfor spises i løpet av en dag eller tre. Til gjengjeld smaker nypoteter helt fortreffelig fordi de er ferske, sier han.
Kokt nypotet, gjerne med litt salt, pepper og en klatt smør på, er for mange nordmenn like mye smak av sommer som jordbær er det.

– De passer svært godt i en lett sommersalat, for eksempel sammen med purre, vårløk, soltørkete tomater og olivenolje, sier Gultvedt.

Oppgang i ’’Potetens år’’

Nypoteter er vanligvis svært ettertraktet, og det er en viss kamp om dem nå i starten. Fra juli at det er rikelig av dem i butikkene, før lagringspoteter som Asterix, Mandel og Beate tar over igjen fra oktober.

I tillegg forsynes det norske markedet av importpoteter, særlig vinterstid. 20 prosent av potetene vi spiste i fjor kom fra utlandet.
Etter mange år med nedgang i forbruket, spiser nordmenn nå mer poteter igjen. Det skjer samtidig som FN har erklært at 2008 er ’’Potetens år’’.

– Totalt økte markedet med 2,3 prosent fra 2006 til 2007. I Bama økte vi med hele 7 prosent, sier Gultvedt.
Gjennomsnittsnordmannen spiser nå litt over 20 kilo poteter i året.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1350
Norsk mat.Kjøttkaker.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.