
Hos grønsakshandleren fylles diskene med årets ferske bær og grønsaker. Fulle av smak og vitaminer. Det er nå bordets gleder skal dyrkes. Dekk et vakkert sommerbord i hagen. Eller i parken. Eller på fortauet utenfor leiligheten din. Finn frem en nydelig gammel duk du har arvet. Og finserviset. Klipp av en rose, sett frem lyslykter og pynt med vakre glass.
Be en du er i glad i på sommermiddag. Be gamle tante Thea og onkel Rudolf. Eller mormor. Kanskje skal du overraske din gode nabo med middag av nypoteter og markens fargerike grøde til dessert?
Potetsuppe med smak av sommer
Til 4 personer trenger du
½ kg nypoteter
1 bunt vårløk
2-3 dl fløte
Smør, salt, pepper
1 pk pancetta (italiensk bacon) eller 1 pk tynt skåret bacon
2 poteter
4 scampi
Gressløk
Vask og skrubb av skallet på potetene. Del i biter. Skjær vårløk i tynne ringer. Surr i smør, og kok møre, tilsett litt vann hvis behov. Miks det hele i hurtigmikser med fløten. Smak til med salt og nykvernet pepper. Hold varm.
Av de 2 resterende poteter skjærer du 4 skiver på ca ½-1 cm. Snurr pancetta/bacon rundt, og stek til møre i smør i pannen. Stek resten av pancettaen/baconet sprøtt. Scampiene varmes raskt i smør.
Ha suppen over i tallerken, legg en potetskive i suppen, scampi oppå denne. Strø knust pancetta rundt, og pynt med noen gressløkstrå.
Ørretfrikasse
Til 4 personer.
600 g ørret, renset, i store biter
½ kg ferske reker
1 liten blomkål
150 g sukkererter
1 bunt vårløk
½ bunt gulrøtter
Frisk kjørvel
Saus
1 sjalottløk
Smør
2 dl hvitvin
2 dl fiskekraft/buljong
3 dl fløte
Salt og nykvernet hvit pepper
Start med sausen. Sjalottløken finhakkes og surres myk i smør.Tilsett vin og kok inn til væsken er kraftig redusert. Ha i fiskekraften og kok inn til det halve. Tilsett fløten og la småkoke til det halve, smak til med salt og pepper. Del ørreten i store biter som får trekke i sausen. Ha rekene i rett før servering.
Grønsakene deles i litt store biter og kokes hver for seg. Vårløk og sukkerterter smørdampes 1-2 minutter.
Øs opp saus og fisk, legg opp grønsaker og pynt med frisk kjørvel.
Sommerens vakreste dessert
Deig:
125 g sukker
125 g mykt smør
1 eggehvite
180 g mel
½ ts bakepulver
Fyll:
500 g bær: jordbær, blåbær, bringebær, rips
2 dl fløte
1 ts vaniljesukker
3 ss sukker
Evt. blader av sitronmelisse til pynt
Begynn med deigen som du lager forhånd. Smuldre sukker og smør, bland inn eggehvite, så mel og bakepulver. Form til en ball, og la den hvile en times tid i kjøleskap. Kjevle deigen direkte på bakepapir til en sirkel med 25 cm i diameter. Stek på 170 grader i 15 minutter.Avkjøl.
Pisk fløten til krem med sukker og vaniljesukker. Bre kremen over kakebunnen, la det være igjen ca 3 cm til kanten. Legg frukten pent opp.Pynt med sitronmelisse og server umiddelbart.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:873