De Saint Gall Premier Cru Brut Blanc de Blancs og Christer Berens Salento 2003


Oppdatertdato: 2005-06-23 Tema: Musserende Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: desken.no


Tørr, fruktig og frisk

Vi har funnet frem til en Champagne vel verd prisen på 249 kroner. De Saint Gall Premier Cru Brut Blanc de Blancs er blant de aller beste kjøpene i de varme midsommerdagene.
Vel etablerte champagnemerker i Norge har siden i mai hatt konkurranse fra produsenten Union Champagne og De Saint Gall. Kvaliteten er i ypperste klasse, og prisen er lav.

Løp og kjøp

I “Côte des Blancs”. Her eier Union Champagne hele 40 % av vinmarkene med kvalitet Premier Crû og Grand Crû. 60 % av selskapets drueproduksjon blir videresolgt til prestisjecuvéer under andre navn, men to millioner av flaskene blir solgt under navnet De Saint Gall. Selskapet er representert med fire Champagner på polet. Denne Champagnen er fruktig, svært tørr og frisk. Den passer til klassisk sjømat eller kan drikkes alene. Måler man kvalitet mot pris er dette er et løp og kjøp produkt.
Richard Juhlin regnes i dag for å være verdens mest respekterte ekspert på Champagne. I hans bok “3000 Champagner” skriver han blant annet dette: “Union Champagne (De Saint Gall) er kanskje den beste i Champagne. Druene kommer fra 11 underleverandører som bare bruker druer fra Premier Crû og Grand Crû.”

100% Chardonnay

De fleste Champagner lages av en eller flere av de tre druetypene Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Vanligvis blandes alle tre, men 'blanc de blancs' variantene er kun laget på Chardonnay. Noen vinmakere mener at Champagne ikke skal lages på hvite druer, mens andre sier at blanc de blancs gir elegante Champagner med en rikere smak som gjør seg bedre til mat enn annen Champagne.

Champagnefakta

Champagne er fransk hvit- eller roséfarget musserende vin som er produsert i området omkring byene Reims og Eparnay nordøst for Paris. Bare musserende vin som er produsert i dette området og etter en spesiell metode har rett til betegnelsen Champagne. Champagne-metoden går blant annet ut på at annengangsgjæringen, som danner kullsyren i vinen, foregår på flaske.

Smak og behag

Navn: De Saint Gall Premier Cru
Produsent: Union de Saint Gall
Pris: 249,-
Flaskeinnhold: 75 cl
Land/Distrikt: Frankrike/Champagne
Råstoff: 100% Chardonnay
Alkohol: 12% vol.
Polnummer: 48176 fullsortiment
Vår vurdering: Fargen er gyllen og lys. Dette er en fruktig og meget frisk Champagne. Klar og lys aroma av blomster og honning. Smaken er fruktig og tørr. Utmerket til fisk og krabbe, men kan også drikkes alene. Kan lagres lenge, men er absolutt drikkeklar.


God grillvin fra Berens

Få viner har fått så mye skryt i vår som denne. Høy score på alle fronter. Det er velfortjent. Nå er tiden inne for å drikke den. Til grillmaten.
Vinen er et samarbeidsprosjekt mellom Christer Berens og en den italienske vinmakeren Armando Vesco fra produsenten Agricola Santa Barbara. Sammen har de skapt en vin som passer perfekt til forsommerens norske ganer. Rett og slett en god billigvin som går hånd i hånd med kjøttet på grillen.

Spesielt for Norge

Berens har tidligere forklart nettstedet Lykkens Portal hvordan han går frem for å tilpasse vin til nordmenn. - Jeg finner alltid basisvinen først, og krydrer så med mer eksklusiv vin. På forhånd har jeg en viss oppfatning av hvordan basisvinen skal smake og tenker så: hva er det denne vinen mangler for å passe min og Ola Normanns smak? Målet er å ha seks forskjellige viner og hele tiden holde strenge kvalitetskrav - både på nivå og jevnhet fra årgang til årgang. Jeg har en tanke om at når vin nummer syv er klar vil jeg kutte ut den svakeste av de andre og slik prøve å gi ekstra verdi for pengene, sier Berens til Lykkens Portal.

God produsent

Denne gangen har Berens begitt seg til Adriasiden av «Støvelen» (Puglia). Dette strøket gir kraftig og mørk vin fra regionale druer som Negroamaro, rød Malvasia og Primitivo di Manduria. Tradisjonelle druer som de gode produsentene i senere tid fremstiller med bedre struktur og kraftigere konsentrasjon.

Spennende kombinasjon

Hoveddruen her er Negroamaro, men de andre sortene bidrar. Druekombinasjonen i denne søritalieneren er 50% NegroAmaro, 30% Primotivo, 10% Cabernet Sauvignon og 10% Lambrusco. Sammen gir disse en mørk og smaksrik vin som passer til grillretter og annen kraftig kost. En spennende druekombinasjon fra en moderne og kvalitetsbevisst produsent. Vinen er produsert på ståltank og den har hvilt noen måneder etter tapping.
Vinen kan drikkes uten tilbehør, men passer best til mat. Og den treffer bredt. Vinen går hånd i hånd med mange typer kjøtt, og passer derfor kanskje spesielt godt til moderat krydret norsk grillmat. Grillmat er jo ofte så mangt.
Fargen er mørk rød og klar. Duften er av mørke bær og tørket frukt med litt krydder og urter. I munnen treffer den mykt og behagelig, også her er smaken av kirsebær og pepper dominerende. Den har en fin snerp med gode tanniner mot slutten. Vinen er tørr og frisk og kan med fordel drikkes ung, men om den ligger to til tre år, tar den neppe skade av det.

Smak og behag

Navn: Christer Berens Salento 2003.
Pris: 89,90.
Flaskeinnhold: 75 cl.
Land/Distrikt: Italia/Puglia.
Råstoff: 50% NegroAmaro, 30% Primotivo, 10% Cabernet Sauvignon og 10% Lambrusco.
Lagring: På ståltanker (ikke fatlagret).
Alkohol: 13% vol.
Polnummer: 45145T fullsortiment.
Vår vurdering: Dyp rød med aroma av modne frukter med preg av mørke bær. Herlig smak av mørk fruktskjøtt, urter, gress og forsiktig pepper (prikking) i ettersmaken. Rimelig kjøp som er konsumferdig, men likevel kan oppbevares. Utmerket til grillen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:623
Norsk mat.Vafler.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.